"Atatürk'ün soyu ile ilgili elimizdeki en sağlam bilgiler öncelikle kendisinin, annesinin, kardeşi Makbule Hanım'ın anlattıklarıdır. ikinci olarak kendisini ve ailesini tanıyan Hacı Mehmet Somer gibi, kimi çocukluk arkadaşlarının verdiği bilgilerdir. Mustafa Kemal dahil aile fertlerinde kuvvetli bir "Yörük, Türkmen olma" bilinci vardır: Makbule Hanım, E.B. Şapolyo'nun sorduğu "babanız nerelidir?" sorusuna şu cevabı vermiştir: "Babam Ali Rıza Efendi yerli olarak Selaniklidir. Kendileri Yörük sülalesindendir. Annem her zaman Yörük olmakla iftihar ederdi. Birgün Atatürk'e "Yörük nedir?" diye sordum. Ağabeyim de bana 'Yürüyen Türkler' dedi." Yine Şapolyo'nun Ruşen Eşref Ünaydın'dan naklettiğine göre, "Atatürk çok kere benim atalarım Anadolu'dan Rumeli'ye gelmiş Yörük Türkmenlerindendir" derlerdi.
Atatürk'ün baba soyu ile ilgili önemli bilgileri verenlerden birisi de M. Kemal'in Selanik'te mahalle ve okul arkadaşı, eski milletvekillerinden Hacı Mehmet Somer Bey'dir. Somer'e göre; "Atatürk'ün ataları hakkında benim bildiğim şunlar: Atatürk'ün ataları Anadolu'dan gelerek Manastır Vilayeti'nin Debre - i Bala Sancağı'na bağlı Kocacık nahiyesine yerleşmişlerdir. Bunları ben Selanik'in ihtiyarlarından duymuştum. Kocacıklıların hepsi öz Türkçe konuşurlar. iri yapılı adamlardır. Bunların hepsi yörüktür. Hayvancılıkla geçinirler, sürüleri vardır. Bir kısmı da kerestecilik ederler. Bunların kıyafetleri Anadolu Türklerine benzer. Yaşayışları, hatta lehçeleri de aynıdır."
Atatürk'ün babasını ve dedesi "Kızıl Hafız Ahmet" i tanıyan eski Aydın Milletvekili Tahsin San Bey ve Eski Umumi Müfettiş ve Milletvekili Tahsih Uzer'den Kılıç Ali'nin ve Tahsin San Bey'den E.B. Şapolyo'nun naklettiği bilgiler de, Atatürk'ün baba soyunun "Anadolu'dan Rumeli'ye geçmiş olan Yörüklerden" olduğunu göstermektedir.
Yukarıda da denildiği gibi, Atatürk'ün baba soyu, Konya / Karaman'dan gelerek Manastır Vilayeti'nin Debre - i Bala Sancağı'na bağlı Kocacık'a yerleşti. Aile sonradan Selanik'e göç etti. Dedesi Ahmet ve dedesinin kardeşi Hafız Mehmet'in taşıdığı "kızıl" lakabı ve yerleştikleri nahiyenin adı olan "Kocacık"ın da gösterdiği üzere; Mustafa Kemal'in baba tarafından soyu Anadolu'nun da Türkleşmesinde önemli roller oynayan "Kızıl - Oğuz" yahut "Kocacık Yörükleri, Türkmenleri"nden gelmektedir.
Bugün nüfusu yaklaşık 2.100.000 olan Makedonya Cumhuriyeti içerisinde bir kısmı hâlâ konar - göçer hayatı devam ettiren Yörük olmak üzere, yaklaşık 200.000 civarında Türk yaşamaktadır. Makedonya'nın hertarafında dağınık olarak yaşayan Türklerin en yoğun olarak bulundukları yerler, Gostivar ve Üsküp gibi şehirleriyle Batı Makedonya Bölgesi'dir. Bu şehirlerden başka, Kalkandelen, Ohri, Struga ve Debre, Jupa; Doğu Makedonya'da ise, Manastır, Pirlepe, iştip, Ustrumca ve Kanatlar önemli Türk yerleşim birimleridir..."
devamını okumak isteyen, örümcek ağlarını kaldırmak isteyen şuradan bakabilir http://tekadamdevrimi.com...&id=474&Itemid=68 . yok ben okumam, işime geleni okurum ben bağnazlığımla mutluyum derseniz e bize de mutluluklar demek düşer.
ama illa ki bir gerçeklik istiyorsanız ben size bir tane söyleyeyim. atatürk hakkında kötü olabilecek herşeyi sözlüğe taşıyıp gelen tepkileri okuyarak osbir çekmek.
bazı salaklar bir belge yayınlıyor.
selanik asliye hukuk mahkemesi 451 sayılı bir karar vermiş.
böyle bir mahkeme yokki kardeşim? baştan palavra!
o zaman asliye hukuk mahkemesi mi var andaval!
adam bunu yazmış ? osmanlıca biliyor mu ?
aded kelimesi adet yazılmış.
oğlu kelimesi gayın ile yazılır kef ile yazılmış!
kardeşleri kelimesi dal ile yazılır yanına elif konur!
altına bir tarih yazmışlar.22 kanunuevvel 1298.
kardeş bütün mahkeme kararları tarihi hicri olur.
yayınladığın belgeye bak!
daha birsürü hata.
okullarda öğretilen babası ali rıza onu alıp modern olan şemsi efendi ilkokuluna yazdır denmesi babasını hatırlaması gerektiğine dair bir işarettir ancak babamı tanımıyorum demesi babasının ali rıza olmadığının ispatıdır. başka bir ispat ise ali rıza 1888 de ölmüş kemal paşa o tarihte 7 yaşında babası olsa hatırlamaması mümkün değildir.
babasının ali rıza veya başka biri olması önemli değil ancak önemli olan millete kasıtlı olarak bu ve başka tarihi yalanlar aktarmaktadır.
meselenin gerçeği şudur:
zübeyde hanım ali rıza efendi ile evlendiğinde mustafa kemal paşa 5 yaşındadır ve mustafa kemal selanikte değil Yenişehir Tırnovasında doğmuştur.
tamam ali rıza yı tanımıyor olsun. sonra? kafalarda şüphe yaratıp hakaret etmeye çalışıyorsun ama diyelim ki mustafa kemalin babasının adı kaymak hafız. mutlu mu olacaksın? atatürk o.ç idi mi olacak senin için? seni gidi basit beyin mukozası seni.
olsa da olmasa da bir bok değişmeyeceği için problem olmaz, atatürk'ün malatyalı olduğu iddiaları vardı, zübeyde hanım'ın halası olduğu konusunda doğruysa değildir, fakat olsa da olmasa da bir şey değişmez.
ulan bi adama bok atmak bu kadar mı kolay. benimde dedem ben 7 aylıkken ölmüş e doğal olarak dedemi tanımıyorum. e şimdi benim de mi dedem aynı adam değil. ( ne kadar saçma durduğunun farkındayım yalnız yazarın kaynak gösterip atmaya çalıştığı bok ta bi o kadar saçma).
... bir akşam saat 20 sularında sarayın marmaraya bakan balkonunda yirmi kadar tanınmış konuk atatürkle yemek yiyordu. arkamda duran atatürk:
-efendi, efendi!.. diye bana seslendi.
döndüm. hiç unutmam, elimde kristal rakı sürahisi vardı.
-buyrun efendim. bir emriniz mi var paşam? diye karşılık verdim.
cumhuriyet rejiminin kurulmasına rağmen herkes atatürke paşam diye hitap ederdi. beylik, paşalık kalktığı halde bu paşalık, atatürk için kalkmadı. bu, ölünceye kadar sürdü.
o akşam ilk kez konuştuğum atatürkle aramızda şunlar geçti:
-senin ismin nedir?
-cemal.
sonu yok mu bunun?
-var, cemâleddin.
bunun üzerine atatürk, birden bana doğru ilerleyerek:
-haa. dedi. isimler kemâleddin olur, fakat cemâleddin olmaz. sen yine cemâl kal. dinin cemâli miydin ki, sana bu ismi koydular?
aradan yarım saat geçmişti. yemek devam ediyordu. sevinçten kabıma sığmıyordum. evet, atatürk en sonunda benimle konuşmuştu. hem de uzun uzun. ertesi gün benimle alay eden arkadaşlarıma anlatacağım şeyleri kafamda tasarlıyor, onlardan hıncımı alacağımı düşünüyordum.
fakat atatürk, bu cemâl adına tutulmuş olacak ki, yeniden seslendi:
-bu cemâleddin ismini kim koydu sana?
artık adamakıllı korkmaya başlamıştım:
-babam. diye karşılık verdim.
-öyleyse baban ne adammış senin! diye sertçe çıkıştı. bunun üzerine:
-ben babamı tanımıyorum. deyince, yüzü daha da sertleşti:
-babamı tanımıyorum ne demek? sen babasız mı doğdun? baban yok mu senin?
-ben dokuz aylıkken babam ölmüş.
atatürk üzüldüğümü yüzümden okumuş olacak ki, birden sesini yumuşattı:
-anneni tanıyorsun ya yeter. dedi. ve biraz durduktan sonra ekledi:
-ben de babamı tanımıyorum ya
cemal granda atatürkün uşağı idim, kent kitap (cep boy), ankara, 2012, sh:30-31
babası ali rıza efendi olsa babamı tanımıyorum demesi saçma olurdu.
bunu iddaa edebilecek vatan hainlerinin , atatürk'ün karşısına geçip bunu söyleme fırsatları olsa bu cümleyi tamamlarken kaç kere altlarına sıçacaklarını merak ettiğim yalan , dolandır.
(bkz: hz. isa) nın da yoktu babası... lan yoksa???!!! denilesi bir durumla saçma teorileri gerçeklik deiye sunanlara makaraya sarılma gerçeğine maruz bırakılası durumdur...
--spoiler--
canım, senin senin baban mıdır
ya da senin anan senin anan mıdır
ki bunları söylüyorsun ki?!..
-gibi.
git bi dna testi alda gel!
--spoiler--
not, doğru olmayan önermedir!