Asla mümkün olmayan hadise.Eleştirirseniz derhal rejim düşmanı ilan edilirsiniz.Çok hassas bir konu olup eleştirinin çok hoş karşılanmayacağı söylenebilir.Her ne kadar saygı çerçevesinde olsa da.Aslında eleştiri konusunda biraz daha esnek olabilirsek Atatürk ve düşünceleri çok daha iyi anlaşılacak.
Tüm bunların temelinde özgür düşünce yatmakta.Eğer gerçeği görmek veya göstermek istiyorsanız daha özgür ortamlar oluşturmalıyız.Unutmayın ki eleştiri bir karalama değil bilakis doğruyu yüceltmek yanlışı ortaya çıkarmaktır.Saygı çerçevesinde yapılan her eleştiri saygıyı hak eder.
Ancak "eleştirilemez" diye herhangi bir konuda ambargo koyarsanız halk kısır bir döngüde dönüp durur.Halkı özgür bırakın mutlaka gerçeği bulacaktır.
onu eleştirebilmek için önce onu anlamak gerekir. eleştirenler ise onu gerçekten anlamış olsalardı eğer; eleştirecek bir yön bulamazlardı.
atatürk'ü eleştirmek öyle büyük bir donanım gerektirir ki; kaç insan onun yaptığı her işi tam manasıyla biliyor? bizim bildiklerimiz onun yaptıklarının belki yüzlercesinden birkaçı. hele ki bilip bilmeden körü körüne atatürk gibi eşsiz bir insan hakkında yersiz eleştiride bulunanlar var. atatürk'ü simgeleştirip o simgeyi karalamaya çalışanlar... dilerim ki birgün mustafa kemal'i gerçekten anlayıp hatalarının farkına varsınlar ve onun en büyük savunucularından biri olsunlar!
aslında atatürkü eleştirmek bir sevgili hassasiyetiyle kızmaktır ona. kendi adına hiçbir sey yaşamamış,imkansız olan idealler uğruna bir gün dahi rahat edememiş birine,ardından bize bıraktığı bir devlet haricinde hiçbirseyi olmayan,hayatı boyunca bir millete fedadakarlık etmekten başka hiçbirsey yapmamış bir insana isyan etmektir. ne için kimin için bu diye, arkasından edilen küfürler için mi o bir diktatördü diyenler için mi yoksa o bir ateistti o alkolikti o sapkın bir insandı diyenler için mi bütün bu fedakarlıklar diye kızabilmektir atatürkü sevmek
eğer bu ülkede atatürkü zorla sevdirmek yerine sadece başarılarından yaptıklarından bahsetmek yerine, onun normal bir insan olarak bu millet ugruna yaptığı fedakarlıklar anlatılsaydı. ardından küfür edenler insanlıklarından utanırdı
ancak atatürk kadar iyi olabilenlerce gerçekleşmesi gereken eylem.çünkü onun kadar iyi,becerikli,öngörülü,akıllı,ahlaklı ve beceri sahibi olabilmiş kişiler ancak onu yaptıklarını eleştirir ve daha iyisi olduğunu savundukları çabayı sahiplenmelidir.ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.
demokratik bir ülkedede bireylerin devlet gibi düşünmeme hakkı her zaman vardır.
devletin kurucusuna ,evet,saygı duyulmalıdır ancak bu herkesin onun icraatlerini beğenmek zorunda olması manasına gelmez.
ataturk'un siyasi düşüncelerinin ve icraatlerinin eleştirilemez olduğunu iddia etmek faşistçe,ve eğer türkiye ülkeside bu minvaldeki eleştirilerin hiçbir şekilde yapılamaması düzenindeyse, bu türkiyenin faşist bir ülke olduğuna işaret eder.
bir ülkenin demokratik bir düzene sahip olup olmadığının göstergesi devlet ideolojisinin kitlelerce benimsenmiş veya ezberletilmiş olmasıyla değil,hakim siyasi görüşlerin tam aksi yönündeki siyasetlerin özgürce ifade edilip edilememesiyle anlaşılır.
sözün kısası,özü şudurki ataturkçuluğun özgürce benimsenmediğinin ve ataturkçuluğe karşı özgürce (ama hakaret içermeden) eleştiriler getirilebilmesine imkan tanıyan bir düzen varolduğu müddetçe bu ülke özgür ve demokratik olarak kabul edilebilir.
demokrasinin en temel kuralı,hakim siyasete karşı şiddet içermeyen aleyhte siyasi fikirlerin özgürce ifade edilebilmesidir.
avrupa'nin dusunce ozgurlugu adi altinda yapilmasi gerektigini one surdugu sey.
ulan avrupa; senin hic "ataturk" gibi bir liderin oldu mu bugune kadar? hic yasadin mi o'nun gibi birinin liderliginde? yasamadin di mi? o zaman nerden bileceksin ki bu ulke icin "ataturk" kavraminin ne ifade ettigini. sen de haklisin.
atatürk'ten ziyade sözde atatürkçü olduğunu iddia eden ibrikçileri sinirlendiren eylem. atatürk te bir insandır. onun da eleştirilebilecek yönleri olabilir. önemli olan onu her yönüyle kabullenip sevmektir. alakalı olarak;
ulu önder atatürk kurtuluş savasını kazanmış ülkeye bi çok faydası dokunmuş değerli bir insandır buna kimsenin lafı yok ama en nihayetinde insandır ve hataları eleşrilecek tarafları olacaktır.asıl önemli olan atatürk ü putlaştırmak, hayatlarında hiç hata yapmadığına inanılan peygamberler bile eleştirlip inanmayanlar tarafından haddini aşan sözler söylenebiliyorsa atatürk ü ilahlaştırmak neden.birde atatürk'ün sadece adını kullanan sözde atatürkcüler var atatürk bi kesime yada kuruma ait değildir yani solcu sucu bucu diye belli bi zümreye ait saymakta çok büyük bir hatadır.
atatürk'ün biyonik insan olmasından dolayı yapılamayacak eylemdir. hatta bazı çevrelerce teklif dahi edilemez. dogmalara her zaman saygım olmuştur. putperest cenaha, bütün hücreleriyle ateizme gönül vermiş güruha, takva yolunda ilerleme idesiyle yol çıkmış her türlü müslüman dosta, erdemli olmak için bedenini seksten dahi soğutabilen keşiş topluluğuna saygı duymuşumdur her zaman. lakin atatürk'ün bir din ortaya koyduğunu düşünmedim asla. zaten kendisinin de bu yönde bir iddiası olmadı bildiğim kadaıyla. ancak sürecin tam da merkezinden vücut bulan seküler mantalite nedense atatürk'ü putlaştırma arzusundan bir türlü vazgeçemiyor. hayır onu bırak, bu insanlar paşa'nın tuvalet dahi etmediğini düşünüyorlar galiba, ya da cinsel hayatının olmadığını. birkaç talihsiz yoruma tanık oldum bu başlık altında. ''densizliktir, saygısızlıktır'' gibisinden komik sözler sarfedilmiş. eleştirmenin neresi saygısızlık anlamış değilim. yalnız akılcılıktan nasibini alamamış insanların körü körüne bir insana bağlanmalarını anlıyorum. onların yıkamadığı tabusu mustafa kemal. o'nu eleştirmeyi dahi düşünemememizin mutlak sebebi, doğdumuz günden beri milyon kez ''atatürk'' ismini duymamız. nereye baksak atatürk, nerden baksak atatürk. 10 bin tane atatürk bulvarı olur mu bir ülkede ya!
bazı aydın! kesimlerce özgürlüğün tanımıdır. atatürk şöyle böyle bıdı bıdı hak özgürlük düşüncesi vatan millet sakarya kültür din ve ahlak bilgisi sonra tekrar bıdı bıdı. o savunduğun özgürlüğü eline verene özgürce salla, özgürlüğün tanımı ve olmazsa olmazı.
atatürk ü eleştirebilmek için en az onun kadar engin bir dünya görüşüne, siyasi bilgi ve birikime, sular seller gibi bir dünya tarihine, en az o nunki kadar keskin bir zeka ve askeri dehaya sahip olmak gerekir. ve hepsinden önemlisi, en az o nun kadar ulusunu sevmek ve onun için en az o nun kadar çalışkan olmak gerekir. bu meziyetlere sahip olunmadığı sürece "atatürk ü eleştiriyorum" adı altında yapılan olumsuz söylemler eleştiri değil, kusura bakmayın karalama olur. bu nedenle yapılmaması gereken bir eylemdir. o nu eleştirmeye çalışarak zaman harcayacağımıza, o nu daha iyi tanımak için çaba harcamakta, devrimlerini ve ilkelerini daha derinden kavramaya çalışmakta fayda vardır. çünkü buna gerçekten ihtiyacımız olduğu gün gibi ortadadır.
*Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922)
*Cumhuriyetin ilanı (29 Ekim 1923)
*Halifeliğin kaldırılması (3 Mart 1924)
*Tekke ve zaviyelerin kapatılması
*Uluslar arası takvimin kabulü (26 Aralık 1925)
*Türk Medeni Kanununun kabulü (17 Şubat 1926)
*Uluslararası rakamların kabulü (24 Mayıs 1928)
*Yeni Türk alfabesinin kabulü (1 Kasım 1928)
*Yeni belediye kanununda kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi (3 Nisan 1930)(ki şu an örnek aldığımız çoğu ab ülkesinden önce verilmiş bir haktır)
*Ağa,Efendi, Paşa gibi lakapların kaldırılması (24 Kasım 1934)
*kadınlara milletvekili seçilebilme ve seçme hakkının tanınması (15 aralık 1934)
yukarda tarihleriyle birlikte verilen yenilikleri yapmış insanı eleştirmektir. ayrıca gün boyunca internette fink atan işe yaramazların yapmaması gereken bir iştir.
eğer aynaya baktığında ulu önderin yaptıklarının 1000'de, hatta 100000'de birini yaptığını düşünenler varsa, bu insanlar tabiki eleştirebilir.
işi yapanın yandığı anlamına gelen bir icraattir. bu ülkede konuştun mu mazallah, kendini hapiste bile bulabilirsin. belli kişi, kuruluş ve rejimler hakkında kötü bir düşüncen varsa yandın demektir.. çünkü türkiye de konuşma, düşünme, inanma yani yaşama özgürlüğü yoktur.
mesela liberaller butun dunyada saygi duyulan bir grup, insanlarin hak ve ozgurluklerini savunduklari icin. ama turkiye konjonkturunde ne varsa, liberaller liboşa donusup vahsi kapitalist oluyorlar.
bu da oyle bir sey. normalde elestiri guzel bir seydir. fakat bu adam, elestirmek denen seyi devlete ve ataturk un kimligine saldirmak icin kullaniyor. nereden tutsam saldirsam da, sonra da elestiriyorum deyip zeytinyagi olsam? bu kadar yavsakca bir hareket gormedim.
karşı çıkanların yasalara yaslanarak hareket ettikleri durumdur. bu yasayı çıkaran da adnan menderes 'tir.
he bir de şöyle diyeyim; atatürk içki içmeseydi de hem sağlığından olmasaydı hem de sistematik olarak kurduğu devletin beyinlerini de doldursaydı. insanlar tam da kendisinin en olgun döneminde içi kof bir işleyişe sürüklendi. hem kendine hem bizlere yazık etti.
var mı problem. işte böyle eleştirilir.
tamamen iyilik için. bilgilendiğimiz siroz yüzünden ölünce "iki kadeh rakıya değer miydi?" demek geliyor içimden.
devrimlerin tam oturmadığı, eksiklikleri, halen problemini yaşadığımız laiklik ile alakalı bir çuval eleştiri dönüp dolaşmaktadır. bunları sadece bizim yağız delikanlılarımız, hanımefendilerimiz bilmemektedir. he! bir de atatürk üzerinden siyaset yapanlar işlerine gelmediği için dillendirmemektedirler.
keşke ferasetli kesimler eleştirebileceklerinin farkında olsa da ülke tüm istismar gruplarından çektiğini bir kenara bırakabilse.
oncelikle onu elestirebilecek kadar yeterli donanima, yeterli bilgiye ve gercek bir goruse sahip olunmasi gerekir. bu duruma istinaden atalarimizin kirk firin ekmek sozunu seve seve hatirlatirim: (bkz: kirkbin firin ekmekyemeniz lazim)
onun uzerinde siyaset yaparak, gundemi kalabaliklastirmak ise bu donanima sahip olamayanlarin isidir. kisacasi agzi olan cenesi yorulana kadar konusur! bu insanlarin cogu masal dinlemeye bayiliyor zaten. bizlerde kulahimizi cikardik sizi dinliyoruz.