atatürk ilkeleri

entry113 galeri1
    13.
  1. siyasi rejimleri, sistemleri, ideolojileri, doktrinleri, felsefi esasları birbirinden koparmadan, içlerinde birbirleri ile tezatlıklar barındırdıkları düşünülen ve tek başlarına kullanıldığında anlam ve amacından şaşıp yozlaşan, altı temel esası, tam ve saptırılmamış anlamları ile "müreffeh bir toplum, egemen bir medeniyet " olmak için birbirinden koparmaksızın eşit ölçülerde birbirleri ile paralel ve senkron olarak uygulamanın başarıyı yakalamanın ölçütü olduğunu vurgulayan ileri görüşlü mustafa kemal atatürk'ün ilke gösterdiği altı ok, siyasi sistem.
    lakin cumhuriyet tarihi boyunca bu altı ok, hiç bir şekilde, aynı anda, atatürk'ün istediği gibi kullanılmamıştır ve hala kullanılmamaktadır.
    5 ...
  2. 12.
  3. 1924 anayasına 1937' de girmiş ilkelerdir.kpss sorusudur. *
    1 ...
  4. 11.
  5. 10.
  6. artık eğitimden çıkarılan ilkelerdir.
    *Anayasa'nın "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42'nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "Eğitim ve öğretim, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetiminde yapılır" maddesi, "Eğitim ve öğretim, laik ve demokratik ilkelere uygun olarak, çağdaş bilim esaslarına göre yapılır" şeklinde değiştiriliyor. Böylece, eğitimde sadece ve sadece laiklik ilkesi dikkate alınıyor.*
    *bu durumu sadece kınıyorum. atatürk ilkeleri şimdi ve gelecekte de geçerli olması gereken ilkelerdir. sadece laikliği bırakmışlar göz boyamak için. kime göre neye göre laiklik? laiklik tek başına bırakılamaz. biz atatürk'ün bütün ilkelerine sahip çıkmalıyız. bu nasıl bir cehalettir?*
    2 ...
  7. 9.
  8. çağdaşlaşma yönünü belirleyen ve Atatürk inkılaplarına temel teşkil eden fikir ve düşüncelerdir.
    1 ...
  9. 8.
  10. *

    doğru anlaşıldığında türkiye Cumhuriyeti'ni ileri götürecek 6 ilkeden oluşan, tam uyguladığımızda içinde Mustafa Kemal'i okuyup ve yaşayabileceğimiz, muasır medeniyete açılan kapıdır. türk bayrağının ilelebet göklerde dalgalanması için gereken düşüncelerin başlıcalarıdır.

    günümüzde hemen hemen 6'sı da irdelenmekte toplumun her kesimi tarafından farklı yorumlanmaya çalışılmaktadır oysaki bu ilkelerin amaçları ortak hedefi kesindir.

    Cumhuriyetçilik : ülkemize adını veren ilkedir fakat biz halen demokrasi sorunlarıyla uğraşmaktayız. olay "ben demokratım" diyebilmek değil bunu eksiksiz olarak tüm vatandaşlarına yansıtmaktır. Herkesin istediği fakat üzerinde tam mutabakate varılamamış ilkedir.

    milliyetçilik: asıl olan atatürk milliyetçiliği dir. kaldı ki onun bile içi boşaltılmaya çalışılmakta farklı noktalara çekilmeye çalışılmaktadır. bir arkadaş çıkar Atatürk milliyetçiliğinin yönünü faşizime kaydırır bunu göre benim diğer vatandaşım onu kale alır ve "faşizimdir yanlıştır bu ilke bizi sindirmeye çalışıyor" der. bu senelerce böyle gidecektir.üstünde en fazla anlaşmazlığın olduğu ilke budur belkide.

    atatürk milliyetçiliğinde renk, din, ırk ayrımı yoktur. asıl olan insancıllıktır, kültürdür, dildir.vatan sevgisidir.

    halkçılık: halkçılık eşitliktir, demokrasidir, sosyal devlet olmanın bir gerekliliğidir.
    bugün ne kadar sosyal devlet anlayışında olduğumuz tartışmalıdır. açıkça hiçbir siyasi parti halkçı değildir, "sermaye" bu ilkenin önündeki bir engeldir .

    laiklik: devletin tüm dinlere eşit mesafede olması, din ve vicdan özgürlüğüdür. ülkemde birileri üstünden prim yapmaya ,birileri de yeniden yorumlanmasına çalışmaktadır. diğer 6 ilke ile sıkı sıkıya bağlıdır ve asla değiştirilemiyecektir. anlamı ve uygulanış biçimi belkide en açık ilkedir.

    devletcilik: özelleştirmeler ile tartışma kapsamına alınmıştır. bizim gibi düşmanının ve bölmek istiyeni bol olan bir ülkede daha dikkatli irdelenmesi ve gerektiğinde ekonomik açıdan devletin zararınada olsa milli menfeatler göz önüne alarak uygulanmalıdır.

    devletcilik yalnız ekonomik değildir. sosyal ve kültürsel gelişmeyi de hedefler. fakat ülkemiz ne yazık ki bu konularda hep sınıfta kalmıştır. maddiyatı önemsemiş esas önemli olan maneviyatı göz ardı etmiştir. ustüne basa basa vurgulanması uygulanması gerekir.

    inkilapçılık: ülkemin bir kesim insanları komünizm ile eşdeğer tutmakta ve görmezden gelmektedir. bu ilke diğer ilkelerinde yeniden canlandırılması ve günümüze uygun olarak uygulanması için gerekli olandır. belki de gereken önemi vermediğimiz unutmak istediğimiz için eğitim sağlık ve kültür sistemimiz bu halde, bu yüzden birbirimizi yiyiyoruz dış güçlere karşı dik durmak kendimizi ezdirmemek varken.

    bu ilkeleri tam manasıyla anlayan vatandaşım kendisi ve ülkesi için doğru seçimleri zaten yapacaktır. eğer biz bu 6 ilkeyi tam anlamıyla eksiksiz olarak kendimize ödev olarak alırsak ülke maddi manevi kalkınacaktır. ülkenin asıl ihtiyacı olan budur. *
    1 ...
  11. 7.
  12. kemalizmin temel ilkeleridir. anayasamızın kurucu ilkeleridir. bütün avrupa birliği ülkeleri bu ilkelerden yararlanarak-kullanarak devletlerini yönetmektedirler.
    0 ...
  13. 6.
  14. her türk evladının izinden yürümesi gereken ilke ve inkılaplardır.
    0 ...
  15. 5.
  16. ülkemizin sarsılmakta olan dayanakları aynı zamanda.
    1 ...
  17. 4.
  18. Türkiye Cumhuriyetinin güçlenmesi ve gelişmesi Türkiye Cumhuriyetinin her türlü tehlikeye karşı korunabilmesi için Atatürkçülüğün bilinmesi ve bunun hayata geçirilmesi gerekir. Çünkü Türkiye Cumhuriyetinin temeli Atatürkçü düşünce sistemidir. Atatürkün 6 tane ilkesi bulunmaktadır. Bunlar:

    1. Cumhuriyetçilik: Cumhuriyet halkın yönetime katılması ve milli iradenin egemenliğidir. Atatürkün deyimiyle; Cumhuriyet rejimi demek demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir.

    2. Milliyetçilik: Milli birlik ve beraberlik anlamına gelmektedir. Atatürk milliyetçiliğinde ırkçılık yoktur. Atatürk milliyetçiliği ülke birliği ve ortak geçmiş ve geleceği öngörmektedir.

    3. Halkçılık: Cumhuriyetçiliğin ve milliyetçiliğin doğal bir sonucudur. Halkçılık herkesin kanun önünde eşit olmasını öngörmektedir.

    4. Laiklik: Din ve devlet işlerinin ayrıldığını öngören laiklik din ve vicdan özgürlüğüdür. Temel bir ilke olan laiklik akıl ve bilimi esas alır.

    5. Devletçilik: Ekonomik , kültürel ve sosyal kalkınmada devlete düşen görevleri belirlemek için Atatürkün koyduğu temel ilkelerden biridir. Bu ilkenin amacı Türk toplumunu çağdaş uygarlık refah düzeyine yükseltmektir.

    6. inkılapçılık:Yenilik değişiklik ve çağdaşlık demektir. Atatürkçülüğün inkılap anlayışı eskiyi, kötüyü kaldırıp yerine yeniyi, iyiyi ve güzeli koymaktır. Bu anlayış, sürekli olarak çağdaşlaşmayı kapsar.

    Atatürkün ilkelerini incelediğimizde bunların bazı ortak özelliklerinin olduğunu gözlemleriz. Bunları kısaca açıklamak gerekirse şu sonuç ortaya çıkar. Atatürk ilkeleri toplum ihtiyacından doğmuş akla ve mantığa dayanır. Türk toplumunda bu ilkeler hem sözle söylenmiş hem de pratikte uygulanmıştır. Bu ilkeler günümüzde etkinliklerini koruya bilmişse bu, ilkelerin toplum tarafından benimsendiğinin bir göstergesidir. Bu ilkeler bir bütündür. Yani bir vücudu oluşturan azalar gibidir ve bölünemezler. Atatürk ilkelerini bütünleyen ilkelerde bulunmaktadır. Bunlar :

    a) Milli egemenlik

    b) Milli birlik ve beraberlik

    c) Akılcılık ve bilimsellik

    d) Çağdaşlılık ve batılılaşma

    e) insanlık ve insan sevgisi

    f) Özgürlük ve bağımsızlık

    g) Yurtta sulh cihanda sulh
    5 ...
  19. 3.
  20. 2.
  21. şu başımızdakilerin başlarına vurula vurula öğretilmesi gereken ilkelerdir.
    6 ...
  22. 1.
  23. deniz baykal'ın unuttugu chp'nin ambleminde bulunan okları simgeleyen ilkeler
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük