Atatürk'ün Türk milletinin aydınlık bir geleceğe ait olması amacı ile anayasaya koydu 5 maddelik kavramlardır. bunların en önemlisi cumhuriyetçilik ilkesidir.
özgürlük insana herşeyi yaptırır ilkesidir çünkü bazı özgür insanların hayvanların bile yapmayacağı yapamayacağı pislikleri yapabiliğini ibretle izlemekteyiz .
hasanın hüseyinin mustafanın ilkesi bakalım onları yaratan allah ın kanunlarına uyuyor mu ilkesi .
allah ın kanunlarını hiçe sayıp kendilerine kanuncuklar çıkaran insanların başarılı olamadıkları olamayacakları (örnek olarak firavun vesair) ilkesi .
modern olalım diye çağdaş olalım diye nerden geldiğini nereye gideceğini unutup zevke dalınmayacağı hayalperest olunmayacağı ilkesi .
gerceklerin acı olması ölümün hızla yaklaşması ilkesi .
hiç bir ilkenin ölüme çare olamayacağı ilkesi
herkesin kendisine ve ülkesine ait ilkeleri vardır maksat bu ilkelerin sadece hayatta değilde ölümden sonra da faydalı olması gerekliliği ilkesi .
Ülkemizin devrim sürecinde, uygulanan politikalar, izlenen yöntemler, uygulanarak doğruluğu tespit edilmiş inkilaplardır. Atatürk ilkeleri, diğer ideolojiler gibi, masa başında yazılıp halk üzerinde daha sonra uygulanmaya çalışılmamıştır. Bu inkilaplar, türk devrim süreci sırasında toplumun ihtiyaçlarını karşılayan, toplumla birlikte harmanlanmış, türk halkı ile beraber büyüyen inkilaplardır.
Atatürk inkilapları altı ana ilke ve bütünleyici ilkelerden oluşmaktadır.
Ana ilkeler: Laiklik, Devletçilik, Ulusalcılık, Cumhuriyetçilik, Halkıçılık ve devrimciliktir.
Bütünleyici ilkeler: Ulusal birlik, Eşitçilik, Tam bağımsızlık, ulusal egemenlik, akılcılık ve bilimcilik, çağdaşlık, gerçekçilik, insancıllık, emperyalizm karşıtlığı, evrensellik ve ülke bütünlüğüdür.
Her büyük ülkenin bir resmi ideolojisi vardır. Bu ülkelerde ister sağ görüşlü olsun, ister sol görüşlü olsun, iktidara gelen tüm partiler ülkenin resmi ideolojisini yürütür ve ona aykırı davranmazlar. Türk halkının da resmi ideolojisi, atatürk ilke ve inkilaplarının bir bütünü olan kemalizm (atatürkçülük) ' tür. Resmi ideolojimiz, ülkemizin kuruluşundan 1950' li yıllara kadar tüm hatlarıyla uygulanmıştır. Ülkemiz bu dönemde tam bağımsızlığını dünyaya ilan etmiş, eğitim sistemini çağa uygun hale getirmiş dolayısıyla bilinçlenmiş, demokrasinin temelleri atılıp uygulanmaya başlanmış, çok partili rejim sağlanmış, ülkemiz çağdışılıktan kurtularak her alanda modernleşmiş ve eski tüm kabuklarından sıyrılıp geleceğe ümitle bakan saygı duyulan bir devlet haline gelmiştir.
1950' li yıllardan sonra kemalizm' in uygulanması gevşetilmiştir. Bu gevşeklik, ülkemizin yabancı ülkelere borçlanması, padişah aşıklarının azması ( köle olarak yaşamaktan vazgeçemeyenler) , iç karışıklıklara neden olmuştur. Bugünse atatürk ilke ve inkilapları neredeyse unutulmak üzeredir. Çünkü; iktidarda şeyh, şıh poposu öpmüş, ve o popoyu unutamayan insanlar oturmaktadır.
Türk milleti' nin, kurtuluşu atatürk ilke ve inkilaplarına bağlıdır. Çünkü bu ilkeler kurtuluş savaşı sırasında Atatürk' ün değil, halkın kendisinin oluşturduğu ilkelerdir. Ülkemizin en zor zamanlarında kurtuluşumuz olan bu ilkeler, bugünkü liderlerin ülkemizin sırtına bindirdiği milyarlarca liralık dış borçlanma, edindirdikleri düşman ülkeler ve en önemlisi ülkemizin dünya da kaybolan imajının tekrar kazanılmasını sağlayacaktır.
21.yy'da bile ne yazıkki hala anlaşılamamış ya da anlaşılması engellenmiş ilkelerdir.
laiklik ilkesini tekrar tekrar girmek istiyorum anlayamayan at gözlüklülerin aklında hiçdeğilse bir kelimesi kalsın diye:
`
laiklik`:din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. amacı, türkiye cumhuriyet'inin sınırları içinde yaşayan farklı ırklar, farklı etnik kökenler ve farklı dini inanca sahip kişiler özgürce ve rahatça yaşayabilmesidir. demokrasinin ilk adımı, özgürlüğün yıkılmaması gereken ayağıdır...
birbirinden değerli 6 ilkedir. şu günlerde laiklik başta olmak üzere toplum hafızasından silinmek istenen ilkeler olup, asla zihinlerimizden silinmeyecektir.
türkiye cumhuriyetinin temelini oluşturan ilkelerdir 6 ok ile temsil edilir. ok değilde zincir tanımını kullanırsam daha uygun olur şu an için nitekim bu 6 halkalı zincirin bir halkası bile zayıflar ise o zincir hiç bir halta yaramaz. gelin görün ki bunun resimli örneğidir günümüz muhalefeti. atatürk ilkelerinden yoksun bir muhalefet yapan chp bugün atatürkün karizmasını temsil edememek ile birlikte partiyi tamamen sattıklarından neredeyse eminim. hayatınız boyunca bu kadar seviyesiz muhalefet gördünüz mü? bu kadar boş işlere girişen muhalefet gördünüz mü? iktidara zaten sözüm yok böyle bir muhalefet ile mevcut iktidar 10 kere daha seçilir.
muhalefetin ilkelerden yoksun bir şekilde yol aldığını gördüğümüz de ne olduğunu anlıyoruz. büyük bir başarısızlık ve tam anlamı ile fiyasko. umarız en güçlü muhalefet olmasına karşılık en gereksiz muhalefet olan chp bir an önce bu saçma yoldan geri döner. saçma yol dediğim şeyinde ne olduğunu açıklayayım, akp 2002 yılında iktidara geldiğinde %34,63 oy toplamıştı. (1 yıllık bir partiden bahsediyoruz akp nin kimin yardımı ile iktidara geldiği ap açık ortada) günümüzde oyların %50 sinden fazlasının toplamasının sebebi chp nin özellikle kemal kılıçdaroğlu denen şişirilme herifin yaptığı beş para etmez politikadır. bu politikalar chp yi zayıflattığı gibi akp yi güçlendirmektedir.
6 tanedir, sıfıra düşürülmek istenmektedir. onun yerine farklı ilkeler getirilmek istenmektedir, devletçilik yerine indira gandicilik, halkçılık yerine halkı ez, nasıl olsa sesleri çıkmaz'cılık...
çağdaşlıktan, akıldan, bilimsellikten yana olan ilkelerdir. kula kulluk eden bir sistemi değil, kendi kaderini tayin edebilen bir milletin varlığını ister. dini allah'la kul arasına bırakır. herkesin ibadetini özgürce yapabilmesine olanak tanır. ulusal bütünlüğü aynı kaderi paylaşan bu topraklar üzerinde yaşayan herkesin bir olduğunu söyleyerek tanımlar. bir milleti alevi sünni, kürt , türk diye ayırmaz. yeniliğe ve değişime açıktır. ilerlemeden yanadır.
türk devletinin kalkınma ve çağdaş medeniyetler seviyesini aşma yolunda rehber olarak kullanması gereken ilkelerdir. hepsi modern ve değişen dünyanın çizgisine uygun devlet politikalarıdır.