john kennedy, john locke, beethoven, vivaldi, charles dickens, che guevara, elizabeth taylor, steve allen, namık kemal, defne joy foster, şarkıcı nilüfer, şarkıcı pink, jessica alba
astımdan muzdarip ünlü isimler arasındadır.
Herkese merhaba.
Yaklaşık 7-8 yıl önce bir devlet hastahanesinde ayaküstü 1-1,5 dakikalık bir muayene sonrası 25 yaşımda astım teşhisi konulmuştu.
Ben yazılan ilaçları kullanmaya başladıktan sonra bir çok şikayetim olmaya başlamıştı kullananlar bilir desmond ve foster sprey.
Neyse uzun lafın kısası 5-6 aydır yaşadığım şehirde bir doktor ismi hep kulağıma geliyordu zar zor geçen hafta muayene olabildim.
Sabah muayene ye gittim biraz konuşup muayene ettikten sonra bana 3 ilaç yazacağını ve 4 ay sonra astımımın tamamen geçeceğini hayatım boyunca ilaç kullanmama gerek kalmayacağını söyledi. Dışarı çıktım arabaya bindim ağlamaya başladım. Yıllardır neler çektiğimi neleri kaçırdığımı bir ben bilirim.
Bu hastalıktan muzdarip olan arkadaşlar umarım doğru doktoru bulursunuz.
bazı geceler nefes alamadan kendinizi cama atabileceğiniz bir hastalıktır. hele ilacı bulamadıysanız tüm geceniz zehir olabilir. bir de aptal biri olan benim gibi sigara içmeye devam ediyorsanız her gece uyanıp biraz hava alıp ilacı kullanmanız gerekir. doktora gidip ilaç yazdırmaktan sıkılırsınız, ama başka alternatifiniz yoktur.
solunum güçlüğü doğuran bronşçuklar spazmı.
çoğu zaman çocuklukta ya da 20 ile 40 yaşları arasında başlar. astım krizi genellikle gece gelir. krize yakalanan insan yeteri kadar hava alamaz, rengi sararır, çırpınır gözleri büyür. kuru ve sürekli öksürük olur, kalp çarpıntısı artar, solunum güç ve gürültülü olur. bazılarına günde bir kaç kere kriz gelirken, bazılarına hayatı boyunca bir defa gelir. astım ciddi ve sürekli olursa bronşit ve bronko pnömoni hastalıklarına yol açar.
astımı doğuran üç önemli sebep olarak psikolojik, alerjik ve hastalık diyebiliriz. ani bir korku ya da ruhi sarsıntı, astım krizini başlatabilir. insanların alerjisi bulunan ve bu yüzden astım krizlerine yol açan maddeler arasında tozlar, polen, kürk, denizlerde yaşayan kabuklu hayvanlarda ve yumurtada bulunan henüz bilinmeyen bazı maddeler sayılabilir. astım hastalığına yakalanmış olan insanların ailelerinde çoğunlukla bu hastalığa yakalanmamış olmakla beraber, ürtiker, migren ve saman nezlesi gibi alerjik belirtiler gösteren insanlara rastlanır.
astım tedavisi hastaya göre değişir. bu arada önemli olan, psikolojik sebepler giderilmeli ya da tedavi edilmelidir. alerjiyi doğuran şeyler hastanın yaşadığı çevreden uzaklaştırılmalıdır. bazen hassasiyeti azaltma da faydalı olabilir. enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. krizleri tedavisi için adrenalin, ephedrin gibi ilaçlar kullanılır, ciğerlere ephedrin çekme fayda sağlar. fakat şiddetli krizler damara adrenalin eriyiği şırınga edilir. bu ilaçlar damarlardaki spazmı ortadan kaldırır. bunların dışında kullanılan ilaçlar antihistaminler, kortizon ve acth'dir.
Genetik bende ki annemde ve bir kaç kuzenimde daha bulunuyor. Yaklaşık 3 yaşında başlamışlar tedaviye. Benim ilk hatirladığımsa nelere alerjimin olduğunu öğrenmek için yaptıkları test. Hayatımda böyle bir korkuyla tanışmamıştım daha önce. iki kolumda sandalyeye bağlanmış ( kaşımamam için) ve damlalar damlatıldıktan sonra allerjenlerin deri altına geçmesi için küçük iğnelerle delmişlerdi kollarımı. O yaştaki bir çocuk için büyük bir travmaydı. Tabi bunun yanında gezilen onlarca hastane ve yüzlerce iğne de cabası. Küçüklen yapılan tedaviler ve annemin korkusu ve buna dayalı hassasiyetiyle orta okula gelinceye kadar hastallığım epey düşüşe geçmişti. Ama tabi ki ergenliğin verdiği güce dayanarak geri geldi. Tekrar testler, yeni ve daha iyi doktor arayışları başladı. ilk kortizonlu ilacımı 6. Sınıfta kullanmaya başladım ve ilerleme seyri ve siddeti normalin çok üstünde olduğu için yetişkin bir bireyin kullanabileceği dozajda ilaçlar kullanıyordum. 3 ay içinde inanılmaz bir şekilde kilo almaya başladım. Her zaman zayıf ufak tefek bir çocuk olan ben bir anda plates topuna dönüşmüştüm ve hoş geldin bunalım. Liseye geçtiğimde tekrar astım düşüşe geçmişti. ilaçları bırakmam ve yüzücülük yapmamın etkisiyle kilolarımdan kurtuldum. Ama bu sefer de her daim yanimda olan ilacım ventolin beni yarı yolda bırakmaya karar vermişti çünkü ona da alerjim oluşmuştu. Şimdilerde ise kullanabildiğin tek ilaç olan combivent piyasadan kaldırıldı ve ben bir elimi kaybetmiş gibiyim. Astım ile ilgili hatırladığım en kötü şey ise lise 2 de iken geçirdiğim atak. Her zaman siddetli olur ve öleceğime inandırırdı beni ama annem her daim güçlü bir kadın olarak yanımda olurdu. Nerdeyse bir hafta kadar hastanede kaldım. Çoğu zamanını hatırlamıyorum bile. Ama her şey bitip kendime geldiğimde annem her zamanki yerinde hastane yatağında yanımda yatıyordu. Yüzünü görmek için kafamı biraz kaldırdığımda o koyu kumral saçlarının beyazladığını gördüm. O zaman durumun ciddiyetini fark etmiştim.
Astım hastalığı bir insanın başına gelebilecek en kötü hastalıklardan biridir. Belki zamanla düşüşe geçebilir ama her zaman orada olduğunu bilir ve korkuyla yaşarsın. Ama kişinin olgunlaşması ve sorumluluk sahibi olmasını, hayatı doyasıya yaşamanı sağlar. Benim için bu şekilde oldu ve olmaya devam edecektir. Çünkü nefesin seni her an yarı yolda bırakabilecekken fırsatı kaçırmadan, en iyi şekilde hayatı yaşamak istersin.
7 yaşımda ''anne ölüyorum'' sözümle başlayan hastalık. yıllarca süren tedavi sonucunda 14-15 yaşlarından itibaren sadece kış günleri grip olunca nüksetmiş, 18-19 yaşlarından sonra tamamen bitmiştir. çocuğunuzu iyi takip edin.
Alerjik astım hastası olmak çok kötüdür.yazın ayrı dert kaşımtıdan duramazsın kışın hastasındır.
Üzüntü olunca kriz geçirirsin en kötüsü de bu.
Kimse de anlayışlı olmaz anlamaz. Ölebilirsin de,
siz hiç nefes alamamak nedir bilir misiniz? göğsünüzde bir acıyla hiç mücadele ettiniz mi? ya da bilerek astım ilaçlarınızı almayarak, astıma meydan okudunuz mu? siz hiç oksijensiz kalıyor gibi olup, diri diri bir tabutun içine konulmuş bir hisle başa çıkabilme gücü bulabildiniz mi hiç? ya da siz, hiç astım krizleri geldiğinde bu hastalığa sadece gülebilmeyi başarabildiniz mi? bu kategorilerden bir ya da birkaçına uyuyorsanız, siz gerçekten güçlü bir astım hastasısınız. zaten, astım da ana neden çocukluk. bütün boktan şeylerin çocukluk yıllarınızda olduğu gerçeğini kabul edin arkadaşım, ana neden mutsuz bir çocukluk dönemi...
allerji veya egzersize bağlı olarak gelişen alt hava yollarındaki tıkanıklığa bağlı olarak gelişen nefes darlığı ile seyreden kronik bir hastalıktır. genellikle 6 yaşından önce allerjik olarak başlar ve adölesan çağ dediğimiz ergenlik ile beraber semptomları azalır. alerjik astım hastası çocukların öyküsünde geçmişte gıda alerjisi, ailede ilaç alerjisi ve egzema gibi atopik bulgular yer alır. alerjik astımda inhalasyon tedavisi ve alerjenden kaçınmak astım ataklarının seyrini iyi yönde değiştirir, hatta yaşla beraber de geçer. kötü olan bir durum var ki o da astımın ergenlik sonrası dönemde başlaması. bu astım genelde "astım bronşiale" olarak adlandırılır ve alerjik bir sebebe bağlı olmadan egzersiz sonrası ortaya çıkar. egzersizle birlikte nefes(wheezing) bunlar astım işareti olabilir ve eğer bu ergenlik sonrası egzersiz astımı semptomatik de olsa tedavi edilmezse kronik solunum yetmezliğine kadar ilerleyebilir, tehlikelidir.
benim de muzdarip olduğum hastalıktır aynı zamanda. bendeki astım bronşiale dediğimiz egzersiz ve akciğeri irrite edici gazları, spreyleri soluma ve üst solunum yolu enfeksiyonları ile atağa geçen bir türü. her akşam başlayan wheezing ve en ufak yol yürüyüşü, bisiklet kullanımı, tenis oynamak, pilates yapmak gibi egzersizler sonrası artış gösteren wheezing ile geceleri tıkanmalar mevcut. gece tıkanması demişken "ventolin" bu korkunç anların tek kurtarıcısıdır.