ismini Hans Asperger'den alan, otizm spektrum bozukluğunun bir çeşidi olan asperger sendromu, sosyalleşebilme ve etkili iletişim kurabilme yeteneklerini sınırlayan gelişimsel bir bozukluktur. Bu sendroma sahip olan kişiler dar ilgi alanlarına sahip olup, katı rutinler ve sıklıkla tekrarlayan davranışlar sergilerler.
bazı konulara aşırı ilgi takıntılı ısrarcı tutumları (tutturmak) o konuyla ilgili üstün başarıları ve bilgileri tarih siyaset taraftarlık vb. herhangi bir günlük bir konu belki kendince geliştirdiği günlük bir ritüele aşırı uymak.belki matematik günlük ufak bir alışverişi büyük kilolara varan hesaplama fiyat aralığını gram adet fiyatını bir krakeri pakette kaç adet olduğunu inceleme.
nerede görsem tanırım bu tipleri o çıldırtan tarih verme saat dakika belirtme 1990 yılı 4 ocak perşembe saat 16.15 evden çıktım üzerimde taba rengi ceket 10 metre yürüdüm.
sıradan bir günü tarihle saatle akılda tutmak.
suratım kaşındı.
Jest ve mimiklerde ve Ayrıca bu sendrom kişileri çok Şiddet yaparlar. Özetle tutkulu bir hanım değilim de Aspergerim. Bisikleti çok geç ögrendim. Bu sendrom kişileri şiddete meyillidirler. Yani sayısızca Şiddet yaptım. Aspergerde Şiddet vardır. Bu sendromdakiler Şiddet yaparlar ve duygu his ifade edilmez. Motor beceri son derece zayıftır. Bisiklet, keman, piyano motor becerilerdir. Bunları yapamazlar. Ve şiddete meyillilik vardır. Hatta Asperger gerçek Asperger Şiddet yapar.
bir çeşit nörolojik bozukluktur. bu sendroma sahip olan bireyler genellikle empati ve soyutlama yapamazlar.
bu sebepten dolayı diğer insanlara göre sosyal yetenekleri ortanın altı bir konumda bulunur.
sebebi de mutasyonel yüktür. yaşlı ebeveynlerin çocuklarında görülmesinin sebebi de budur. çünkü yaş ilerledikçe mutasyonel yük artar bundan dolayı çocuklarının otistik olma olasılığı da aynı şekilde artar.
şöyle bir şey var benim durumum biraz farklı yada ben bilmiyorum yaşım 18.teşhis 4 yaşındayken kondu çocukluğum rehberlik araştırma merkezlerinde geçti.insanlar ilk başta zekama hayrandı hatta sınıfın en güzeli ile çıkıyordum(3.sınıf).sonra yavaş yavaş kişiliğim bozulmaya başladı(nedenini bilmiyorum) zekam başıma bela olmaya başladı.sürekli gülmek istemem şımarmama ve saçmalama neden oluyor bana kızıyorlar bende onları ispiyonluyordum çünkü çoğu bana kötü şakalar yapıyorlardı.arkadaşlarım benden nefret ediyordu.en sonunda hepsi beni linç etme girişiminde bulundu ve ağır hakaretler ettiler(6.sınıf).başka okula gittim o dönemde hep psikaloglarla geçmiş tramvamı kapatmak için uğraştık 2 yıl gene öyle geçti.lisede ilişkilerim hep inişli çıkışlı oldu kimi zaman sevdiler kimi zaman dışladılar şu anda 12.sınıfım üniversite'ye hazırlanıyorm herşey iyi gidiyor.
not:uzun entry olmuş be hayatımı anlatmışım resmen :).
Toplumun/bireyin/çocuğun hayatı tavizsiz bir kurallar bütünü arasında o kadar sıkışmıştır ki sürekli baskı altında içindeki özgünlüğü sosyal alanda dışarı yansıtamaz.
Donakalan, dalan, kekeleyen, pratik düşünemeyen, mutsuz bireyler olma yolundayken duygusal bastırılmışlığını bedensel ve zihinsel yeteneği ölçüsünde toplumca kabul gören bir alanda kanalize eder.
Bu müzik, futbol, matematik olabilir.
Okulun ilk senesinde duyduğu tüm ezgileri büyük bir başarıyla çalabilir, topla oynanan sporlarda akıl mantık sınırlarını zorlayacak şekilde isabetli veya hızlı hareketler yapabilir, hesap makinesiyle alt alta tek tek toplamanız gereken bir sayılar grubunu neredeyse okuma hızında çözümleyebilir. Evet bunların hepsini büyük bir başarıyla yapabilir ama en basitinden kravat bağlamayı öğrenemez, birşeyleri gruplarken karıştırabilir, diğer insanların takındığı duygu durumlarına uygun hareket edemez. Günaydın demeyi bilmez, üzgün birisini teselli edemez, birisinin mutluluğunu paylaşamaz.
adını, asperger sendromunu tanımlayan hans asperger’den alır. bir tür gelişimsel bozukluk olarak, otizm spektrum bozuklukluklarından biri olarak anılır.
dilsel gelişim otizme göre bebeklik yaşlarında yaşıtlarıyla paralel ilerler. konuşmaya başlama ve benzer sayıda kelime sayısı kullanırlar. otizme göre daha geç teşhis edilebilme nedenlerinden birisi de budur.
motor becerileri çok iyi değildir. yürüme konusunda sıkıntı yaşamayabilirler ancak atik ve atletik değillerdir. bisiklet binme, araba kullanma veya spor yapma konusunda genel anlamda pek iyi değillerdir.
sosyal anlamda etkileşime istekli olsalar da ilk temastan sonra sohbeti devam ettiremedikleri için sıkıntı yaşamaktadırlar. karşılıklı konuşmadan ziyade ilgi alanlarına ilişkin monolog şeklinde ilerleyen bir iletişim kurarlar. cümle kurma biçimleri resmidir, büyümüşte küçükmüş, yahu bu çocuk bu lafları kimden öğreniyor diyebileceğimiz türden cümleler kurarlar.
jest ve mimikleri analiz etmek gibi bir rutinleri olmadığı için, empati kurma, karşısındakinin duygularını okuma, sıkıldığını anlama gibi sosyal refleksleri gelişmemiştir.
kısıtlı da olsa aşırı ilgi duydukları alanlar bulunur ve bu alanlarda o işin uzmanı denebilecek kadar bilgi sahibi olurlar. sınırsız bir şekilde bu konuda konuşabilirler.
not:her asperger sendromu tanısı alan kişide özellikler değişiklik gösterebilir. genel bilgi içerir.
Genetik lütuf, aşmışlık nişanı. Negatif tek belirtisi; motor beceri eksikliğidir kanımca. Mevcut eğitim-öğretim sisteminin getirisi olarak ayakçılık yapmaya mahkûmlar gibi görünüyor...
Kolay kolay bende var diyen insanda mevcut değildir.
Ortalama olarak 6 yaşından sonra teşhis aşaması başlar ergenliğe kadar tespiti yapılır.
Aşırı derecede farklı olup zeka geriliği yerine ultra zeka yeteneği sahip olurlar.
En çok sorunu ilk okul ve lise döneminde yaşarlar.