ülkemizde yapılan bir istatistike göre, bu ülkede, magazin programlarını en az izleyen ilimiz artvin dir. kültür, bilgi, belgesel programlarını en fazla izleme oranı da yine artvin insanındadır.
nerelisin diye sorulduğunda verdiğim cevap. daha bir kere bile hakkında negatif bir şey söyleyene rastlamadığım, hayatımda sadece bir kere gidebildiğim baba toprağı.
karadeniz bölesinin doğudaki en son ilidir. medeniyetin beşiği olduğunu düşündüğüm yeşiliyle, aydın , okumuş, kültürlü insanlarıyla, sadece karadenizin değil, türkiyenin incisi güzel memleketim.
virajlı yollardan sonra ulaşılabilen dağdan şehre baktığınızda enfes bir manzarası olan şehir. Gördüğünüz manzara karşısında etkileniyorsunuz. Alabildiğine uzanan dağlar arasında saklı bir cennet görüntüsü veriyor. Şehir dağa yaslanmış bir şekilde duruyor. Şehirde düz bir alana rastlamak neredeyse imkansız. Havasıyla, el değmemiş güzellikleriyle, insanlarıyla çok güzel bir kent.
eski adı livane olan yeşili, doğası ve aydın insanları ile türkiye'nin el değmemiş doğal nadide şehirlerinden biridir. okuma oranı en yüksek olan illerdendir. devrimci ruhu ile tanınan soldan şaşmayan bir şehirdir. müzik ve kültüre verilen önem çok fazladır. artvinli sanatçılardan birkaçına bakıcak olursak bunu daha iyi görebiliriz ; (bkz: zülfü livaneli), (bkz: beyazıt öztürk), (bkz: kazım koyuncu) (bkz: şükriye tutkun).
içerisinde 4 ayrı dil konuşulan eğer artvin kültürünü yakından tanıyan biriyseniz bir artvinlinin aksan özelliklerinden yola çıkarak köyünü hatasız tahmin edebileceğiniz türkiyenin en yaşanası 3 şehri arasında kafaya oynayabilecek canım memleketim.
ödp'nin yerel seçimlerde tek belediyesini artvinden çıkardığı 22 temmuz seçimlerinde akpnin birinci parti geldiği chpnin artvindeki dört kalesinden birisini ödpye (bkz: hopa) oburunu ise akpye (bkz: şavşat) kaptırdığı ve elinde kalan arhavi ve ardanuçun da sallantıda olduğu gerçeği fanatik mhpli yusufeli ve borçkada zamanla akpye kaydığı gerçeğiyle birlikte düşünülürse devrimci ruhun yerini yavaş yavaş rteye kaptırdığı görülebilir.
gün itibari ile merkez ve ilçelerinde ve hatta bursa' da artvin'in düşman işgalinden kurtuluşunun, 87.yıldönümü nedeni ile bu günü tören ve konserlerle kutlayan şehir.
hemşinlisiyle, lazıyla, gürcüsüyle, poşasıyla, yerlisiyle, kürdüyle koskoca bir kültürler topluluğuna ev sahipliği yapan küçük şehir. bir şavşatlı bir kazım koyuncu' dan, bir hopalı bir bayar şahin' den tek kelime birşey anlamasa da zevkle dinler. sahara' da akordeon, kemalpaşa' da tulum, soç' ta kemençe, göleşen' de zurna dinlenmeden gidilmemelidir. efkar tepesinde bir sigara içimlik dinlenilmeli, bilbilan' da döner, laşet' te alabalık yenilmelidir. yanlışlıkla cehennem deresine düşmemek için kauçuk tabanlı ayakkabı giyilmeli, görmemiş japon turistler gibi çingene horozlarını çekmek için 2 şerit poz harcanılmamalı, doğanın güzelliğine kapılıp kaybolunmamalı, ateşli silah taşınıyorsa ayılara ateş açılmamalıdır. son 10 yıl içinde artvin il sınırları içerisinde jandarma komutanlığından alınan bilgilere göre 76 ayı ateşli silahla vurulmak suretiyle öldürülmüştür. bu sayının yarısına yakını il dışından gelen yerli turistler tarafından istatistiklere girmiştir. insanlığın lüzumu yoktur.
çoruh kenarından şehir merkezine döne döne, kıvrıla kıvrıla çıkılan tek yol -ki kendisine mecburiyet caddesi de denilir- üzerinde yürürken, her an çevredeki bahçelerdeki ağaçlardan başınıza bir elma, ceviz vs. düşebilir veya bostan duvarından yola düşmüş bir kestane kabağa ayağınız takılabilir.