bana o kadar huzur veriyor ki:)
yeryuzunun cennet versiyonu gibi geliyor.
bazen istanbul devlet opera ve balesinde operalara ve balelere giderim.
belki 40 tane enstruman var o orkestrada.
arp calmaya basladıgında hemen anlarım.
meleksi bir sesi var.
Tevrat'ta Davud peygamberin arp çalarak saul'un ruhunu iyileştirdiği yazıyor ancak kuran, hadis ve hiçbir islam kaynağında Davud peygamberin arp çaldığı yazmıyor.
islamda Davud peygamberin sesinin çok güzel olduğu bilgisi var.
Zaten arp da aşkın müzikteki temsilcisi.
Sesi de bence diğer tüm çalgı aletlerinden güzel bu arada.
Mısır ve Mezopotamya uygarlıklarında ortaya çıkan ilk arpların, avcılıkta faydalanılan gerilmiş yayın çıkarttığı sesden etkilenilerek, ok yayından geliştirildiği zannedilmektedir.
firavun mezarlarında tasvir edilen arp şekilleri, M.Ö. 6000’li yıllara isabet etmektedir. Mısır’da arp, “müzik aletlerinin şehzadesi” olarak adlandırılmıştır, sümerlere ait Bisay mabedinde bulunan arp müzik aletinin yaşı 5000 yıldan fazladır. M.Ö. 2500 yılı ile 600 yılları arasında uzun bir zaman zarfında egemen olan Asur medeniyetinde el üzerinde tutularak çalınan ilkel arp örneklerine rastlanmıştır .
Mezopotamya ve Mısır’da çok yaygın kullanımı olan arpın, Anadolu’da çok fazla rağbet görmediği anlaşılmaktadır. Assur Ticaret Kolonileri Çağı merkezlerinden Konya Karahöyük’te bulunan Suriye üslubunda bir silindir mühür baskısı üzerinde, ayakta duran bir kadın tarafından dik olarak çalınan bir köleli arp görülmektedir. Suriye üslubunda ve silindir bir mühür baskısı üzerinde Suriye üslubunda ve silindir bir mühür baskısı üzerinde, Sümerlerin Bilgi tanrısı Ea’nın önünde arp aleti çalan figür tasvir edilmiştir .
yaşadığımız saçma sapan gerçeklikten daha "gerçek" birşeyler olduğuna "an"lık bir şekilde insanı inandıran (ki bu inanç geldiği gibi aniden kaybolan sezgimsi birşeydir) müzik aletidir.
duyumsanan söz konusu "daha gerçek" gerçeklik aslında gerçekliğin negatifi bir evrenidir, ölümden sonraki yaşam gibi, ama komple cennet bir ölümden sonraki yaşam gibi, sadece mutluluk vaat eden bir şey.
"bir şey"dir zira adlandırılamaz; eser geçer; deniz kıyısında meltemin yüzü yalayıp geçmesi gibi. ardında anı bile bırakmaz maalesef, o yüzden adlandırılamaz.
benzer bir etki ney'de de hissedilir; ama neyinki daha derin, sıfır noktasına daha yakın bir etkidir ki bu başka bir konudur.
arp etkisi biraz daha masalsıdır; bir anlığına orta dünya'ya götürür getirir sanki. bilemiyorum. (bkz: arp kardeşliği)
yani netice itibariyle şahane bir alettir. hep var olsundur, anlık anlık taşısındır bizi.
dünyanın en eski müzik aletlerinden biri olan mitolojik çalgı. arp'ın huzur veren namelerinde hera, arfodit, athena, venüs vb. kimbilir kaç kez dans etmiştir?