Arkeofili de güzel bir sayfadır. Şahsen maddi kaygılar ile hayata hazırlanmasak veya öyle eli kolu bol aile çocuğu olsa idik kesin yazardım okumak için dil tarih coğrafya arkeoloji yi.. Hele ki arkeoloji nin dört en büyük ülkesinden birinin evladı olarak bizim dünya çapında yetişmemiz lazımdı..
sanatımı seviyorum ve bu benim işim, kazancım.
bu işi yapmasaydım ve 2. kez okuma hakkım olsaydı seçeceğim bölüm bu olurdu.
yüzlerce kez söylenen ''sen arkeolog olmalıydın'' ithamını duymazdım!
tabi bu ülkede arkeolojiye verilen önem ortada ve olması gereken asla değil, bu da ayrı bahistir.
Herkesin sadece sıradan bir tepe bildiği yerin aslında tümülüs olduğunu fark etmek. Ve toprak üstüne dağılmış eski cere kırıklarının seni desteklemesi.
Antik kentleri gezerken eski uygarlıkların medeniyetlerin eserlerine, yaşamlarına dokunmak.. eski kalıntıların heybetinden etkilenmek..
apayrı bir his.
O an evrensel bir insan oluyorsunuz sanki. Mesela bir yanınız Romalı oluyor adeta. Görmesini bilirseniz şayet, etkileniyorsunuz.
Bir yerden sonra bir bölgenin neresi yaşamak için seçilmiş olabilir anlıyorsunuz.
Belki yanlış belki doğru.
Lakin bence tarihin bir alt kolu, tarihin en tatlı yanıdır.
puanları düşük olan, hobi olarak ikinci üniversite niyetine okumak istediğim bölümdü.
ama uygun şartlar olmadığı (halihazırda memleketteki iş güç durumundan) için trollüğüne tercih verip, gitmemeyi planlıyordum.
istanbul üniversitesi, istanbul mimar sanatlar üniversitesi, ankara üniversitesi, ankara hacı bayram veli üniversitesi şeklinde tercih verip herhangi biri geldiğinde gitmemeyi düşünüyordum.
sonra ise bir trollük uğruna 150 lira sınav ücreti vermek saçma geldi. *
ama şu corona muhabbetinden sonra pişman oldum.
seneye yukarıdaki üniversitelerden birine kaydolup kafam estikçe uğrayacağım. işten tatil kaptıkça gider takılırım, kaydım ta ki silinene kadar. *
Dürüst olmak gerekirse ölü dilleri bilmezseniz eksik kalırsınız.
Ülkemizde arkeoloji ciddi bir eğitim süreci içinde incelemiyor. Antik grekçe, latince, orta grekçe, frig dili veya hitit civi yazısı bunlardan birini bilmeyen biri başarılı bir arkeolog olamaz.
Nasıl ki, kolej ingilizcesiyle tarihçi olunmaz o hesap.
Coo farklı bir bilim dalı. Hem felsefe hem tarih hem yaşanmışlık hem geçmiş asırlarda gezinti.
Tarih sevmesem bile arkeolojik tarihi okurken kendimi kaybediyorum. Bulgular üzerinden yola çıkıp oluşan fikirler vs.
Keşke zamanında arkeoloji okusaydim muhasebeden çok başarılı olurdum eminim.
Şimdi bu saatten sonra sınava girsem yapabilir miyim calisirken bilmiyorum ama çok.kurcaliyor aklımı.iatiyorum hakikaten.
an itibari ile bir kazıda çalışmamdan mütevellit bodoslama giriş yaptığım bilim dalı.
iş yok diyen bu işi bilmiyordur ya. arkeolog yok diye kazılarda millet sanat tarihçisi* yahut benim gibi tarihçi çalıştırıyor.
ülkede şu an aktif olarak 101 kazı varmış. arkeoloji okuyup, kendisini geliştiren birisinin en kötü eline çapa alıp da bir kazıda çalışamaması ihtimali cidden çok düşük.
Bu bölüme maddi kazanç gözüyle bakılmamalı. Arkeoloji bir tutkudur aşktır. Çok değerli bir bilim dalıdır. Ne yazık ki Türkiye gibi bir ülkede değeri bilinmiyor. Atatürk sayesinde arkeoloji Türkiye'de akademik bir bilim dalına gelmiştir.