çok oturgaçlı götürgeç gibi bir çok şehir efsanesi buna örnektir. temelinde "çok kişi tarafından söyleniyorsa doğrudur" düşüncesi yatar. argumentum ad populum ile benzerdir.
herhangi bir tartışma sırasında bir tarafın sürekli olarak aynı şeyi tekrarlayıp durması sonucunda, izleyicinin tekrarlanan saçmalığa doğru sanıp inanması durumu.
evrim teorisi başlığında yeralan; maymundan gelmedik yakarışları buna güzel bir örnektir. kimse kimseye atan maymundu yavrum senin bu gorile baba diyebilirsin demediği halde, nereden duyuyorlarsa sürekli yazıp durmaları güzel bir örnektir.
sık tekrarlanmasından dolayı zamanla bu tekrarlanan şeyin gerçek kabul edilmesi saçmalığıdır. bu saçma inanç daha sonra bi argüman haline dönüşebilir.
özellikle sözlükte siyasi tartışmalar çerçevesinde sıklıkla kullanılır.
a kişisi: akp seçimi %50 alarak kazandı. çünkü ekonomi büyüdü, bizim evin oraya otobüs durağı yapıldı bide salık ocağı çok güzel olmuş.
bence başkalarınında mahallesine benzerleri yapıldığından kazanmıştır.
b kişisi: ne alakası var kardeşim. türk halkı cahil o yüzden. milleti cahil bırakıyolar sonra %50 yi alıyolar.
türk halkı cahil olduğundan akp ye oy veriyor argümanı o kadar sık tekrarlanmıştır ki sonunda herkes türk halkının cahilliğine inanmıştır.
bilgi ve doğru düşünebilme becerisi akp ye oy verme değişkenine bağlanmıştır. ve tabiki kıçla gülünecek bi durumdur.
benzer durum inanç ve ideolojiler için de söz konusudur.
x kişisi: abi ben çalışanların böyle ezilmesinden, patronların efendilerimiz olduğu çalışanların iş kölelerine dönüştüğü, bir nevi köleliğin özelleştirildiği bi toplum düzenine karşıyım. bu bakımdan komünistim abi.
y kişisi: lan olm töbe de. allahsız mısın sen? sende ar namus da yoktur bacına yan gözle baksalar sikinde olmaz lan. töbe de çalış helalinden kazan.
komünistlere o kadar çok allahsız yakıştırması yapılmıştır ki. adeta komünist fikrin ilk şartı allah inancını terk etmek gibi düşünülmektedir. dolayısıyla bu çarpık zihnin amk.
bu entrye artı oy vermeyenin ağzını burnunu kırarım.