bir dinozor dur.archaeopteryx büyük bir gagası olan etcil bir tarih öncesi kuştur iri vücüdunu taşıyabilecek kadar güçlü kaslara sahip olmadığı için sadece kısa mesafeli alçak uçuşlar yapabiliyordu.
150 milyon yıl önce yaşamış olan bilinen en eski kuştur. bir güvercinle archaeopteryx karşılaştırıldığında gaga dişleri vardır. çatal omurları vardır. ve küçük göğüs kemiği vardır. kaval kemiği de vardır. ve en ilgi çekici özelliği ise 23 omurlu bir kuyruğu vardır. archaeopteryx uçamıyordu ama zıplama yeteneğinin çok güçlü olduğunu zannediyoruz.
adnan hocacıların türlü saçmalıklarla ara form olmadığını söyledikleri dinozor-kuş arası yaşam formu.
uçamadığı düşünülse de kuyruk yapısı, kemikleri, kuşlarınkine benzeyen tüy yapısı nedeniyle uçmaya hazır bir canlıdır. dallar arasından süzülerek avlandığı var sayılır. bariz biçimde tüylü kanatlara sahip olmasına rağmen bu kanatları uçmak için değil de yelpaze yapısı sayesinde böcekleri havada yakalamak için kullandığı sanılıyor. böyle iki kanatla sinek avlama hareketi yaparak.
ancak bu yelpaze tipi yapı ve dalların arasında süzülmesinin sonrasında uçma eylemine dönüştüğü düşünülüyor.
bir gagası olmasına rağmen tıpkı dinozorlar gibi bu gaganın içinde dişleri vardır.
Archaeopteryx günümüz kuşları gibi uçamıyordu tavukların yaptığına benzer zıplama tarzında kısa süreli havalanışları vardı. bunun biçok nedeni vardır: gerek kas yapısı gerekte kemik yapısı (kuyruğuda vardır ve kemik yapısı kuyruğunda da devam eder) v.b.
kuşlardaki gaga yerine çene yapısı ve dişleri bulunmaktaydı. kanatlarının ucundaki pençeler evrimsel süreçte kullandığı ellerinin zamanla kanat formuna ulaştığını gösterir. bilim sahtekarlarının günümüzde hala yaşıyor dedikleri türün Archaeopteryx ile tek benzerliği kanatlarının ucundaki pençeleridir. ve bahsettikleri kuş Hoatzin (Opisthocomus hoazin) adlı kuştur. günümüzde hala yaşayan 2 ara geçiş formu canlılarından biridir. ama tek farkla hoatzin Archaeopteryx un en yakın akrabalarından biriydi ve zamanla kuyruğunu kaybetmiş çene yapısı değişmiş ve dişleri körelmiştir uçabilme yeteneğini geliştirmiş ve günümüz kuşları kadar iyi uçabilecek hale gelmiştir. suya düşen yavrularının dallara tutunup çıkmalarını sağlayan pençeleri ortama uymalarını sağlamış ve türün kullandığı gereksinim duyduğu bu organ türün devamını sağlamıştır. yani Archaeopteryx ve hoatzin ayrı türlerdir ve Archaeopteryx hoatzinin de atasıdır. hoatzinn de günümüz kuşlarına geçişte bir halkadır. evrimsel değişimi açıkça göstermekte olan bu iki türe ve aralarındaki kuş türüne doğru gidişata dikkat edelim lütfen.
ara geçiş formları illa tükenmek zorunda değillerdir. ortama uyum özelliklerine sahiplerse nesillerini sürdürmeye devam ederler ve ondan sonra gelen yeni nesillerle evrimsel süreç devam eder ve yeni bir tür oluşabilir zamanla. günümüzde hala yaşayan bir ara geçiş formu daha vardır.
sürüngenlerden gelip kuş tüyü yerine kürk kazanan bir tür olan platypus (gagalı memeli). yarı memeli yarı sürüngen olan bu tür (en ilkel memelidir zatı muhterem) evrimin canlı kanıtlarından biridir. üremek için tüm diğer memelilerden farklı bir yönteme sahip olup yumurtlar (sürüngenlerin yaptığı gibi ).
Uçuş konusunda pek başarılı olamayan bir araform olmasının yanında, bir çok dev boyutlu böcek türünün sonunu getirmiş ve günümüzdeki küçük boyutlu böcek türlerinin evrimleşmelerinde yardımcı rol oynamış etkenlerdendir.
Günümüzde 15 20 santimlik dev boyutlu böceklerle uğraşmıyorsak, oksijen oranının azalması kadar bu gibi bazı kahraman canlı türlerininde etkisi var tabii. *
işte bunlar hep kelebek etkisi.