genelde büyük şirketlerin kullandığı, araçlarının nerede olduğunu, ne kadar yol yaptığını, ne kadar benzin vs harcadığını görebilen bir sistemdir. aynı zamanda kapılara ve motora dışarıdan müdehale edebilindiği için de güvenli bir sistemdir.
iki şekilde haberleşilebilr.
1-gps.
2-baz istasyonları.
gps kullanılması daha uygundur. aksi halde her yerde baz istasyonu bulunmadığı için veri kaybı olabilir.
üç ana bölümden oluşur.
1-soket
2-veritabanı (database)
3-web
soket:
genelde c dili ile programlanır. ama bir çok altarnatif de vardır. java, c# vs.
uydu-baz istasyonu vs ile haberleşip konum bilgisi alır ve bunu database(veritabanı) iletir. haber alma sıklığı soketin programlanmasına kalmıştır. örneğin iki saniye de bir konum bilgisi alması.
üzerinde sim kart bulunur tabi ki. bunun aracılığıyla çalışır.
veritabanı(database):
konum bilgileri, aldığı yol, geçen süre vs bilgilerin saklandı yerdir. buradan web ile haberleşip gerekli bilgileri webte kullanıcıya gösterir.
web:
kullanıcı arayüzüdür. veritabanından aldığı bilgileri ekranda düzenli bir şekilde gösterir. aynı şekilde buradan araca müdehale edebilir kullanıcı.
örneğin hırsızlık anında motoru durdurması gibi.
Sevgilinize göz açtırmayan sistem. Nereye gitmiş, kaç dakika durmuş, o gün nerelere uğramış, kaç litre benzin yakmış, aracınızın sürücü yanı kapısı açılmış mı açılmamış mı, nerede kontak kapatmış nerede tekrar açmış hepsini tek tek ve hafızadan silinmeyecek şekilde kaydedip raporluyor. Bir de araç içine dinleme cihazı taktırdınız mı değmeyin keyfinize.