bugün

gerçek adı arap aşı olan, adından da anlaşılacağı üzere araplara has bir yemektir. zamanla bu yemek çevre ülkelere yayılmış, özellikle kış günlerinde tüketilen bir yemek olmuştur. bol acılı, bol ekşili ve bol etlidir.
alışık olmayanlar hamuru çiğnemeye çalışır, yutmayı beceremez. tecrübeliler ise bir seferde bir kaç tane birden yutabilirler.
corbasi yaban tavsanindan ya da kis sonlarina dogru kazdan yapilirsa tadinmaz yenmez.
Eskisehir'in sivrihisar ilcesinde de sevilerek yapilip yenen acili ve cok sicak tavuk suyula yutulan paluze kivamli hamur yemegi.
mustafa sandal'ın araba şarkısının rum bir dost tarafından seslendirildiğinde ortaya çıkan durum.

--spoiler--
onun arabasi var guzel mi guzel
--spoiler--
türkmen kökenli insanların yaşadığı değişik coğrafyalarda kış aylarında yapılan ve büyük bir zevkle yenilen bir yemek. bazı yörelerde çorba, bazı yörelerde kendi başına bir yemek olarak tanınır. misal afyonkarahisar yöresinde yemek olarak bilinir ve ne öncesinde, ne sonrasında üzerine birşey yenilmez. tahminimce halep yöresinden anadolu içlerine türkmen göçleri ile yayılmıştır.
belli bir ritüeli vardır. öyle rastgele yutulmaz.* * *
evvela konu komşu çağrılıp yer sofrası kurulur, büyük bir tepsi içinde hamur gelir, hamur ortadan açılarak boşluğa büyük bir tas içinde çorba yerleştirilir. yiyecek olanlar, kemerlerini 1-2 delik gevşetip oturur. belli bir süre yutulduktan sonra yere yüzüstü uzanılıp ayaklar ile burunun aynı anda yere değip değmediği kontrol edilir eğer ikisi aynı yere değiyorsa, yutmaya devam edilir. ortadaki büyük tastan çorba almaya çalışırken hamuru ilk düşüren bir sonraki arabaşı gecesini düzenlemekle cezalandırılır.
yerel bir iç anadolu yemeği.
bir yozgat yemeği.

gelen uyarı üzerine edit: konya'da da yapılıyormuş.
başlığı görünce gözlerimin parladığı durumdur. pek severim, ayıla bayıla yerim. aslen yozgat yöresine aittir fakat, kayseride de evinde yapılmayan aile yok denecek kadar azdır. hatta kayserililer kendilerine has zannederler. o derece bilinip sevilerek yenilen bir yemektir.
özledim ulan.
(bkz: olsa da yesek)
(bkz: arabaşı)
hamurunun çiğnenmemesi gerektiği söylenen enfes lezzet. kusturur derler. kış gecelerinin vazgeçilmezi.
her kış yapılan mükemmel bir yemek. bol acılı, limonlu tavuk etiyle yapılan çorbası ve tepsiye dökülen hamuruyla enfes bir lezzettir. hamuru çorbaya düşürene ceza verilirmiş eskiden. *
birazdan başına oturacağım ve saatlerce yiyeceğim yiyecek.
(bkz: lezzet pınarı)
afyon'nun emirdağ ilçesi ile eskişehir'in çifteler ilçesinde de yapılan bir yemektir.
kayseri'de de yapılan yemektir. öğrenci sever komşular sağolsun.
yozgat usülü bir yemektir. yutması zor çiğnemesi imkansızdır.
tadı çok kötüdür. kıtlıktan çıkmış gibi yenir. saldırılır. yemeyenler için şaşkınlıkla izlenir.
an itibarı ile olsa da yutsak dediğim şey..tercihim sadece hamurunu yutmaktır..suyu ile beraber tabiki de..yani yarım sini yutarım yani o biçim..afiyet olsun efendim.
Yiyene afiyet olsun, yemeyenler pizza sipariş versin.
afyonkarahisar, yozgat, kayseri, konya yörelerinde yapılan bir yemektir. ilk defa tanışanlar, şaşkınlık ve tiksinme duygusundan sonra müptelası olmaya namzettirler. ilk önce geveleme, küçük parçacıklar halinde yutmadan sonra ehlileşme safhasında yutulan parçanın büyüklüğü bazı insanları hayrete düşürecek aşamaya gelebilmektedir.
internetteki bir rivayete göre: sırf kış aylarında değil yaz aylarında en çok tüketilen yer: Konya Ereğli.

kimse tutamaz bizi!
tüketim/nüfus oranına bakılırsa en çok taşeli bölgesinde tüketildiği kolaylıkla hesaplanabilir.
yozgat boğazlıyan'da özellikle kışın * dibine vurulur. tepsideki hamurun ortası kesilerek çıkarılır ve buraya bir kazan çorba konur. afiyetle hamurumuz yutulur.

not: yarın yılın ilk arabaşısı geliyor lan çok heyecanlıyım.
iç anadolunun lezzetidir. kış yemeğidir.
iç anadolu genelinde olmasına rağmen özellikle yozgat menşeli bir kış yemeğidir.
güncel Önemli Başlıklar