Yakın zamanda arabanın turbo sistemi cortladı. Daha doğrusu westgate bozuldu.
Wesgate, Turbo sisteminin motora gönderdiği basıncı dengelemek için açılıp kapanan bir kapakçık.
Genellikle westgate’te bir sorun oluştuğunda güvenlik gereği turbo sistemi devre dışı kalır ki, aşırı basınç oluşup turbo naneyi yemesin.
Birkaç gün önce başıma geldi, aracın turbosu devre dışı kaldı. Haliyle araç ivmelenmemeye başladı. Belli bir devire kadar yavaş yavaş güç veriyor ama bir noktadan sonra hız artmıyor. Vites geçişleri de çok yavaşladı. aracı servise sokacak zamanım olmadığından o halde bir 400 km daha yol yaptım.
Servise götürdüğümde turbo sistemini 80 bin liraya olduğu gibi değiştirmeyi önerdiler. Yurt dışından parçalar gelene kadar minimum 2 hafta da aracın yatması lazımmış.
Sanayide bir turbocuya götürdüm, o da westgate değişecek dedi. Sadece westgate bulması zor olduğundan çıkma turbo sistemi takacakmış, 20-30 bin bir maliyet çıkarıyor.
Baktım olmayacak memleketteki ustaya kadar 250 km daha yol yapayım, dedim.
Ustaya anlattım mevzuyu. kaputu açıp 3-5 marşa bastırdı bana. Westgate çalışmadığından turbo devre dışı kalmış, dedi o da. Az daha kurcalayınca westgate fiş soketinin ıslandığını fark ettik. Basınçlı havayla soketi kuruttu, yerine takıp arıza ışıklarını söndürünce turbo devreye girdi.
Ancak o soketin Nasıl ıslandığına akıl sır erdiremedik. Kaput fitilinden yağmur geçmesi dışında bir şey gelmedi aklımıza. Her ihtimale karşı westgate soketini alüminyum folyoyla el yordamı sardık. Arıza ortadan kalktı.
bi siftah atsan yeter, dedi, 200 tl aldı. 300’e de bir kaput arka cephe fitili alıcam. Total maliyet: 500 tl.
Eğer doğru dürüst bir usta tanımasam ya yetkili servise 80’bin ya da sanayi ustasına 30 bin bayılacaktım. Üzerine 2-3 hafta araba yatacaktı. Soketin kendi sıfır takılsa hadi 1000-1500 olsun, bütün turbo sistemini çöpe atmak ne amk?
işte böyle çakallıkları görünce sanayiye gidesi gelmiyor insanın.
benzer bir mevzuyu daha bu perşembe 2004 marka Mercedes sahibi bir abimizden dinledim. aynı olayın farklı bir çeşidi. ilkten radyatör arıza yapıyor, onu değiştiriyorlar, tamirciden ayrılıp yola çıkıyor, sonra aniden giderken bir anda araç güç kaybı yaşıyor ve hızlanamıyor. 100 ü geçmiyor. neyse o şekilde 400-500 km yol yapıyor, bir tamirciye gidiyor, turbo değişecek diyorlar 2020 senesinin fiyatıyla yaklaşık 7 bin (bugünkü parayla en az 40 bin) masraf çıkarıyorlar. içine sinmiyor, bir başka tamirciye gidiyor, hiç alakası olmadığı halde egzoz tıkanmış deyip partikül filtresini söküyorlar. inanmıyor geri taktırıyor aynı servise ve ustaya, 4 cıvatadan iki tane takıp onları da gevşek bırakıyorlar. o şekilde yine bi 400 km yapıyor kendi ustasını buluyor kısmetine adamın, sanayide bakıyorlar motora hava veren hortum yıpranmış, onu değiştiriyorlar sadece hepsi bu. egzozu da tamir edip işi bitiriyor usta. adam para bile almak istemiyor. 20 lira attım ustaya dedi ki bugünkü parayla 200 lira birşey. hadi gel de inan şimdi bu ustalara güven de iş yaptır..
2005 passatla aynı rezillikleri yaşadım.
Bu yarak ve kürek kafalı ustalarla uğramamak için konfordan ödün verip b segmenti sıfır Japon arabası alıp geçmek lazım.
(bkz: Toyota yaris)
(bkz: Honda jazz)
2003 model 1.8 benzinli passat kullanıyorum. araba 325.000 de daha motora dokunulmadı. şimdi sabahları çalıştırırken beyaz duman atıyor. dediler ki motoru indireceğiz 150.000 i hazırla. ordan topukladım. sanırım yağ katkı maddesi akıp %10 oranında karıştıracağım. sonrası meçhul.
ülkede ölücü olmayan bir ustalık alanı kalmadı neredeyse. el işi, el emeği giren tesisat, mobilya, oto sanayi, inşaat ve yan sektörlerindeki servis ücretleri vs aklınıza gelen hemen her ustalık alanında bu var maalesef. hangi meslekte ahlak kaldı ki bunlarda kalsın.
sırf bu yüzden omroncomronun dediğini yapıp mis gibi alman aracımı satıp b segmenti sıfır japon çektim. şu an kafam da rahat cebim de.