mozart'la aynı dönemde yaşayıp da, mozart'ın anlatmak istediklerini en iyi anlayan kişi. oldukça kestirme bir yoldan, mozart'ın olduğu her şeyi, hiçbir zaman olamayan ve ona köpekler gibi özene özene hayatının son demlerini tımarhanede geçiren büyük bir besteci denilebilir kendisine.
requiem'in önemli bölümlerini ölüm döşeğindeki mozart'ın sufleleriyle temize çekmiştir. 36'sında ölen mozart, sonsuz bir ilham kaynağına dönüşürken, salieri tarih sahnesindeki yerini bir saray müzisyeni, mozart'ın sadık bir kopyacısı ve itaatkarı olarak almıştır.
bu klasik müzik üstadının tanrıya bir yakarışı vardır ki beni benden alır.
"madem bana mozart'ın ki gibi bir yetenek vermedin, onu anlamamı sağlayacak zekayı da vermeseydin"
Bugün doğum günü olan Müzisyen, Opera bestecisi, Müzik hocası.
Bilinenin aksine kendi döneminde Mozart'a rağmen en iyi besteci ve müzisyen olarak görülüyordu. Çünkü "dahi çocuk Mozart" çocukluktan çıkmıştı, eskisinden daha iyi besteler yapsa da elit kesimden eskisi kadar ilgiyi göremiyordu. Ve bu sırada saray Salieri daha çok ilgi görüyordu. Bunu öğrenci sayılarından da görebiliriz. Ünlü olarak bildiğimiz , Franz Liszt, Schubert'in hocasıydı. Mozart'ı bir zehir ile öldürdüğü iddia edilmektedir.
18. yy'ın en büyük mağlubu. ben hep yenilen adamlardan yana oldum. bu mücadelede de tarafım belli. kaybedişinin ardından söylenecek iki çift söz, salieri syndrome...
mozart döneminde kral tarafından en iyi besteci olarak kabul görse de, ne yazık ki mozart'ın yanında sönüp kalmıştır. mozart'ın requiem bestesini yapmasının sebebidir.
kendisine göre; klasik müzik tanrı'nın sesiydi. ve tanrı, sesini ifşa etmek için: görgüsüz, ukala, ahlaksız, kendini beğenmiş bir genç delikanlıyı, wolfgang amadeus mozart'ı seçmişti.
Mozart'ın ölümüne yakınken mozarta yakınlaşıp mozart'ın requiem eserinin notasyonuna yardım eden . Mozartı çekemeyen besteci mozartla aynı döneme denk gelmeseydi çok daha meşur olabilirdi. (bkz: amedeus)