mozart'la aynı dönemde yaşayıp da, mozart'ın anlatmak istediklerini en iyi anlayan kişi. oldukça kestirme bir yoldan, mozart'ın olduğu her şeyi, hiçbir zaman olamayan ve ona köpekler gibi özene özene hayatının son demlerini tımarhanede geçiren büyük bir besteci denilebilir kendisine.
requiem'in önemli bölümlerini ölüm döşeğindeki mozart'ın sufleleriyle temize çekmiştir. 36'sında ölen mozart, sonsuz bir ilham kaynağına dönüşürken, salieri tarih sahnesindeki yerini bir saray müzisyeni, mozart'ın sadık bir kopyacısı ve itaatkarı olarak almıştır.
4 oskar kazanmış, 1984 yapımı ünlü "amadeus" filminde anlatıldığı gibi; o' nun gölgesinde kaldığı için Mozart' ı kıskanan ve onu zehirlediğini itiraf eden saray bestecisi.
Mozart'ın ölümüne yakınken mozarta yakınlaşıp mozart'ın requiem eserinin notasyonuna yardım eden . Mozartı çekemeyen besteci mozartla aynı döneme denk gelmeseydi çok daha meşur olabilirdi. (bkz: amedeus)
mozart döneminde kral tarafından en iyi besteci olarak kabul görse de, ne yazık ki mozart'ın yanında sönüp kalmıştır. mozart'ın requiem bestesini yapmasının sebebidir.
mozart'ın müziğini en iyi anlayan ve ona en çok hayran olan adamdı aslında.
salieri bizzat tanımasaydı mozart'ı, yani farklı zamanlarda falan yaşamış olsalardı, çok farklı bir adam olurdu bence.
"tarihi gerçekler asla güzel bir hikayenin önüne geçmemeli"
Peter Shaffer'in "Amadeus" isimli tiyatrosunu kaleme alırken benimsediği kural buydu. Sonra birgün Milos Forman oyunu seyredip etkileniyor, sinemaya uyarlıyor vs.vs.
Gerçek Antonio Salieri'nin filmdeki gibi kıskanç, haris, kötü bir karakter olduğuna dair hiçbir tarihsel kanıt yok elde, muhtemelen gayet halim selim kendi halinde iyi bir adamdı. Gerçek Salieri'ile bu kadar güzel bir trajedi yazamazsınız, O'nun yerine Shaffer'in betimlediği gibi bir karakter koyarsanız, Hamlet kadar olmasa da gayet hallice bir hikaye olur, üstüne bir de iyi yorumlanırsa hepimizin bildiği başyapıt çıkar ortaya.
Not : Salieri hakkında emin olduğumuz tek tarihi gerçek vasat bir besteci olduğudur **
18. yy'ın en büyük mağlubu. ben hep yenilen adamlardan yana oldum. bu mücadelede de tarafım belli. kaybedişinin ardından söylenecek iki çift söz, salieri syndrome...
''Amadeus'' adlı popüler esere de konu olan kişiliklerden biri. Ancak önemli bir nokta söz konusu: Amadeus, Mozart ve Salieri arasındaki ilişkiyi biraz daha entrika ve dolap dozajını artırarak vermiştir. Esasında, o dönemden kalan biyografilere ve eserlere göre, ikisi iyi bir dostluk ilişkisi içindeydiler.
"amadeus" filmiyle ünlenen besteci. aslında yaşadığı dönemde mozarttan daha ünlü ve daha saygın bir besteci olduğunu, fırenz list'in ve şubert'in hocası oluğunu, ve filmde anlatılanın aksine mozartla iyi bir arkadaş olduğunu kimse bilmez.
kendisine göre; klasik müzik tanrı'nın sesiydi. ve tanrı, sesini ifşa etmek için: görgüsüz, ukala, ahlaksız, kendini beğenmiş bir genç delikanlıyı, wolfgang amadeus mozart'ı seçmişti.
bu klasik müzik üstadının tanrıya bir yakarışı vardır ki beni benden alır.
"madem bana mozart'ın ki gibi bir yetenek vermedin, onu anlamamı sağlayacak zekayı da vermeseydin"
mozart'ı zehirletip öldürmekle suçlanan italyan besteci (1750-1825). operaları çağında ilgi gören beethoven, schubert, hummel ve liszt gibi büyük müzik adamlarına öğretmenlik yapan, saray bestecisi ünvanı verilen sanat adamı, kanıtlanması olanaksız bir suçlamadan ötürü obsession saplantı sonucu şizofreni belirtileriyle yaşamının son yıllarında akıl hastanesine yatırılmış, boğazını kesmeye çalışarak intihar etmeye çalışan deli-deha müzik adamı
Bugün doğum günü olan Müzisyen, Opera bestecisi, Müzik hocası.
Bilinenin aksine kendi döneminde Mozart'a rağmen en iyi besteci ve müzisyen olarak görülüyordu. Çünkü "dahi çocuk Mozart" çocukluktan çıkmıştı, eskisinden daha iyi besteler yapsa da elit kesimden eskisi kadar ilgiyi göremiyordu. Ve bu sırada saray Salieri daha çok ilgi görüyordu. Bunu öğrenci sayılarından da görebiliriz. Ünlü olarak bildiğimiz , Franz Liszt, Schubert'in hocasıydı. Mozart'ı bir zehir ile öldürdüğü iddia edilmektedir.