Toplumun geneli bu ilaçları ''uyuşturucu'' olarak görür. Bu ilaçlardan korkar. Fakat kesinlikle beyni uyuşturan ilaçlar değillerdir. Beyindeki merkezi sinir sistemini düzenleyici etkileri vardır. Tabii merkezi sinir sisteminizde gerçekten bir bozukluk varsa kullanılması gerekir. Bunun tespitinide en iyi psikiyatrlar yapabilir. Bu yüzden bir psikiyatra danışmadan bu ilaçları almak yapabileceğiniz büyük hatalardan biri olur. Psikiyatr size nasıl başlayıp nasıl bırakmanız gerektiği konusunda rehberlik eder. Eğer kendiniz kimseye danışmadan kullanmaya başlarsanız ve dozunu ayarlayamazsınız hem yan etkilerini maksimum hissedersiniz(ki bu hiç kolay bi'şey değildir),hemde başlayıp bırakması zor olabilir.
çok fazla çeşidi olan ve her çeşidinin de birbirinden pek bir üstünlüğü olmayan ilaç türü.hali hazırda en iyisi selektif seratonin reseptör blokerleridir.ki bunlarında başa bela yan etkileri vardır.uykudan uyanınca sarhoş gibi olmak,anlama eşiğinin yükselmesi vs.ayrıca karaciğer toksisiteleri de fazladır.bence en iyi antidepresan kendini iyi hissettiğin biriyle vakit geçirmektir.
iki gruba ayrılırlar: eski nesil diyebileceğimiz trisiklik antidepresanlar ve yeni nesil olarak adlandırılan ssri(selektif somatostatin reuptake inhibitörleri). reçetelemelerde genellikle yeni nesilk tercih edilmekle birlikte gelenekçi hocalar daha ziyade eski nesili reçete ederler.
her ne kadar yurdum insanları her başı sıkıştığında ya da uykusuzluğa çare olarak çerez gibi tüketmeye eğilimli olsa da ve pek çok kişi tarafından aşağılansa da antidepresanlar gerçekten bazı hastalıkların tedavisinde doktor kontrolünde kullanıldığında son derece başarılıdır. ilacın cinsi miktarı ve kulanım şeklini doktor belirler ki eğer hasta kafasına göre içmeye kalkarsa yukarıdaki entrylerde yazılan pek çok tuhaf durumlar ortaya çıkabilir...
durduk yere 60 mg'lığını atarak bütün günümü mahveden hede. ilk başta kusturmuştur. sonra baş dönmesi, halsizlik, uykusuzluk baş göstermiştir. sonra esneme, esnedikçe çenede, bacaklarda titreme. kişiye verdiği umursamazlık, cesaret ve mutluluk: paha biçilemez.
özellikle çocuk ve ergenlerde gerçeklikle bağı kopardığı ve kişideki şiddet eğilimini ateşlediği için çok tehlikeli olabilecek ilaç türü. psikolojik problemleri olup da anti depresan ile uyuşturulmaya çalışılan bazı ergen ve gençler için:
içlerinde 'antidepresan kullanan kişiler, antidepresan yüzünden intihara meyillenebilir' yazarak beni güldüren haplar. intihara meyilli insanlar içiyor zaten abi, bir de arttırıyorsa meyili amanın..
verilme sebebi genellikle depresyon veya panik atak olan , birçok yan etkisi görülmesine karşın sizi dünyanın en mutlu ve sakin insanı yapabilen bir ilaçtır. tabi ki bazı yan etkiler gözükmektedir. uyku bunlardan biridir. bazıları ise kilo aldırmaktadır. **
merhaba ben a... kusura bakmayın sizi rahatsız ettim. kocam son günlerde çok sinirli. bugün sizde randevusu var, ona bir antidepresan yazsanız çok iyi olur diyecektim.
depresyon ilacı mı yazayım?
evet, depresyon ilacı... yalnız sakın benim aradığımı söylemeyin.
peki ama depresyon ilaçlarının bazı yan tesirleri oluyor.
ne gibi?
mesela kocanızın performansı düşer, cinsel isteksizlik olabilir.
...........
alo orda mısınız?
evet, dinliyorum, tamam yazmayın o zaman, yalnız söyleyin sinirlenmesin.
kullanmakta olduğum hafif bir antidepresan olan citoles'in prospektüsünde "antidepresan ilaçların özellikle çocuklar ve 24 yasına kadar olan gençlerdeki kullanımlarının intihar düşünce ya da davranışlarını arttırma olasılığı bulunmaktadır. bu nedenle hastanın gerek ailesi gerekse tedavi edicilerce yakinen izlenmesi gereklidir" yazıyor. halbuki antidepresan dedikleri şeyin kişideki intihar eğilimini azaltması gerekir gibi geliyor.
uzun kullandıktan sonra * bıraktığınız ilk 2 haftada başladığınız zamanki halinize dönüyorsunuz. daha sonra yavaş yavaş düzelmeye başlıyormuşsunuz. bakalım şu iki hafta bi geçsin de. *
bünyeye göre farklılıklar gösteren ilaçtır. kısa süreli prozac deneyimimden sonra söyleyebilirim ki algıları kapatıyor ve düşünmeyi baskılıyor. böylece eğer depresif hallerinizin sebebi siz değilseniz dış etkenlerse; düşünmediğiniz için dert de kalmıyor tasa da. psikolojik bağımlılık oluşturduğu söylense de bende olmadı. placebo etkisi gösterdiğini de tahmin ediyorum gerçi.
sekiz adet* aldıktan sonra akşam yedide uyuyup sonraki gün öğleden sonra ikisinde uyanmayı sağlayan ilaçtır. depresif bir insana antidepresan vermek aslında mantıksızdır. depresif haldeki bir insan intihar etmeyi pek tabi sıkça aklından geçirecektir. ne diye en çok başvurulan intihar yöntemi bu gibi saçma sapan insanların önüne sunulur ki? denesi ilaçtır.
(bkz: özeleştiri)
her ne kadar yurdum insanları her başı sıkıştığında ya da uykusuzluğa çare olarak çerez gibi tüketmeye eğilimli olsa da ve pek çok kişi tarafından aşağılansa da antidepresanlar gerçekten bazı hastalıkların tedavisinde doktor kontrolünde kullanıldığında son derece başarılıdır. ilacın cinsi miktarı ve kulanım şeklini doktor belirler ki eğer hasta kafasına göre içmeye kalkarsa yukarıdaki entrylerde yazılan pek çok tuhaf durumlar ortaya çıkabilir...