ankara savaşı

entry191 galeri14 video2
    51.
  1. Osmanli arab degil cogunlugu sirp bulgar olan hristiyan askerleri barindiriyordu . Bu askerler savasin sonuna kadar kahramanca savasmislar dir.

    Zaten savas sonunda anadolu beylikleri bagimsizliklarini ilan ederken balkanlarin osmanliya sadik kalmasi aslinda bu devletin gizli koklerinin ne oldugunu gayet iyi gosterir.
    3 ...
  2. 52.
  3. Osmanlinin neredeyse parcalanmasina sebep olan savastir. 1. Mehmet durumu duzeltmistir neyseki.
    0 ...
  4. 53.
  5. 1402 yılında Osmanlı Devleti'ni Fetret Devri'ne sokan savaştır. Timur ile yıldırım bayezıt arasında olmuştur.
    1 ...
  6. 54.
  7. kimi ankaralı babaannelerin sinirlendiklerinde torunlarına, "timurlenkin tohumu" diye hitap etmesine neden olan savaş.
    1 ...
  8. 55.
  9. 1402 yılında, osmanlı devleti ile timur imparatorluğu arasında yapılmış olan, timur un fil ordusu ve itaatkar askerleri sayesinde kazandığı savaştır. timur orduları izmir e kadar her yeri yerle bir edip, sonra bir mogola yakışanı yapıp defolup gitmiştir. *
    1 ...
  10. 56.
  11. ANKARA MEYDAN SAVAŞI 1402 yılında Yıldırım Bayezid ile Ti­mur arasında geçen büyük meydan savaşı.

    Anadolu beylerinden bazı­ları, topraklarının Osmanhlar’ca alınması üzerine, o sıralarda doğu­da en büyük güç olan ve batıya doğru ilerlemekte olan imparator Ti­mur’a sığınmışlardı ve onu Osmanlılar’a karşı kışkırtıyorlardı. Ayrı­ca Timur’un elinden kaçan bazı emirler de Yıldırım’a sığınmışlardı. Timur bunların teslimini istiyordu. Bayezid bu hükümdarların yerine Timur’a hakaretle yanıt verdi. Timur o sırada Anadolu’nun zaptına hazırlanmıştı. iki ordu Ankara yakınında savaşa tutuştu. Yıldırım’m kuvvetlerinden bir kısmının Timur tarafına geçmesi, savaşın dengesi­ni bozdu. Osmanlı Ordusu yenildi ve Bayezid esir düştü. Bir süre sonra da tutsaklığa dayanamayarak öldü. Bu savaş Osmanlı imparatorluğu’nun gelişmesini
    bir süre aksatmış oldu.

    Kaynak: http://www.yeniansikloped...ara-savasi/#ixzz2OPiDiD8v
    0 ...
  12. 57.
  13. halk arasında, yıldırım bayezid in bir gözündeki görme bozukluğu, timur un ise bir ayağındaki aksaklık nedeniyle kör topal savaşı olarak da adlandırılan savaş.
    1 ...
  14. 58.
  15. 59.
  16. Osmanlı düşmanlarının sonucuyla orgazmlara gark olduğu savaş.
    0 ...
  17. 60.
  18. 61.
  19. sırpların türklerin yanında yer aldığı tek savaştır. beyızıta yardıma gelen türk beyliği askerleri timurun ordusunu görüp aynı zamanda timurun akıllarını çelmesiyle karşı tarafa geçmiştir. yenilgi kaçınılmazdır.
    1 ...
  20. 62.
  21. Derbi havasında geçtiği muhtemel savaş.
    1 ...
  22. 63.
  23. ikincisi 2014 yılında melih gökçek ile mansur yavaş arasında olan savaştır.
    1 ...
  24. 64.
  25. 1402 yılında Timur ile Bayezid arasında yapılan Timur'un kazanmasıyla sonuçlanan savaştır. gerekçe ise Timur'un Osmanlı'yı Çin seferi öncesi tehdit edici olarak görmesi. bu savaş sonunda Anadolu'da Türk birligi bozulmuş, Fetret devrine girilmiştir.
    1 ...
  26. 65.
  27. Hazindir. Türk türkü kırmıştır.
    4 ...
  28. 66.
  29. bir başka nedende osmanlı ordusundaki türklerin türklerle savaşmak istememesi.
    1 ...
  30. 67.
  31. türk ordusu'nun kazandığı savaş.
    3 ...
  32. 68.
  33. osmanli ordusunun yorgunlugu yuzunden kaybettigi rivayet edilen savastir.
    0 ...
  34. 69.
  35. Tarihin en büyük türk savaşı.
    2 ...
  36. 70.
  37. savaş esnasında osmanlı'nın neredeyse tüm müttefikleri bir bir timur tarafına geçerken ya da savaş meydanından kaçarken, Stefan Lazareviç komutasındaki sırp birlikleri savaşın sonuna kadar yıldırım bayezid ile birlikte savaşmış, hatta yıldırım esir düştükten sonra onu kurtarmak için bir saldırı düzenlemişlerse de başarılı olamamışlardır.
    0 ...
  38. 71.
  39. Timurun zaferiyle sonuçlanmış savaş. Osmanlıyı bir süre geriletmiştir.
    0 ...
  40. 72.
  41. Fetret devrinin baslayip 11 yil boyunca ulkenin gerilmesine sebep olmustur.
    0 ...
  42. 73.
  43. Türk tarihinin en acayip savaşlarından biridir.

    O çağlardaki islam'ın koruyucusu ve Türklerin başbuğu sıfatlı Timur yıllar boyunca Bayezit'e "panpa ikimiz de Türküz, müslümanız beraber hareket edelim tabi ben biraz daha üstün olacağım ama o kadar da olur ben koskoca Türkistan'ın başbuğuyum, islam dünyasının koruyucusuyum, nice savaşlardan çıktım başarıyla" diye mektuplar yollar, bizim Bayezit de "Sana kim verdi o ünvanı ben Haçlıları senin beceremeyeceğin şekilde Niğbolu'da haçamat ettim onları haçamat etmiş ben dururken sen kimsin, hayatında kaç kere haçlı gördün " der, Tabi Timur her ne kadar politik açıdan efendi olmayı, manevralar yapmayı bilen büyük bir devlet adamı olsa da "sikerim senin diklenmeni" diye karşılık verip Anadolu'ya gelir. Anadolu'ya ordugahını kurmaya daha başlamadan Bayezit Timur'un ordusunun yakınına ordusunu getirmiştir. Lakin saldırmaz, Bayezit büyük bir kahramandır kahramanlığını gerçek üstü bir şekilde değerlendirir hatta yanındaki vezirleri "saldırak padişahım bu ordu yerleşmeden dağıtırız" derler ama kendini çok ama çok büyük gören Bayezit gururuna yediremez ve "Bırakın yerleşsinler, savaş adam gibi başlasın ki yendiğimde kimse ardımdan baskınla yendi demesin" der.

    Tabi sonuç malum. Sen Bayezit olsan da Osmanlı'nın gördüğü ve göreceği en delidolu padişah olsan da, en büyük komutanlarından biri olsan da karşında Timur vardır. Timur'un geldiği askeri gelenek ile Bayezit'in geldiği askeri gelenek hemen hemen aynı olsa da Timur Coğrafi açıdan o geleneğe daha yakın olduğu için o gelenekle bağları hala sımsıkıdır, Bayezit'in ise bağları baya gerilemiştir. Haliyle Bayezit yenilmiş, Timur galip gelmiş ve "Osmanlı Fetret dönemine girmemiştir". Nasıl girmemiştir ? Timur Bayezit'i savaş sonunda ağırlarken "Panpa tamam yendik seni de sen büyük adamsın, büyük askersin, soyun da yüce, devletin de güzel gel sen benim adıma bu ülkeyi yönet yine güçleri birleştirelim küffarın anasını belleyelim" der. Lakin Bayezit yine kabul etmez. Neden ? Çünkü o bayezittir, gururludur, muhteşemdir, ona vassal olarak yönetmek yakışmaz. Bu yüzden intihar mı eder öldürülür mü artık orası muallakta ölür ve ülke o andan sonra Fetret dönemine girer. Timur da Batı'ya doğru doğudaki nedenlerden dolayı daha fazla zorlayıp da batı kanadındaki Osmanlı'yı yıkıp tamamen Batılılarla yüzleşecek gücü kendinde görmez Balkanlarda Osmanlı'yı her ihtimale karşı yok etmeden bırakıp Doğu'ya geri çekilir.
    3 ...
  44. 74.
  45. türk beylerinin osmanlı'ya siktiri çektiği savaştır. lakin sultan beyazıt için üzülürüz. kibirine ve gururuna yenilmiştir.
    2 ...
  46. 75.
  47. Tarihini ezbere bildiğimiz nadir savaşlardandır. (bkz: malazgirt) .
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük