bugün

timur a giden anadolu beyi tebdili kıyafetleri

yıldırım bayezid ile timurlenk arasında savaş olasılığı belirince osmanlılara kaptırdıkları egemenliklerini yeniden kazanmak umuduyla timur'a iltica etmeye ve gaz vermeye giden anadolu beylerinin yolda gizlenmek için başvurduğu kıyafet ve kimlik değiştirme taktikleridir. aşık paşazade tarihi'nde yazar biraz da aşağılayıcı bir üslupla bunları tarif eder, ama aynı zamanda ortaya bir nevi renkli betimleme çıktığı da inkar edilemez.

--spoiler--
sual: rum vilayeti'nden, bayezid han'dan kaçanların hali ne oldu?
cevap : bazısı timur'a vardı. tahirten, germiyanoğlu, aydınoğlu, isfendiyar'ın elçisi de vardı. bunların her biri başka türlü gitti. germiyanoğlu isbili hapisinden vezirken kaçtı; ayıcılara, maymunculara uydu, timur'a vardı. menteşeoğlu saçını sakalını yülüttü, ışık olup vardı. aydın beyoğlu çerçilik ederek vardı. isfendiyar elçisiyle tahirten hizmetçi olup birlikte kaçtı. bunlar timur'a varıp hallerin arz ettiler ve yalvardılar. "ey sahib kıran! bize merhamet eyle, gayet mazlumuz" dediler. en çok tahrik eden tahirten ve germiyanoğlu'ydu. bunların sözü faydalı oldu. timur'u kendilerine uydurdular.
--spoiler--

(bkz: aşık paşazade tarihi)
(bkz: tebdili kıyafet)

(tarihimizin bazı yerlerinden güzel bir senaryo ve bütçeyle game of thrones tadında diziler çıkabileceğine enteresan bir örnek.)