genital gelişmedeki önemli bir hormondur. embriyonik cinsel bezler yeterince androjen üretirse bebek erkek cinsel organına sahip olur. androjen yetersiz ise bebek genetik olarak erkek olsa bile dişi cinsel organına sahip olacaktır. yani yokluğu fecidir.
hem erkek hem de kadın vücudunda bulunan bir seks hormonudur. Dört tür androjen hormonu vardır. En çok bilineninin adı testeron hormonudur. Androjen hormonları yumurtalıklar, böbrek üstü bezleri ve dokular tarafından üretilir. Ergenlikte ani büyüme dahil, vücudun bazı fonksiyonlarının düzenlenmesinde anahtar rol üstlenirler. Üretken organlar, böbrekler, ciğer ve kaslar dahil bazı organların fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olabilirler. Menapoz döneminde androjen seviyesi düşer, bu da seks arzusunun düşmesine neden olabilir.
inekler kızgınlık zamanlarında bu hormon yüzünden erkeksi davranışlar gösterirler. proöstrus devresinde androjen hormonu östrojene dönmeden bu davranışlar görülür. bir ineğin diğer ineğin üstüne atlaması ve onu tohumlayacakmıs gibi davranıslarda bulunmasını sağlar.
buna köylüler göğe gelme derler.
kadınsal özelliklerin erkek bireyde ağır basmasıdır. androjen dediğimiz şey bir hormondur ve kadında da bulunur. ama kadında bu hormon seviyesi artarsa etkileri erkeksi, erkekte artarsa kadından bile daha aşırı kadınsı hale gelir.
Erkeklik özellikleri (erkeğe has vücut gelişimi, kılların çıkışı, sesin kalınlaşması vb.) oluşturan yada bu özelliklerin gelişmesini uyaran herhangi bir kimyasala verilen genel isimdir. Kimi zaman erkek cinsiyet hormonu testosteron ile eş anlamda kullanılır.