eserleri;
Semerkant
Afrika'lı leo
Yüzüncü Ad
Tanios Kayası
Beatrice'den Sonra Birinci Yüzyıl
Doğunun Limanları
Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri
Işık Bahçeleri
Yolların Başlangıcı
Doğu'nun şiirselliği ile Batı' nın sadeliğini birarada bulabileceginiz lüblan'lı yazar.
Beyrut doğumlu,Fransa'da ikamet eden yazar.Yolların Başlangıcı adli romaninda uzun uzun sülalesinden bahseder.Anneannesi boğazda yaşayan bir istanbul hanimefendisir.Amin Maalouf'un annesi ise Kahiredoğumludur.Yazarin ana tarafi koyu maruni katolik inanclara sahiptir.Oğullarinin da katolik inancindan sapmamasi için onu fransiz okullarina gönderirler.zira o siralarda amerikan okullari prostestanlik propagandasi yapmaktadir.Yazar, beyrutta fransiz üniversitesini bitirdikten sonra baba mesleği olan gazeteciliğe başlar.1975 yilinda lübnanda iç savaşın başlamasiyla mülteci olarak fransaya gider, hala da orada yaşar.Romanlarinda genelde göçmenlerden, yolculuklardan, dillerden ve dinlerden bahseder.Semerkant adli romani da gerek konusuyla gerek Ömer Hayyam, Hasan Sabbah, Nizamülmülk gibi karakteriyle ayri bir çekici ve aydinlaticidir.
aidiyetkimlikmilliyetçilik konularında kafa yoran çok şey bilen doğuluyazar her daim reforma tutulan bir neslin evladı olduğu için kimliksel problemlerin bilincindedir vazgeçmek isteyen herşeyinden vazgeçebilir fakat tutunum derdi olanlar bu adamı okumalı dediğim yazar
osmanlı tebasında yaşamış lübnanlı bir hristiyan ailenin çocuğu. geçmişinin izlerini yolların başlangıcı kitabında sürmüştür. osmanlı imparatorluğu ve cumhuriyet dönemi hakkında da ilginç tespitleri bulunur yazarın .zevkle okunur .
bir arkadaşın tavsiyesiyle semerkant kitabını okuduğum, ve ardından bağımlısı olup diğer kitaplarını almadan edemediğim yazar. müsteşrik. yazdığı her satır buram buram ortadoğu kokuyor... tarih kokuyor...
çok iyi bildiği asya ve akdeniz çevresi kültürleri'nin söylencelerini yapıtlarında işleyen , eserleri bir çok dile çevrilmiş ve ödüller almış olan lübnanlı, toplumbilimci yazar.
tarihi ve tarihte yaşamış karakterleri esas alan romanlarıyla bir dönem kendisine hayran bırakmış yazardır. gerçek karakterleri işlemeye özellikle dikkat eder. semerkant, yüzüncü ad ve afrikalı leo isimli eserlerinde sıkça osmalıdan ve dönemin türkiyesinden bahseder.
yakin dogu,akdeniz cografyasinin cocugu;hristiyan bir arap basarili olmasi icin cok fazla artisi var.
lubnan daglarinda buyuyup *fransiz metedolojisi ile entelektuel birikimine yon veren bir aydin,bu anlamda romanlari ve tespitleri dogu ve bati arasinda kistas niteligi tasiyabilir.
mükemmel bir anlatım gücüne ve üsluba sahip lübnanlı yazar. semerkant mutlaka okunması gereken kitabıdır, kitabı okuduğunuzda ömer hayyam'a karşı büyük bir saygı duyarsınız; şarap ve kadın kavramı üzerinde daha derinden daha inceden düşünmeye başlarsınız.