tüm teorileri ele alarak ve kendimiz de teoriler ekleyerek uzun uzun inceleyelim. Bu konuda sağlam bir sonuca ulaşmak için aynı dönemdeki sovyet uzay programını da konuşmamız gerekli çünkü rus-amerikan uzay yarışı her şeyin sebebi.
2.dünya savaşının bitimiyle 1950lerde 2 zıt kutup süper güç arasında soğuk savaş başlamıştı. Her konuda sidik yarıştıran bu 2 ülke aynı anda uzay yarışına da girdi. Rusların uzaya ilk roketi yollayıp dünya çevresinde dolaştırması, peşinden uzaya köpek yollaması sonucu amerika geriye düştü. Rusların 1961 yılında yuri gagarin i uzaya yollayarak amerika yı ezip geçmesi sonucu yarış farklı bir hâl almıştı. 2.insan da ruslardan gönderildi ve sonra ilk kadın kozmonotu da yolladılar. Amerika tüm bu başarıları 1-2 yıl geriden tâkip ediyordu ve en sonunda yenilgilere dayanamayan jf kennedy 60ların sonuna kadar ay'a insan göndereceklerini açıkladı.
Bu sidik yarışı 2 dev ülke arasında olsa da esasen nasa nın alman kökenli efsanesi wernher von braun ile sovyetlerin efsanesi sergei korolyov arasında geçmekteydi. Her 2 roket uzmanının hazırladığı roketler uzayda cirit atıyordu.
1965 yılında sağlığı bozulan korolyov 1966 yılının ilk günlerinde öldü. Onun hazırladığı son roketlerden birisi 31 ocak 1966'da ay'a yumuşak iniş yapmayı başardı, bu bir ilkti. Eğer o mekikte insan olsaydı ay'a ilk ayak basan kişi olacaktı.
Sovyetleri bu derece başarılı kılan, korolyov etkisi dışında gizli uzay politikaları sayesinde alabildiği risklerdir. Sovyetler dağıldıktan sonra açılan kgb arşivlerinde yuri gagarin öncesi 10 kadar kozmonotun uzaya gönderildiği ve geri getirilemediği bilgileri mevcuttur. Hattâ yuri gagarin'in de öleceği düşünülmüş ama geri getirilince bu başarı dünyaya yansıtılmıştır. Gagarin öncesi ölen 10 kadar kozmonotun cesetleri uzayda boş boş dolanmaya devam etmekte.
Esas bomba konu ise şu. Sovyetler 1968 sonlarına doğru 3 kozmonotu ay'a yollamış ve bu 3 kozmonot ay'a ayak basmış ama yine geri getirmeyi başaramamışlar. Bu 3 kozmonotun cesetleri hâlâ ay yüzeyinde duruyormuş ve hattâ amerikalılar çok daha sonra bu cesetlere ulaşmışlar da.
O yıllarda ay'a insan gönderip geri getirebilmek çok çok zor ve riskli bir konu. Sovyetlere göre daha şeffaf bir uzay politikası olan amerika bu riske elbette giriyor ama bence farklı bir taktikle.
Olayla ilgili benim teorim şu şekilde;
Ay'da çekildiği söylenen fotoğraflar 1969 teknolojisiyle çözülemezdi ama günümüz teknolojisiyle incelendiğinde onlarca defoya rastlanılıyor. Neredeyse hemen her uzman, fotoğrafların ay'da çekilmediğini söylüyor. Bence de fotoğraflar ay'a gidilmeden önce stüdyo ortamında çekildi. Amaç ay'da doğabilecek aksiliklere karşı bu fotoğrafları yedekte tutup gerektiğinde servis etmekti.
Evet ay'a gidildi ama bence neil armstrong ne öyle hoplayıp zıpladı ne de sağlıklı görüntüler alabilecek şekilde dolaşabildi. Mekikten hiç inmemiş bile olabilir.
Yani ay'a gidildi ama servis edilen tüm görüntüler dünyada çekildi çünkü fotoğraflar gerçekten sorunlu.
Ay'a kesin olarak gidildiğini söyleme nedenim de şu ki eğer gidilmemiş olsaydı amerika'nın uzay araçlarını adım adım tâkip eden sovyetler susar mıydı? Hayır, elbette amerika'yı rezil ederdi ama ne sovyet döneminde ne de günümüz rusyasında ''amerika ay'a gitmedi'' şeklinde bir açıklama yapılmadı.
2 ülkenin arasında büyük bir pazarlık da dönmüş olabilir.
s:seni rezil edebilirim.
a:ben de seni ederim o zaman. bir sürü kozmonotu ölüme terk ettiğini açıklarım.
s:venüs benim, sen mars'a yönel.
a:ama ben de venüs'ü istiyorum. Mars'ta bi bok yok ki.
s:olmaz, hem ben teknoloji olarak öndeyim. Senin venüs'e benden önce gitme şansın yok. Ben ay'a hiç gelmeyeceğim. Ay ve mars senin olsun.
a:madem öyle tek bir şartla evet derim. Kurduğun uzay istasyonundan ben de faydalanacağım.
s:tamam ama bunun için para alırım.
a:anlaştık.
Gerçekten de benzeri bir pazarlık geçmiş ve taraflar böylece suskunluğa gömülmüş olabilir.
Venüs pazarlığı önemlidir çünkü 1960larda venüs dünyanın ikizi olarak görülmekteydi. Kalın atmosferinden dolayı yüzeyi gözükmüyordu ama üzerinde canlıların yaşadığı tropikal bir iklimin etkisi altında olan, son derece güzel bir gezegen hayâl ediliyordu. Sovyetler uzun uğraşlar sonucunda venüs yüzeyine venera 9'u indirip görüntü almayı başardı, yıl 1975 ama sonuçlar hayâl kırıklığıydı. Venüs cehennem gibi bir gezegendi.
2 ülkenin 1972'de uzay yarışını anlaşmalı bir şekilde noktalaması, nasa'nın 1972 sonrası rus uzay istasyonundan faydalanmaya başlaması önemli doneler.
Sonuç olarak amerika bence 1969'da ay'a gitti ama o meşhur görüntüleri dünyada çekti. Menfaat gereği sovyetler de sesini çıkarmayıp venüs gezegenini fiilen işgâl etmiş oldu.
yani amerikanın bile artık inanmadığı sorunsaldır.
bir gün yalanları ortaya çıkacaktır bu yüzden ufaktan itiraf etmeye başlamışlardır.
bak ne güzel söylüyor videoda ablamız;
--spoiler--
sovyetler birliğini çökertmek için apollo projesinin nasıl tezgahlandığını anlatıyor.
sovyetlerin kaynaklarını, roket ve diğer işe yaramaz araçların yapımı için harcayarak kendi kendilerini iflasa uğratacak kadar başarılı bir propaganda olduğunu düşünüyorum.
--spoiler--
yahu arkadaş yıl olmuş 2017 hala bunun tartışıldığını görmek içimi çok yakıyor be. hayır yani zaten şu ülkede okuyan araştıran çok az insan var onlarında bir kısmının böyle saçma sapan teorilerle vakit kaybetmesi milli servetin harcanması gibi bir şey. yapmayın olum yapmayın çocuklarım.
Amerika'da 200 yıl önce borsa vardı yahu. 100 yıl önce bile her ülkeden çok çok ilerdeydiler. Şimdi saymakla bitmez ama, teknolojileri çoğu ülkeden 50-100 yıl ileride. Kar veya kum ile çalışan silahları var, cephane derdi olmayan. Saymakla bitmez ve şuan dünyanın bilmediği sayısız teknolojiye sahip.
apollo 11 ay´a inmemis olsaydi, su an ay´in dünyadan olan uzakligini tam olarak bilemezdik.
neden mi?
apollo 11 mürettebati ay´a indiklerinde ayna yerlestirdiler. bu ayna sayesinde dünyadan gönderilen lazer isinlariyla dünya-ay arasindaki mesafe ölcülebilmekte.
ayni zamanda ay´in tabakasi yüksek miktarda kükürt bulundurdugu icin, astronotlarin kiyafetleri (afedersiniz) osuruk gibi kokmustur. ay´dan getirilen taslardan ise dünyadaki bir cok ülkenin bilim kuruluslarina da numune olarak gönderilmistir.
ayrica; o dönem kanli düsman olan rusya bile amerikalilarin ay´a ciktigini inkar etmemistir.
Temel kahvede arkadaşlarına aya gittiğini söylediğinde arkadaşları ona s*ktir çekmiş. Temel hiç düşünmeden madem inanmıyorsun git ayda 43 numara botlarımın izi duruyor bak gel eğer bulamazsan haklısın demiş. bu olayda onun gibi. adamlar gitti veya gitmedi prodüksiyonu kurmuş bayrağını "koymuş" bunu ilk olarak rusya yapsa onlara inanacaktık biz yapsak bize inanacaklardı. tersini kanıtlayacak kimse olmadığı için herkes kabul etmiş durumda gerçek olmasa bile.
ben çıktığına inanmıyorum. zamanın renksiz televizyonlarında milleti iyi keklemişler, çıktılarsa şayet bir daha çıksınlar görelim ayı tamamen canlı yayına versinler yıl boyu izleyelim, yer yapısını yer şekillerini, toprak alıp taş alıp gelsinler mesela sergilesinler her ülkeye örnekleri yollasınlar, günümüzde o teknolojik altyapı da gayet mevcut ama neymiş maliyetliymiş yesinler o maliyeti