bugün

(bkz: korkmak böyle birşey olsa gerek).
- öğretmenim sınav kağıdımı tekrar kontrol eder misiniz? ben 80 bekliyordum ama 72 almışım.

sözüne karşılık klişe olmuş öğretmen lafıdır.
(bkz: 100 alınca babam kızar 90 verin diyen öğrenci)
genelde verilen not doğru çıkar.
öğrenciyle öğrenci olan ham, çiğ öğretmen tavrı, çıkış.
sınavda hiçbir şey yapamayıp çemkirmeyle öğretmenini sinir eden öğrenciye öğretmeninin haklı serzenişidir.
uyuz hoca repliğidir. kağıdını kontrol etmek isteyen öğrenciyi aklı sıra çakallık yapıp yıldırmaya çalışmaktadır. lah hödük fazla verdiysen de senin hatan eksik verdiysen de.
lise de her sınav sonucuna itiraz eden belirli tipler vardır. sınavdan 99 alsa da beğenmez. bakmak ister. öğretmenden cevaben '' gel bak ama fazladan not kullandım ben herkese. fazla vermişsem de geri alırım bilesin'' repliği gelir.
otur sıfır.
kağıdı tekrar okuduğunda hata yaptığını farketmekten ve yaptığı hatanın ortaya çıkmasından çekinen öğretmenin tehditler savurmasıdır.
-hocam ya
- ya denmez hocaya!
-hocam,ben daha yüksek bekliyodum.kagıdıma bakmak istiyorum
-ama fazla vermissem de notunu kırarım!
-wq!'^++%&
(bkz: kırmazsan en adisin)

fazla vermediği halde notu kırmaya çalışırlar genelde. öğrenci bilinçliyse eksik notunu alır, değilse aldığını da eksiltir.
"not kırmak" lafını "yarıya indirmek" şeklinde telaffuz edeni de görülmüştür. "uğraşamam ben senle." demektir.
hoca da emin olamadığından tehdit ederek durumdan kurtulmaya çalışır. göt olmakla olmamak arasında kalmıştır.
lisedeki bazı şereften yoksun hocaların sarfedikleri cümle
"senden korkan senin gibi olsun"
bir orospu çocuğu söylemi.
lise 2. sınıftayız. fen bilimleri okuyoruz ama, okulun sosyal sınıflarından bile daha şiddetli şekilde kınandığı bir sınıfız. aynı zihniyetteki yaklaşık 10 erkek öğrenciyle birlikte bir sınıfa zulm ediyor, hiçbir öğretmene ders işletmiyoruz. okulun rehberlik servisinden haftada 2 kez şiddet eğilimini azaltmak ve otokontrol eğitimi alıyoruz o 10 kişi olarak. bunu sırf artistliğine yapıyoruz ama niyeyse.

neyse abi, biyoloji sınavı olmuşuz. biyoloji öğretmeninin kendine özgü bi lisanı var ve çok babacan bir adam. lûgatında, "indiyana, öks, ayvan, ineh" gibi kelimeler bulundurup, defalarda bize bu şekilde hitap etmişliği de var bu nadide öğretmenimizin. sınavları açıklıyor, hepimiz kopya çekmiş, en az 60 bekliyoruz. yalnız salak bir arkadaşımız, adı da onur'dur ibnenin biz 60 üstünde not almışken 18 alıyor niyeyse. ben ve mehmet ali olmak üzere elemanı gaza getirtip itiraz ettiriyoruz. ve herkes biliyorki, bu hoca notu fazlasıyla veriyor ve itiraz edildiği takdirde verdiği tüm fazla notları kesiyor.

ş : şahsım
o : onur
m : mali
h : hoca

ş : kalk olm itiraz et, mal mısın niye sineye çekildin.
o : yok olm iyi geçmemişti benim.
m : lan nası iyi geçmedi, bizle beraber yaptın.
ş : kalk kalk itiraz et.

>bir kaç saniye sonra

h : ne var indiyana
o : hocam, şey kağıdıma bi daha bakabilir misiniz?
h : niye. ben mal mıyım verdiğim notu bilmiyo muyum indiyana
o : hocam ben 60 bekliyodum.
h : öyle mi. gel yavrum, gel öks gel.

h : ribozom'a organdır yazmışsın 5 puan vermişin, sil 0. dna dizilimini denizli niğde adana yazmışın 6 vermişim sil 0. ismini bile yanlış yazmışın ayvan, mal mın evladım? al 2 puan yine veriyorum sıfır alma diye, indiyana.
o : ama hoc..

tanım : itiraz edecek öğrenciyi çelişkiye düşüren öğretmen cümlesi.

edit : yalnız bu anı çok sağlamdı lan. o an çok güldüydük, hala anlatır güleriz. şimdi okuyunca ben de gülmedim. böyle bi anımdı işte.
hakkınız arayın, kendinizi ezdirmeyin, bilinçli olun gibi telkinlerde bulunan öğretmenlerin, yada sözüm ona eğitimcilerin kendi içlerinde çeliştiklerini gösteren, eleştiri kabul edememezlikleri durumudur.
hep öğretmeni haklı çıkaran muhabbettir. genellikle fazla fazla verilmiştir.
cimri ve pinti öğretmen kişisilerin vazgeçilmez repliğidir.
Öğrencilerde kişilik bozukluğuna yol açan kalıplaşmış sözdür. Hakkını aramaktan korkan bir nesil yetişti, hâlâ da hakkını aramaktan korkan bir nesil yetişiyor.*
görsel
Hak yiyen hoca lafidir.
her öğretmenin kullanmadığı cümledir.

iyi ve anlayışlı öğretmenler de vardır.
Öğrenciyi bir dakika düşündüren söylem. Ama bu blöf yenmemeli , hocanın üstüne gitmelidir. Ha yaptım mı ben ? Hayır. Her zaman nota razı oldum çok umrumda değildir sınav filan bazen uykumu bölüp de gitmediğim olur.