alvin toffler

entry5 galeri0
    1.
  1. savas ve savas karsiti mucadele eserinde dunya uygarligini 3 dalga sektorune ayirarak analiz yapan yazardir.
    1. dalga sektoru tarimsal ve madeni kaynaklari saglar, 2. dalga sektoru ucuz emek saglar ve seri uretimi gerceklestirir, hizla yayilan 3. dalga sektoru ise bilgiyi yarattigi ve kullandigi yeni yollara dayanan bir hakimiyete yukselir.
    4 ...
  2. 2.
  3. 21.Yüzyılın cahilleri okuma-yazma bilmeyenler değil, öğrenmeyi öğrenemeyenler olacaktır.(Alvin TOFFLER)
    3 ...
  4. 3.
  5. ABD'li düşünür Alvin Toffler'ın tahminlerine göre, gelecek 40 yılda kadınlar şimdiye kadar benzeri görülmemiş biçimde iktidarda olacak, Batı'ya Müslüman göçü arta-cak ve artık "işe git- mek" gerekmeyecek.

    1970'de yazdığı "Gelecek Şoku" kitabıyla, gelecek bilimi olarak da adlandırılan "fütürolojinin" öncülerinden olan Alvin Toffler'ın, kitabının yayınlanmasının 40. yıldönümü nedeniyle bir ekiple birlikte yeni bir rapor hazırladı. ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen bir toplantıda açıklanan "Gelecek 40 Yıl için 40 Tahmin" adlı rapora göre, 2050'de dünyada taşlar yerinden oynayacak. işte rapordan bazı başlıklar:

    Kadınlar iktidara gelecek

    - Gelecek 40 yılın tahminine göre, kadınlar, şimdiye kadar görülmemiş bir oranda önemli görevlere gelecekler.

    Göç hızla artacak

    - Hristiyanlığın güney yarıküre ülkelerinde yayılırken, daha fazla sayıda Müslümanın Batı ülkelerine göç edeceği tahmin ediliyor. iklim değişikliği çatışmalara yol açacak, buzulların erimesi yeni petrol ve mineral zenginliklerinin keşfedilmesini sağlayacak. Suların yükselmesi, deniz kıyıları boyunca yaşayan halkın kitleler halinde başka yerlere göçüne yol açacak.

    ABD, Çin'e bağımlı olacak

    - Kuzey Kore ve iran gibi sadece bir avuç ülke "haydut devletler" olarak değerlendirilmeye devam ederken, dünyanın en büyük ekonomik gücü haline gelecek olan Çin, faiz oranlarını etkilemek için Brezilya ve Hindistan ile enerji ihtiyacını karşılamak için de Venezuela ve bazı Afrika ülkeleriyle işbirliği yapacak. ABD de, yenilenebilir enerji sistemleri, melez motorlu otomobil, radar ve silah üretebilmek için gerekli olan yeni değerli metaller nedeniyle Çin'e bağımlı olacak.

    işe gitmek gerekmeyecek

    - Yüksek hızlı internet standart olacak ve bu sayede yaygınlaşacak video konferans sayesinde çalışmak için artık büroya gitmeye hiç gerek kalmayacak. insanlar dünyanın neresinde olursa olsunlar çalıştıkları işlerini yapabilecekler.

    Gigabyte yerine petabyte

    - Toffler ve ekibi, bilgi iletimindeki hızın artışı dolayısıyla, dünyanın, gigabyte üzerinde bir veri depolama birimi ve bilişim kuvveti olan "petabyte kainatına" gireceği öngörüsünde de bulunuyor.

    BUGÜNÜ BiLDi!

    Alvin Toffler, Gelecek Şoku'nda yazdıklarıyla, bilim ve teknolojinin çok hızlı gelişeceğini, bu nedenle insanların çoğunun bilgi bombardımanını sindirmekte güçlük çekeceğini ve gerçek yaşamla bağlarını koparmaya çalışacaklarını önceden kestirmişti. Toffler'ın, kitabında bilgi iletiminde hızın artacağı, eşcinsel evliliklerin gündeme geleceği ve çevre felaketlerinin çoğalacağı gibi başka öngörüleri de doğru çıkmıştı. Sosyolog Toffler'ın birçok dile çevrilen kitabı, şimdiye kadar 6 milyondan fazla sattı."
    4 ...
  6. 4.
  7. örgütsel gelişim ve değişimi 3 ayrı dalgada inceleyen yazar.
    i. tarım devrimi
    ii. sanayi devrimi
    iii. enformasyon devrimi (ki en önemlisi budur ona göre)

    Üçüncü Dalga adlı eserinde, toplumsal değişimi birbirini takip eden dalgalar benzetmesi ile açıklar. Birinci dalga, insanların küçük topluluklar halinde yaşadığı, avcılık, hayvancılık ve tarımla uğraştığı yaklaşık i.ö. 8000 - i.s. 18. yüzyıl arasında kalan ve Tarım Devrimi olarak adlandırılan dönemdir.

    18. yüzyılın başlarından itibaren ortaya çıkan ve birinci dalganın etkisini azaltan sanayileşme hareketleri, Sanayi Devrimi ile değişimin ikinci dalgası olmuştur. Buhar makinalarından endüstride yararlanılması ile kitlesel üretimin başlaması bu dönemin en belirleyici özelliğidir. Sanayi toplumuna geçişle birlikte yeni bir ekonomik sosyal yapı da oluşmuştur.

    Üçüncü dalga ise sanayi odaklı somut ürünler üreten toplumların, insanların daha soyut ihtiyaçlarını karşılayan ve bunu gerçekleştirirken, fiziki kaynaklardan çok, bilgiyi kullanan toplumlara geçişiyle başlamıştır. Üçüncü dalganın en önemli özelliği, bilginin yaygın bir şekilde tüm alanlarda kullanılması, iletişim ve bilgisayar sistemlerinin yaşantımızın ayrılmaz bir parçası olmasını sağlayan Enformasyon Devrimi niteliği taşımasıdır.

    Tarihsel süreç içinde makro düzeyde yaşanan tüm ekonomik ve toplumsal değişimler, mikro düzeyde örgütsel değişimi de yaratmaktadır. Bugün için toplum bilimciler Bilgi Toplumundan söz ederken, yönetim bilimciler de Bilgi Yoğun Örgütlerden söz etmektedirler
    1 ...
  8. 5.
  9. ''21. yüzyılın cahilleri, okuma yazma bilmeyenler değil; okumayanlar, öğrendikleri yanlış bilgileri değiştiremeyenler ve yeniden öğrenemeyenler olacaktır.'' sözünün sahibi.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük