binalarından, tüm modern görüntüsüne rağmen bir o kadar modern olmayan insanlarından bir türlü nefes alamadığınız ama herşey elimin altında diyerek de bir türlü uzaklaşamadığınız semt.
bursanın güzel semtlerinden biridir. stadyuma ve heykele yakın olmasını artılarına, yapılaşmanın kötü ve gürültü kirliliğinin varlığını ise eskileri hanesine yazıyorum hemen.
Bursa merkezinde, kitapevlerinin, müzik mağazalarının çokça olduğu bir yerdir. Ayrıca ticari veya kişisel olmak üzere 10' dan fazla müzik stüdyosuna ev sahipliği yapar. Bir de Çarşambaya doğru giderken, arka sokakların birinde müzisyenler kahvehanesi adında, Bursalı müzisyenlerin takıldığı bir kahvehane vardır.
köşk turistik gazinosuna ev sahipliği yapan cadde. gece 3-4 suları gazinonun önünde istanbul plakalı mercedesleri görmek mümkündür. ayrıca caddenin arka tarafı diye nitelendirebileceğimiz çarşamba'ya kol kanat gerer. çarşamba ise beyoğlu'nun karanlık yüzü kadar olmasa da karanlık bir semtimizdir. yanlış yapılaşma dahil olmak üzere hakikaten aydınlatmanın yetersiz olduğu bir semttir çarşamba.
lakin tophane dolaylarından bursa'ya baktığınızda hüzünlenir insan. ağlamaklı olur. " bursa bir gün senden büyük olacağım" diye nidalar attırır. öylede çelişkili, karamsar ve geleceğe umutla bakan bir şehirdir bursa.
ha derseniz konu altıparmak, sen diyorsun köşk gazinosu, çarşamba, bursa. ben böyle yazıyorum arkadaş, aklıma ne gelirse.
bursa' nın en önemli caddelerindendir. isminin neden altıparmak olduğuna dair değişik rivayetler vardır. genelde kanı, altı caddenin birleşmesinden dolayı bu ismi aldığı şeklindedir. fakat bu doğru değildir. Doğru olduğuna inanılan diğer bir görüş ise osmanlılar zamanında burayı yöneten kişinin altı tane parmağı olmasından dolayı bu ismin verilmesidir. vakit geçirililebilecek hoş ve güzel bir yerdir. ama ne yazık ki
gece 10, 11' den sonra kimsenin kalmaması gibi bir sorunu da vardır. (tabi bunu sorun olarak algılayanlar için)
son zamanlarda iyiden iyiye gothic akımın istilasına uğramış muhit...
bir zamanlar sadece burç pasajı çevresinde konuşlanan gothic gençler artık iyiden iyiye bursa'nın şah damarı diyebileceğimiz bu caddeyi ele geçirmiş, ve her köşe başından çıkar olmuşlardır. hayır bir itirazımız yok da gece gece aniden insanın karşısına the ring filmindeki küçük kız imajında bir şey çıkınca insan bir tırsıyor...
bursa'nın kalbi. keske ama keske bir yolu olsada trafige kapatılsa. setbası içinde aynı sey gecerli. kutahya'nın bile sevgi yolu oldu biz burda 100 metrelik nalbantoglunda geziyoruz. orada da siesta'ya mecburuz. alternatife ihtiyacı var bu caddenin. alternatif fikirlere.
Bursa'da stadyumdan başlayıp, çakır hamam'a kadar uzanan tatlı bir yokuşun size eşlik ettiği caddedir. Tarihinde bahçeli ve iki katlı evlerin olduğu, şimdi ise yüksek ve bitişik apartımanların arasından geçer. Caddenin bir yakası tophane sırtlarına ve arap şükrü sokağına, diğer yanı ise çarşamba(darmstadt cad.) semtine dayanmaktadır. Çarçamba tarafına bakan yakasını kesen birçok ara sokak ise altıparmağın arka sokaklarını oluşturur. Alışveriş için birebir olan Altıparmak caddesi aynı zamanda da Bursa'lıların ve öğrencilerin vazgeçilmez bir yürüyüş rotasıdır. Cadde, aynı zamanda Bursanın en önemli buluşma noktalarından biri olan Burç Pasajına ev sahipliği yapar. Anlatılmaz ama yaşanır bir hali, bir bağlayıcılığı vardır, tadını başka şehirde bulamazsınız.
Arap şükrü tarafına bakan yakasında kafelerin sayısı son yıllarda çok artmıştır.
Cadde üzerinde ve arkasında birçok anılarım vardır. Bazen amaçsızca, aşağı-yukarı defalarca yürüdüğüm, ömrüm boyunca da kaç kere inip çıktığımı hayal bile edemeyeceğim yerdir.
bursa'da bir eşi benzeri aha bulunmamakla beraber, belki de bursalı oluşlardan mütevellit gezilmiş hiçbir şehirde benzeri bulunamamaış, cemal nadir caddesi'ne kadar giden cadde ve semt..
öyle bir yerdir ki, çocukluk geçmiştir. altıparmak'ın içini bilenlerin de bileceği meşhur kırmızı kahve'nin oraları ilkokul çocukluğu dönemlerinden kalma yıllarda mesken tutulmuş, en güzel yıllar bu semtte geçmiştir.
hemen eski yazıcı, yeni cinedrome'un arkasında yer alan fethi açançiçek ilköğretim okulu'da burada bulunan bir okuldur. başka bir hava katar buraya; bir de bu mahallede, bu semtte çocukluğunu geçirmiş bünyeler için efsane olmuş başka bir mekan da vardır; şimdilerde kafe olayına girmiş kompi atari... yaşları 21-22 civarı olanlar ve de o civarda bulunan, evi orada olanların ya da bir biçimde buradan yolu geçen birçok bünye burada bir jeton almak suretiyle oyun havasına girmiştir..
caddenin üstü de benzersizdir; cümbüş yerini andırır kimi zaman. çocukluk zamanından kalma, eşsiz yaz akşamlarında ya da, ilkbahar'Dan çıkıp yaz'a girilen akşamların dondurma yemeye izin verilen geceleri ile birleştiği zamanlardan kalma dönemlerde pek bir değerlendirilmiştir bu cadde.
cadde üzerinde bulunan pavyona giren kadınlara anlam verememiş gezintiler sonucunda ''acaba n'abıyo bu ablalar burda?'' diye kişisel sorular hep bünyeye yönlendirilmiştir.
şimdilerde de pek bir farkı yoktur bünyenin. neredeyse çocukluk döneminde 12-13 senesi orada geçmiş bir kişi için her daim kendisine has, çocuk gözüyle görülen sempatik yönü her daim vardır altıparmak'ın. daha önceden araplar parkı olarak nitelendiren stadyum'un karşısında yer alan parkın akibeti uzun zamandan bu yana uğramamadan dolayı ne olmuştur bilinmez ama, eski arıcan yeni şaypa'nın olduğu durağın oradan bir vurursunuz kendinizi caddeye, yavaş yavaş bakına bakına bir bakmışsınız kendinizi heykel'de bulursunuz.. karnınız mı acıktı, envai çeşit yemek yiyebileceğiniz her türden dönercisi, dürümcüsü, kumrucusu yok değildir. arka taraftaki arap şükrü'de her daim demlenebilirsiniz. burç pasajı'nın arka tarafında bulunan bir sürü cafe'nin bulunduğu caddede de bulunup ya cafelerde sıcak bir çayın farkına varabilirsiniz, ya da o yolu da keşfedebilirsiniz. tatlı mı istediniz, durak muhallebicisi ya da sonradan altıparmak'a dahil olmuş, bolulu hasan usta tatlıcısı'ndan sağlamına tatlı yiyebilirsiniz. bursalı olup da bu caddenin kitabını yazmış ya da spor ayakkabı alma niyetine girmiş her er kişi de koray'ı en az bir jere ziyaret etmiştir; ya da ''sabah sabah yürüyüşe çıktık, pazar sabahı da her yer kapalı ne yesem ki? neyse şurdan bi porsiyon börek çayımı bari'' diyen bünyelerin uğradığı saray börekçisi'ni...
kısacası bir istanbul, ankara ya da izmir'de yaşamamış ya da oraların buğulu, kasvetli, bol cafeli, barlı caddelerini içine çekmemiş bünyeler için bir numaralı caddedir belki de bursa'da doğmuş, büyümüş, yaşamakta olan kişiler için altıparmak..
15 yıl önce bir sabah vakti bu cadde bir karış kar altındayken in cin top oynarken gönlümce yürümüştüm cadde üstünde... bu caddenin bir özelliği de inerken ve çıkarken insanların genellikle arap şükrü tarafını tercih etmesidir.