bugün

altıparmak

bursa'da bir eşi benzeri aha bulunmamakla beraber, belki de bursalı oluşlardan mütevellit gezilmiş hiçbir şehirde benzeri bulunamamaış, cemal nadir caddesi'ne kadar giden cadde ve semt..
öyle bir yerdir ki, çocukluk geçmiştir. altıparmak'ın içini bilenlerin de bileceği meşhur kırmızı kahve'nin oraları ilkokul çocukluğu dönemlerinden kalma yıllarda mesken tutulmuş, en güzel yıllar bu semtte geçmiştir.
hemen eski yazıcı, yeni cinedrome'un arkasında yer alan fethi açançiçek ilköğretim okulu'da burada bulunan bir okuldur. başka bir hava katar buraya; bir de bu mahallede, bu semtte çocukluğunu geçirmiş bünyeler için efsane olmuş başka bir mekan da vardır; şimdilerde kafe olayına girmiş kompi atari... yaşları 21-22 civarı olanlar ve de o civarda bulunan, evi orada olanların ya da bir biçimde buradan yolu geçen birçok bünye burada bir jeton almak suretiyle oyun havasına girmiştir..
caddenin üstü de benzersizdir; cümbüş yerini andırır kimi zaman. çocukluk zamanından kalma, eşsiz yaz akşamlarında ya da, ilkbahar'Dan çıkıp yaz'a girilen akşamların dondurma yemeye izin verilen geceleri ile birleştiği zamanlardan kalma dönemlerde pek bir değerlendirilmiştir bu cadde.
cadde üzerinde bulunan pavyona giren kadınlara anlam verememiş gezintiler sonucunda ''acaba n'abıyo bu ablalar burda?'' diye kişisel sorular hep bünyeye yönlendirilmiştir.

şimdilerde de pek bir farkı yoktur bünyenin. neredeyse çocukluk döneminde 12-13 senesi orada geçmiş bir kişi için her daim kendisine has, çocuk gözüyle görülen sempatik yönü her daim vardır altıparmak'ın. daha önceden araplar parkı olarak nitelendiren stadyum'un karşısında yer alan parkın akibeti uzun zamandan bu yana uğramamadan dolayı ne olmuştur bilinmez ama, eski arıcan yeni şaypa'nın olduğu durağın oradan bir vurursunuz kendinizi caddeye, yavaş yavaş bakına bakına bir bakmışsınız kendinizi heykel'de bulursunuz.. karnınız mı acıktı, envai çeşit yemek yiyebileceğiniz her türden dönercisi, dürümcüsü, kumrucusu yok değildir. arka taraftaki arap şükrü'de her daim demlenebilirsiniz. burç pasajı'nın arka tarafında bulunan bir sürü cafe'nin bulunduğu caddede de bulunup ya cafelerde sıcak bir çayın farkına varabilirsiniz, ya da o yolu da keşfedebilirsiniz. tatlı mı istediniz, durak muhallebicisi ya da sonradan altıparmak'a dahil olmuş, bolulu hasan usta tatlıcısı'ndan sağlamına tatlı yiyebilirsiniz. bursalı olup da bu caddenin kitabını yazmış ya da spor ayakkabı alma niyetine girmiş her er kişi de koray'ı en az bir jere ziyaret etmiştir; ya da ''sabah sabah yürüyüşe çıktık, pazar sabahı da her yer kapalı ne yesem ki? neyse şurdan bi porsiyon börek çayımı bari'' diyen bünyelerin uğradığı saray börekçisi'ni...
kısacası bir istanbul, ankara ya da izmir'de yaşamamış ya da oraların buğulu, kasvetli, bol cafeli, barlı caddelerini içine çekmemiş bünyeler için bir numaralı caddedir belki de bursa'da doğmuş, büyümüş, yaşamakta olan kişiler için altıparmak..