doğrudur, bütün kötülükler allah istediği için var. zalimler allah'ın kırbacıdır. insanların bu durumdan şikayet etme, hep güzel şeyler isteme hakkı yok çünkü her şeyi karşılık almadan allah verdi. hak iddia edecek, güzel şeylere layık olduğumuzu söylecek durumumuz yok.
kader konusunun sıkıntılı bir konu olduğunu ve anlaşılmasının zaman aldığını, ulu orta böyle konuları tartışmamak gerektiğini söylerler o yüzden sadece şunu söyleyim. insanlar da pek çok olayın sonucunu önceden biliyorlar. teknoloji geliştikçe sonuçlar çok daha doğru çıkıyor ama her şeyi yaşayıp görüyoruz. allah'ın sonuçları bilmek dışında, sonuçlara etki etmesi de söz konusu. insan iradesine doğrudan müdahale var. kötü olduğunu bu yüzden cehenneme gideceğini düşündüğümüz insanlar cennete giderse şaşırmam. Bu duruma örnek Ebu cehil ve hz. ömer. ikisi de çok ateşli ve etkili. bu kişiler allah'a inanmazken, müslümanların üzerine öyle yükleniyorlar ki peygamber dayanamıyor. allah'a dua ediyor ya ömer ya ebu cehil müslüman olsun diye. sonunda hz. ömer müslüman oluyor.
haşa allah küçük hesaplar peşinde koşmaz. bu nasıl bir söylemdir. onu tüm noksanlıklardan münezzeh tutarım. inançsızların düştüğü gaflette küçük gördükleri şeyler aslında çok büyük maneviyatlar taşır.
rabbimiz her ne ile gelirseniz gelin kul hakkı ile gelmeyin buyurmuştur.
bu söylem olsa olsa şimdiki beyinsiz ateist geçinenlerin söylemi olur. halbuki kuran insanların kendi elleriyle yapıp taptıkları putlara ve alakasız şeyleri put edinmiş insanlara öğüt verir ve cehennemle uyarır ve cennet ile müjdeler.
yani hiç bir ilahın olmadığını iddia edenler ile alakalı bir öğüt bulunmaz. ne kadar büyük densizliktir aman allahım.
bilim = hiç birşey yoktan var olamaz. ama bir güç gerekli. evet o güç gerekli ve o güç kudreti yerleri gökleri kuşatmış olan Allah dır. ve o bütün herşeyi hesaplar.
umarım ki rabbim hidayet verir de doğru yolu bulduğunuzda cehenneme gidecekken sırf bir fakire bir yetime gösterdiğiniz tebessümden ötürü sizi cennetine alır. o zaman ufak hesabı görürsünüz.
cennete giriş nedenimiz ibadetlerimiz değildir. ibadetler kulu istenilen yörüngede tutmak içindir. yani kulun allah düşüncesinden uzaklaşmaması içindir. cennete veya cehenneme giriş nedeni allah ile kul arasındaki mesafe ile ilintilidir. yoksa sanıldığı gibi sen şu ibadeti yapmamışsın hadi cehenneme değildir olay. riyadan uzak bir saf allah düşüncesidir istenilen, ibadetler de insanı bu düşünceye yaklaştırır. her türlü ibadetini eksiksiz yerine getiren birisi, cehennemi boylarken, sırf allah rızası için kılınan iki rekat namaz, cenneti müjdeleyebilir. çünkü birine riya ve gösteriş karışmışdır diğerine sırf allah rızası. sonuçta biz her şeyi yapsakta, cennete ancak allah'ın rahmeti neticesinde ulaşabiliriz ve cehennemden de yine, bu rahmet sebebiyle kurtulabiliriz. ibadetler tek başına kıstas değildir.
Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onun mükafatını görecektir Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse onun cezasını görecektir. zilzal 7 - 8
çünkü insan küçüktür. dünyada yaşayan insanın aklıyla allahı bulup ona teslim olması dışındaki icraatları yaşadığı dünyanın ekosistemine zarar vermekten öte değildir. yer, içer sıçar düşünür. aklıyla buluşlar yapar ama onlar dünyaya değil kendisine fayda sağlar. kısacası insan hiçbir bok değildir.
'' insan kendisini atılan bir sıvıdan yarattığımız halde bizim hakkımızda apaçık bir tartışmacı kesilir''
doğru önermedir. 2 rekat kıl, şu kadar saat oruç tut, 3 kere bismillah de, 5 kere şu duayı oku, şu oranda zekat ver, şunun etrafında şu kadar dön vs vs. ilginç bi bilinç bu tanrınınki.
aynı zamanda insanları inandırmak için yemin etmesi bazen lanet etmesi öfkesi bir dakika yoksa tanrı insanmı yoksa insan aklından çıkmış bi saçmalıkmı.
açıp kuran okumamış salakların tüm topluma dikte ettiği ve ne yazık ki genel geçer olarak kabul görmüş algıdır. tanrı sanıldığı gibi ibadetti şuydu buyduyla kafa bozup; her şeye kader vasıtasıyla müdahele edebiliyorken 1 yaşındaki bebeğin uğradığı tecavüze göz yuman bir varlık olsaydı; senden benden yavşaktı. beklenilen, ödev edilen şey "iyi ahlak". kitap gönderilmesinin -ki gönderilip gönderilmediği de muamma- amacı bu. peygamberler kendi dönemleri için çok güzel şeyler yapmışlar evet. fakat insanüstünün ihtiyacı olan şey din değil. yalnızca yasak koyarak ya da ödül sunarak iyilik-kötülük dengesini tutturabilme amacı gelişmemiş toplumlarda gerekli. doğruyla yanlışı ayırt ediyorsan senin dinin bu, ötesi değil. ciddi anlamda oturup okursanız şayet kitap bittiği an sizin de ilk cümleniz "benim dinim yok." olacak. inanın.
Ben senin pis kokuşmuş çamurdan yarattığın insandan daha üstünüm diyen iblise hakkettiğini veren Allah kendini her türlü eksiklikten üstün gören çağımızın velid bin muğire gibi tüccar kılıklı
--spoiler--
Ben patron doğdum benim çocuklarım da patron doğar!
--spoiler--
diyen Kadir Topbaş gibi dışardan müslümanlara da küçük hesap bunlar olabilir diyip yürü cennete mi deseydi. Asıl hesap leyl suresinde 5-20 arası anlatılmıştır. Dileyen kendini patron doğdum zanneder dileyen adam olur.
kuranın yarısı bu tür misaller ve diğer kutsal kitaplardada olan peygamber menkıbeleridir, diğer yarısı ise emir ve yasaklardır. allah bir sivrisiği bile örnek vermekten çekinmez, insanlar anlasınlar diye. mesnevideki fil öyküsü gibi ayrıntılarda kaybolmayıp, resmin bütününü görelim. yunus emre şiirlerinde çokça işler bu mevzuuyu. (bkz: tasavvuf)
Kucuk hesaplardan biri olan bal arisi, bal ureticisidir. Bal ise sifa kaynagidir. Oyle bi kaynak ki millet organik bal yarisi yapiyor. Bu mu kucuk hesap? Dunyadaki herseyin bir sebebi, bir onemi var. Fareler bile ise yariyor.
Ya rabbim gozlerindeki perdeyi ac da yarattigin her mahlukta seni gorsunler...
o kadar gezegenleri, yıldızları, galaksileri ne bilim efendim kara delikleri yarat ama bir kulun sol elle yemek yedi diye kalk onu cehenneme at. oldu mu bu şimdi