Tanrı asla allah'ın yerini tutmaz. Tanrı çoğul olabilir. Mesela putlar, yunan tanrıları vb. Ama Allah tektir. Tanrı erkek karakterdir kadın olanına tanrıça denir fakat Allah cinsiyetsizdir. Herkes insandır ama ayrı ayrı isimlerimiz vardır kimse bize insan diye seslenmez. Allah'ın da bir ismi vardır ve ismi ile hitap etmek gerekir.
Allah ve tanrı arasında kastedilen şey açısından en ufak bir fark yoktur. Allah arapça bir kelimedir, Tanrı (tengri) türkçe. Tek farkları budur.
Aslında iki kelime de yaratıcıyı insanın algı sınırlarına sokması açısından ortaya çıkmıştır. Kastedilen şey aynıysa tanrı değil allah diyeceksiniz diye diretmek yaratıcıyı insan boyutuna indirgemek olur. Çünkü allah ya da tanrı kelimesi yaratıcının adı değil etiketidir.
islam alimlerince de kanıtlanmıştır ki tanrı denilmesinde hiç bir sakınca yoktur tabi müslüman olupta sırf havalı görünmek için tanrı demeyin. bildiğiniz üzere tüm müslümanlar Allah der, cümle arasında Allah yerine tanrı deyipte entelektüelcilik oynama.
Tanrı her dinde mevcut olan yaratıcıya seslenme biçimidir. Allah (cc) ise bildiğim kadarıyla Müslümanlar ve Yahudilerin kullanımi. Öte yandan Allah zaten tanrınin adı ve tek tanrıdır. Yani entry saçma bir ironi.
tanrı değil allah
hele hele bir tanrının adı hiç değil
tanrıya tapınılır allah'a kulluk edilir .
necip fazıl'ın da şöyle bir sözü vardır
allah tanrının belasını versin.
allah bir tanrıdır ama tanrı allah değildir. allah arapların kendi tanrılarına koydukları isimdir. tanrı öz türkçe bir kelime olup orijinali tengridir ve yaratıcı anlamına gelir. bu yüzden özel isim gerektirmeksizin yaratıcı olduğu düşünülen her varlık türkler için tanrıdır. normal şartlarda bütün türklerin yaratıcıya tanrı demesi gerekir. ama ataları araplar tarafından asimile edilmiş türkler tanrıya allah diyorlar.
ikisi de aynı şeydir.
ancak tanrı daha geneldir, her dinin bir veya birden çok tanrısı olabilir. allah ise sadece islam'ın tanrısıdır.
yani allah bir tanrıdır. tanrı ise sadece müslümanlar için allahtır.
mesela çok allahcılık diye bir şey yok, çok tanrıcılık var, tanrılaştırılan şey heykel de olabiliyor her hangi bir hayvan da, ikisi de aynı şey fakat söylenildiği ve kullanıldığı yerler farklı.