Dinazorlar vardı insanlardan önce, sanırım onlar yeteri kadar denendi ve test edildiği için artık sıra bizde. Bizde test edilip gittikten sonra sanırım dünya uzunca bir süre kendisini yenileyip doğal ortamına dönecek ve başka bir tür yaratılacak.
kuranda da geçen, bizim alemimiz gibi yaklaşık 18.000 alem varmış. oralarda da yerde ve gökte debelenen varlıklar mevcutmuş.
bu alemlerin, bizim alemimizden daha önce yaratıldığını bilmiyoruz. belkide yaratıldı?
insan düşüncesi ile insan gibi olmayan bir varlığı düşünürseniz hata yapmış olursunuz. Mesela atlar var gün düşünmeye başlarsa biri dese ki acaba biz atları yaratan tanri ne kadar hızlı koşar. kartallar toplansa deseler ki bizi yaratan tanrı acaba ne kadar uzağı görür. Velhasıl kelam sen insan san insan gibi olmayan bir varlığı kendi yaşantına göre sorgulama.
bir ateist olarak yorum yapmak istiyorum izninizle;
allah (yaratıcı) zamanı da yaratan olduğu için varlıkları yaratmadan önce de ne yapıyordu sorusu paradoksaldır. netice itibari ile varlığı yaratmadan önce gibi bir geçmiş sorusu onun için geçerli değildir.
Bizim çoktan öldüğümüz gerçeğini halen çözememiş insanlar vardır. bir düşünün zaman neye göre zaman ? Bize göre 24 saatlik bir dilim . Fakat biz her seyi bilemiyoruz . Çünkü akıl sınırlarımız var. Yani hayat bize ahirette izletilen film şeridi olabilir. Belki öldük , kıyamet koptu ve bize hayatımız izletiliyor olabilir. Her türlü ihtimal olmakla birlikte Allah'ın kesinlikle oldugu bilinmelidir. Ancak biz Allah'ı hayal edemeyiz. Yaratıcının yani senin şeklini şemalini veren o mükemmel varlığın nasıl bir varlık oldugunu bilemeyiz. Aklımız buna yetmez. Vesselam .
allah ı zaman kavramı dışında bırakmak nedir, nasıldır diye düşündürür. kainatın altı gün (altı evre) içinde yaratıldığından bahsediyor kuran da. soru bu altı gün veya evreden önce ne yapıyor olduğu. bunu sorgulamak dinden mi çıkarıyor bizi? enteresan.
kuran'da tersini gösteren bol miktarda ayet bulunmasına rağmen, iddiaya göre allah zamandan münezzeh olduğu için "önce" veya "sonra" olarak tanımlanacak bir iş yapmıyordu.
bu açıdan bakarsak, şu anda kimimiz cennette sefa sürüyoruz, kimimiz cehennemde yanıyoruz ama haberimiz yok!...
ancak dünyadayken sorulabilecek soru. her ne kadar zaman-mekan kavramı ve nedensellik ilkesi insana öğretilmişse de; allah indinde bunların sadece basit birer "varsayım" olduklarını bilmekte yarar var.
yine de kişi bu sorunun yanıtını kendi idraki ölçüsünde bilmeyi isterse, yapacağı şey basit bir kurala dayanır.
allah ademi yarattı ve ona kendi ruhundan üfledi ve tüm insanlar o ruhtan türedi. yani aslında tüm ruhlar olarak bizler bir gün allah'la beraberdik. bir kişi düşünüp, çok iyi bir motivasyon ve konsantrasyonla kendi öz ruhuyla bütünleşip bu soruyu ona sorarsa, daha aydınlatıcı bir yanıt alacaktır.