alkolik

    60.
  1. Dün sabah saatlerinde dışarı çıkmıştım, orta yaşlarda bir adam karşıdan sallana sallana geliyor. Elinde kocaman bir şarap şisesi, üstü başı perişan bir halde.

    Belliki evsiz, çok üzüldüm. Bir insan neden bu kötülüğü kendine yapar ki..?
    Kendini alkole vurmak nedir? Derdin, sıkıntın ne olursa olsun, herşeyin elbette bir çaresi vardir...
    6 ...
  2. 53.
  3. akşamcılar ile alkolikler nedense hep birbirleri ile yakından ilişkilendirilirler.

    ama alkolikler ile akşamcılar farklı alkol tüketim zamanlaması ve alınan alkol miktarı ile birbirlerinden ayrı tüketicilik fonksiyonlarına sahiptirler.

    alkolikler uyanır uyanmaz alkol tüketim ihtiyacı hissederler.
    alkolikler asla zom ve ya sarhoş olmazlar.
    alkolikler içkilerinin yanında meze ve yemek tüketmezler.
    alkolikler yüksek alkollü içecekleri tercih ederler.

    akşamcılar adı üzerinde güneş batmadan alkol tüketmezler.
    akşamcılar içkilerinin yanında meze yemek çerez tüketirler.
    akşamcılar zom ve ya sarhoş olabilirler.
    5 ...
  4. 19.
  5. Dünya sağlık örgütü içki içenle alkoliği ayırmak için şu tanımı yapmaktadır. "içkinin işine engel olduğunu değilde, işinin içki içilmesine engel olduğunu düşünmeye başlayan kişi alkoliktir."
    5 ...
  6. 13.
  7. 1.
  8. alkollü içki içmeye ayılan, bayılan ve bunu pratiğe geçiren,
    dünyaya anca alkollüyken katlanabilen bünye.
    6 ...
  9. 2.
  10. alkol maddesine fiziksel ve psikolojik ve akılsal olarak bağımlı kimse.

    fiziksel bağlımlılık vücutta, organlarda oluşagelmiş bir "alkol metabolizması" oluşması durumda meydana gelir. bu durumda alkol, kendini adeta su gibi gören organlarca kabul görür. eşik değeri sürekli yükselen bu bağımlılıkta kişi sürekli daha fazla alkol alarak rahatlar.

    psikolojik bağımlılık, kişilerin psikolojileriyle alakalıdır. örnek vermek gerekirse, bazı kadınların çeşitli sebeplerden ötürü zevk alamadıkları cinselliklerinden, zevk alabilmeleri için alkol kullandıkları görülür. oysa ki bu sadece psikolojik bir kandırıştır. bir başka örnekte ise, kişi, sosyalleştiğini düşünerek de alkole bağımlı olur. bu tip kişilerde temelde yatan psikolojik bir sosyalite bozukluğu olduğu da söylenebilir.

    akılsal bağımlılık ise biraz farklıdır. öğrenme mekanizması pavlov'ca betimlenen şekilde çalışır, ve memelilerde "iyi" duygusu endorfinle sağlanır. işte bazı bünyelerde, alkol, endorfin salgısını arttırırak kişinin iyi hissetmesini sağlar. ve bu davranışı, "alkol içmem doğru bir şeydir" türü bir disiplin haline getirir. benzer şeyler, uç sporların tutkunlarında da görülmektedir, hız tutkunlarında da.
    5 ...
  11. 4.
  12. karaciğer naklinin bulunmasıyla rahat bir nefes almış insandır.
    3 ...
  13. 39.
  14. o gün alkol almak için hiç bir sebep bulamayan tiryaki, takvimden bir yaprak koparır, arkasını okur; "- aman allahım bu gün Antep'in kurtuluş günü hadi içelim" diyerek olayı legalleştirmiştir.
    3 ...
  15. 59.
  16. alkollü içki kullanan değil; alkollü içki kullanmadan duramayan kişidir. öyle ki, sabah kahvaltısında bile votka-vişne içendir. haftada bir, iki kadeh içen; içmediği zamansa fiziksel ya da psikolojik açıdan bir sorun yaşamayanlar alkolik tanımına uymazlar.
    3 ...
  17. 15.
© 2025 uludağ sözlük