bugün

insanlara verilen aynı miktarda alkol çeşitli faktörler yüzünden
aynı etkiyi göstermez. Vücutları daha küçük ve daha fazla yağ dokusuna
sahip oldukları için genellikle kadınlarda erkeklerden daha yüksek
bir alkol düzeyi olma olasılığı vardır ve bu nedenle alkol kadınları
daha fazla etkiler.
Alkolün etkileri içmeden önce yenen yemeğin miktarına da bağlıdır.
Mide ne kadar dolu olursa alkolün kana geçişi o kadar yavaş olur.
Böylece alkolün kandaki yoğunluğu da düşük olur.

Alkol zehirlenmesi kabaca kan alkol düzeyiyle paralellik gösterir.
Bu da beyindeki alkol düzeyini yansıtır. Alkolik olmayanlarda
25 mg/dl üzerindeki bir kan alkol düzeyinde hafif zehirlenme
belirtileri ortaya çıkar; bu belirtiler arasında duygulanım bozukluğu,
düşünme yetisi kaybı ve hareket bütünlüğünün bozulması bulunur.
100 mg/dl nin üzerinde bir kan alkol düzeyi olduğunda ise çift görme,
konuşma zorluğu ve belirgin bir hareket bütünlüğü kaybı görülebilir.
Alkol yoğunluğu arttıkça komaya kadar gidebilen sorunlar ortaya çıkabilir.

Zehirlenme genelde bir desilitre kanda en azından
80-100 mg alkol bulunması (80-100 mg/dl veya %0.1)olarak tanımlanır.

Bu sınırın çok altındaki düzeylerde bile birçok insan
hareket bütünlüğünü kısmen kaybeder ve tepki gösterme süresi uzar
(Örneğin araba kullanırken beklenmedik bir durumda
frene ne kadar hızlı basabildiğiniz gibi).**
(bkz: entoksikasyon)
kandaki alkol duzeyinin, % 400 - 700 mg oldugu durumlarda olme riskini yuzde yuze cikartir.

bir bardak sarap 25 mg.
bir sise bira 25 mg.
bir duble raki 25 mg.

ek olarak sunu belirtmeliyim ki, bunye ye 250 mg alkol katan ben olmedim.

ha iyi bok yedim ayri.
berduşların problemidir.
ilk zehirlenme 13 yaşında olunca zaman içinde bünyenin alıştığı zehirlenmedir.
Insan gibi icmeyenlerin içinde olacağı durumdur.
lise 1 veya 2. sinifta basimdan gecen vahim durum.

bi sise savoy marka bulgar tekilasini billur tuz ve tezgahtan aldigim iki limon ile öldürmüsüm, ustune de cila niyetine 3 bira yapmisim ve evden cikmis bulunmusum, artik ne sebepten ise. evden sonra her anim kesik kesik... ulku ocaklari lise baskani arkadasim vardi deniz adinda ( babasi agir solcu oldugundan ismini deniz koymus, o da ayri bir muhabbet) yaninda da iki hatun vardi ona satasmisim kafa alaaddin'in sihirli lambasi tabii.

ordan corbaciya gitmisiz, biraz hatirliyorum oralari. acili iskembeyi her cektigimda midem gavur ami gibi yaniyor. corbacida da bizim lise sonlardan samet bizim kantinciyi sikiyordu bi ara. o kadar insanin icin de sen bizim kantinciyi sikiyor musun hala diye sorup, hic utanmadan bir yudum aldim corbadan ama almamla ben bunu sevmedim deyip yere tukurmem bir oldu. hic utanma falan yok ama, gavat gavat ciktik ordan. ne hikmetse akabinde internet kafeye gitmisiz ama nedendir bilinmez. ben tuvalete gidiyorum dedim, tuvalette isedikten sonra donlari toplamadan hesabi odemeye gitmisim. dal tasak hesabi odemisim. kimseye bisey demeden ananemin evine gitmisim. sabah bir kalkiyorum yari ciplak klozetin dibine uzanmisim. her tarafin naamina koyulmus. hic bi bok yok kafada hatirlanan. ıki gun yataktan kalkamadim alttan ustten hep istifra. neyse ki bizim orda boyle seyler normal karsilandigi icin arkadaslarimla aramda hic bir bozukluk olmadi.

boyle de bir animiz oldu.

edirne farkli bir memleket be sozluk.
Alkol tiplerini kabaca
* etanol
* isopropanol ( en sık görülen zehirlenmeler)
* metanol
* etilan glikol olarak sınıflandırabiliriz.

Etanol: Alkollü içeceklerde, dezenfektanlarda, kolonyada, bazı gargaralarda, tıraş losyonlarında, parfümlerde ve ilaçlarda bulunur. Bir santral sinir sistemi depresanıdır. Vücut tarafından hızlı absorbe edilir, inhalasyon ve ciltten emilimi de mevcuttur. Çoğunlukla karaciğerde metabolize olur ve önce ethanal sonra da ethanoat'a dönüşür.

Bira: %4-7
Şarap: %10-20
Şampanya: % 10-13
Likör: % 20
Votka: %45
Rakı:%40-50
Kanyak: %40-50
Viski: %45-50 oranlarında ethanol içerir. Bir diğer değişle 15 mg etanol = 1 duble rakı = 1 kadeh şarap = 1 kutu biraya yaklaşık olarak denk gelir. Etanolün kandan temizlenme hızı ise ortalama saatte 15-20 mg/dL olmakla beraber alkoliklerde bu sayı saatte 25-35'e çıkabilir.

Kandaki alkol düzeyi 300 mg/dL ve üzeri değerleri bulduğunda koma, solunum depresyonu ve ölüm beklenmekteyken, kimi alkolik insanlarda gelişen tolerans sonucu 500 mg/dL değerinde bile ciddi bulgu ve semptomlar gözlenmeyebilir.

Peki nelerdir bu bulgu ve semptomlar? Bulantı, kusma, periferik vazodilatasyon (sıcak ve kızarık cilt, hipotansiyon, refleks taşikardi), hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi), horizontal nistagmus...

Hasta takibinde sekonder travmalara ve beraberinde kokain kullanımına dikkat etmek gerekir. Kokainle beraber kullanımda kokaetilen oluşumu ölüm riskini kokain kullanımına göre 18 kat arttırır.

Etanol zehirlenmesiyle gelen hastada gözlem, eşlik eden yaralanma ve hastalıklara müdahale, hipoglisemi varsa iv yolla dekstroz ile müdahale edilebilir. hafif-orta zehirlenmelerde iv sıvı tedavisi gerekemz. SSS depresyonu varsa tiamin, nutrisyonel yetersizlik varsa Folat verilir. Mide yıkaması (hızlı emildiği için) ve aktif kömür (alkolleri bağlamadığı için) tedavisi ile yapılmaz

Metanol : Renksiz kokusuz ve acı bir alkoldür. Sindirim sisteminden çok hızlı bir şekilde absorbe olur, cilt veya solunum yoluyla da toksisite mümkündür. 12-24. saatlerde klinik tablo gelişmeye başlar. Özellikle sahte alkollü içecekler, kolonya, ispirto, araba camı yıkama sıvıları, boya sökücüler, parlatıcılarda bulunur.

Çoğunlukla karaciğerde metabolize olur. Metanol formaldehite (optik papillit, retinal ödem) dönüşür. Formaldehit ise formik asite (metabolik asidoz, körlük, oftalmik toksisite) ve sonrasında karbondioksit ve suya dönüşür.

20 mg/dL üzeri doz toksik dozdur, 100 mg/dl üzeri ise ölümcüldür. Radyolojik incelemelerde bilateral putaminal hemorajik nekroz, hemorajik pankreatit görülebilir.

Metanol zehirlenmesi ile gelen hastada inhalasyon (soluma) yoluyla alındıysa oksijen tedavisi, beta 2 agonist ilaçlar ve kortikosteroidler kullanılır. Göze bulaş halinde oda sıcaklığında su ile 15 dk yıkama yapılır. Deri yolu ile maruziyette ise sabun ve su ile yıkama yapılır. Bunların yanı sıra semptomatik destek tedavisi verilir. Asidoz varsa düzeltilir. Metanolün spesifik antidot (panzehir) tedavisi Etil Alkoldür. Yani sahte alkol zehirlenmesinde rakı içme muhabbeti buradan gelir. Bir diğer antidot ise fomepizole'dür. Fomepizole tüm alkollerin antidotudur. ayrıca alkoliklerde folat eksikliği olduğundan folik asit tedavisi başlanır. ileri tedavi yöntemi ise hemodiyalizdir.

isopropil alkol : aromatik kokulu, yakıcı ve tatlı bir alkoldür. Aseton kokusu vardır. daha uzun süreli SSS depresyonu yapar. Sahte alkollerde, mücevher temizleyiciler, cilalar, saç ürünleri, deterjanlar...da bulunur. Çoğunlukla karaciğerde metabolize olup asetona dönüşür. Laboratuvar incelemelerinde ketonemi, ketonüri, metabolik asidoz görülebilir.

etilen glikol : renksiz, kokusuz, tatlıdır. kendisi toksik değildir. Antifriz, koruyucu ajanlar, kozmetik ürünler ve deterjanlarda bulunur. Metabolik asidoz, hiperventilasyon (hızlı soluk alıp verme) tablosuna neden olabilir. Metabolizmasının son ürünü oxalat, glisin, alfa hidroksi beta ketoadipat'tır. Kalsiyum ve oxalat birleşimi ile idrarda kalsiyum oxalat kristalleri görülebilir. Dokulara çöken kalsiyum oksalat hipokalsemi, tetani, EKG değişiklikleri, böbrek yetmezliği, kranial sinir (kafa sinirleri) tutulumuna neden olabilir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar