ali şeriati

entry213 galeri27 video3
    135.
  1. 134.
  2. Bu dünyada hayran olduğun 5-6 insandan birisi.

    Sen nasıl müslüman olabildin ki.
    Hadi müslüman oldun onu geç hem de nasıl şii olabildin.

    Garip adam...
    Sizi rahatsız etmeye geldim dedi. Bir kesimi fena rahatsız etti sonra da sessizliğe gömüldü.
    0 ...
  3. 133.
  4. dava adamı. eğer islam bu adamın anlattığı şeyse, herkes koşa koşa gelirdi.
    0 ...
  5. 132.
  6. ''ey güçlü rabbim!
    adalet, eşitlik istemek için ayaklanan kullarını öldürenler hâlâ yeryüzünde egemendirler. müjdelediğin azabı onlara ulaştır!''

    ali şeriati - dua
    1 ...
  7. 131.
  8. Hacc kitabında hac menasikinin sadece yapılması gereken belli eylemler bütünü olmadığını, eylemlerin ardında yatan derin uhreviyatın insanın esas kurtuluş felsefesi de olduğunu bize gösterebilmiş usta yazar.
    0 ...
  9. 130.
  10. 129.
  11. selahattin demirtaş'ın, kitaplarını okuduğunu söylediği fikir insanı.
    din ile ilgili yazanlara mesafeli dursam da başkan'ın söylemi üzerine kendisini okumaya başladım.
    1 ...
  12. 128.
  13. "Müslüman olamıyorsanız bari marksist olun" sözünün sahibi.
    1 ...
  14. 127.
  15. "beden ölür fikirler asla" sözünün en güzel örneklerinden..
    1 ...
  16. 126.
  17. ben bu herifi biraz fransız solcusu gördüm. orada bulunduğu süre içerisinde etkilenmiş sanırım.
    yani nereden tutsam da şu islama biraz marksizm soksam demiş. marksizmi de eleştiriyor kitaplarında kimi zaman ama bir insan hem müslüman hem marksist nasıl olsun ki? çünkü ikisi de din. birinden birine inanman lazım. hangisi?

    ve en garip olanı da bu adamın koyu bir şii olması. şii düşünceleri eleştirirken acayip tarihsel manüpilasyonlara mahal veriyor. pek de tarihi gerçeklerle uyuşmayan hatta dini akide ile uyuşmayan şeyleri hep devrimci sıfatlarla zorlaya zorlaya açıklamaya çalışmış. hadi müslüman oldu da şii nasıl olabildi şaşırıyor insan ve kitaplarında mezhep taasubundan, iranlılık kimliğinden kurtulamadığını söylemek mümkün.

    insani erdemler, vicdan; toplumsal sağduyu, yetimi fakiri gözetmek gibi konularda fikirlerine katılıyorum. ama inandığı dine zaten inanmıyorum ve kimi fikirlerini islamın mantığı ile aykırı buluyorum. özellikle şii düşüncesindeki taasuplarını.

    eğer ki islamın siyasi, ahlaki manifestosuna dair bir şeyler kapmak istiyorsanız mevdudi seyyid kutub falan okuyun. ibni teymiyye'yi mesela.
    çünkü bunların üzerine fikir önderi olabilecek olan adamlar çıkmamıştır pek islam toplumlarından.

    devrimci müslüman takımının göklere çıkardığı kadar derinliği olan bir adam değil kendisi. sıkı bir iran milliyetçisi olduğu da yazdıklarından anlaşılıyor zaten.

    yani bir seyyid kutub değil, olamaz da.
    1 ...
  18. 125.
  19. şia taasubuna sahip sapıktır. islam ile alakası yoktur, sahabe düşmanıdır, marksisttir.

    meyhanenin birinde kafayı çekerkene sarhoş sarhoş şahın adamlarınca cehennemin dibine yollanmıştır.
    0 ...
  20. 124.
  21. meyhanede ölmüş ya da öldürülmüş bir ayyaştır. tipik şia mutassubudur yani sahabe düşmanlığı vardır. o yüzden fazla ciddiye alınmadan okunmalıdır.
    1 ...
  22. 123.
  23. hz. ebubekir hakkında : “Ebûbekir… ihtiyar, yumuşak, her işi basite alan birisidir. Tehlike dolu toplumsal, siyasal mesuliyet, böyle bir ruhsal yapıyla bağdaşmaktan daha ciddi ve önemlidir.” ,

    hz. ömer hakkında : “Ömer… yenilikçilik özelliği yoktu… düşünce açısından zayıftı… itikadî ve fikrî bir mevzu sözkonusu olduğunda çok güçsüz görülüyordu. Kendisi de devamlı düşünsel alandaki hatalarını itiraf ediyordu.” ,

    hz.osman hakkında : "Osman… görüş açısı dünya görüşü dar ve zayıf birisidir. Peygamberle yaptığı işbirliği sırasında kimse onun en ufak bir üstün ve fevkalâde iş yaptığını görmemiştir. islâm’ın öz ruhunu, derinliğini, sınıfsal yönelimini hissedememiştir. islâm’ı, “şiarlar” ve islâm rehberini “şiarları yücelten”den başka bir şey olarak niteleyemiyordu. Servet ve süse, kavmine ve kendine düşkünlüğü, büyüklere ve altına, güç ve kan sahiplerine saygıda bulunma, onun ruhunda o kadar güçlüdür ki, onun ahlâkî bağı, islâm’dan daha çok cahiliyeye yakın ve iç içedir. En büyük tehlike, tehlikeli ve güçlü Beni Ümeyye hanedanına mensup oluşudur. Kuşkusuz O’nun böyle bir ruhsal yapı ve görüş açısıyla, bu uyanık, layık islâm maskesi takmış güçlü düşmanların elinde bir “sadık uygulayıcı”dan başka bir konumu olmayacaktır." diyen kişi .
    0 ...
  24. 122.
  25. bugüne hitap eden bir sosyolog. okunması gerekir.
    3 ...
  26. 121.
  27. (bkz: Alexis Carrel)'in dua kitabını çeviren iranlı sosyolog, adam gibi adamdır. şiiler, türkler tarafından sevilen islam'ın akli, fikri, bedeni cihat yönüne vurgu yapan tarihçi, sosyolog, ilahiyatçı, felsefecidir.
    1 ...
  28. 120.
  29. lenin'in roza lüksemburg için söylediği bir söz vardır. zannedersem bazen alçaktan uçsa bir şahindi der. ali şeriati'yi tanımlamak için bu güzel bir ifade. o gerçekte çağdaş islam düşüncesinin atılgan bir şahiniydi. verimli bir fikir adamıydı.nevi şahsına münhasır ne isa'ya ne musa'ya yaranamamış, bunu da dert etmeyen uçarı bir kalemdi. ilk gençlik yıllarımda biraz da etrafımdakilere uyarak sahte ve ne olduğunu tam idrakten aciz bir hayranlıkta okudum onu. sonra yoğun bir red ve dışlama dönemi geldi şeriati'ye karşı.şimdi ise daha sağlıklı yaklaştığımı düşünüyorum. tüm handikaplarına rağmen ebu zerr romanı mutlaka okunmalıdır. ben vicdanımda bir eksiklik hissedersem kulak verdiğim söz sahiplerinden biri de ali şeriati'dir.
    3 ...
  30. 119.
  31. kendisi farid farjad ile.iranlılara karşı olan kötü tutumu azaltabilecek.az bulunan insanlardandır.ama ikiside iran tarafından dışlanmıştır.
    1 ...
  32. 118.
  33. şiiliğin tarihi ve gelişimi ile alakalı konularda ancak edebi eserlere konu olabilecek bir üslup kullanıyor olsa da; gerçeklik dışı ve fazlaca yanlı bilgiler vermesine rağmen bir sosyal bilimci olarak her inanç grubuna mensup insanın okuması gereken biridir. yazdığı bazı yazılar da daha doğrusu konferanslardan düzenlenen kitaplarda birden fazla tarihsel kopukluk ve iki satır sonra çelişkiler var. özellikle bazı kitaplarında. ayrıca kitapların hiçbirinde doğru düzgün kaynak yok...
    buna rağmen yakın dönemin en mühim alimleri kimlerdir dersek, muhammed ikbal, mevdudi, seyyid kutub ve ali şeriati'dir elbet.

    ayrıca sünniler gibi şiilerde hiç sevmez kendisini. ali şiası safevi şiası kitabını okursanız ali şeriati'nin bugün ki iran'ı betimlediğini görürsünüz zaten. bu yüzden sevilmez.
    ayrıca ali şeriati kafamdaki bir çok soru işaretine cevap bulmuş tek kişidir.
    allah mekanını cennet etsin.
    1 ...
  34. 117.
  35. deşti kebir çöllerinde külleriyle dertleşen anka.

    çağdaş islam'ın aydın ve entelektüel simasıdır. islamı kabul edip yaşarken tarihsel olaylara bilimsel ve düşünsel anlamda bakması bütün mezheplerin ona karşı tavır almasına neden olmuştur. kendine tarih sahnesinde feryat etme görevi vermiş, ve bu yolda ilerleyerek insanları olabildiğince rahatsız etmiştir.

    cezayir kurtuluş hareketine katılmış, sartre ile kitapları hakkında tartışmış kişidir.
    bütün eserleri okunacak ve tahlil edilebilir ancak hacc kitabı ve bir konuşmasından sonra yaptığı duanın son kısmı ona gerçekten fayda verecektir.

    0 ...
  36. 116.
  37. modern dönemdeki en mühim islam düşünürlerinden biridir.
    (bkz: ali şeriati/#21267334) bu yazımda kendisini övmüştüm, (bkz: dine karşı din/#21551748) bunda da biraz yeriyorum. malum, hiçbir araştırmacı mutlak doğrularla yola çıkmaz. mühim olan tassuplardan kurtulmaktır. belli dönemlerde belli konularda ali şeriati'de taasuplardan hatta cehaletten kendini alamamıştır. dine karşı din adlı eserinde mürcie için yazdıkları buna örnektir.

    ayrıca sahabem gökteki yıldızlar gibidir mevzusu gibi ben ilmin şehriyim ali kapısıdır sözü de uydurmadır. siz kime hangi mantıkla ''ali'' satıyorsunuz merak ediyorum. ali şerati'yi anladığınızı sanıyorsunuz sadece.
    sahabeler hakkında yazdıkları belli oranda doğrudur. sahabe dedikleriniz sizin benim gibi insanlardır ve aralarında ali de dahil olmak üzere cennetle müjdelenen kimse yoktur. bu sünnetullah'a aykırıdır çünkü ve allah'a hakarettir. çünkü islam toplumsal bazda olsun, manevi anlamda olsun hristiyanlık gibi azizlerin var olduğu bir teolojiye sahip olmamıştır.
    o yüzden ali şeriaticilik oynamayın fazlaca sırıtıyor. çünkü sizler falanca filancayı eleştirirken ali'yi de eleştirme cesaretini kendinde gösteremeyen, itham ettiğiniz şekilde en az bağnaz sünniler kadar geri kafalı adamlarsınız. çünkü o dönemin siyasi mülahazalarından haberiniz yok olsa da işinize gelmiyor, mesela hakem olayında ''biz neden halifeliğe aday olamıyoruz, haşimi değilsek de allah'ın kuluyuz habeşli zenciler de aday olmalı'' diyen o harici deyip aşağıladığınız ama islam gelen kadar yüzyıllarca aşağılanmış, islam ile eşitliği adaleti tatmış insanların tarihteki seslerine kulak verdiniz mi? var mı buna cesaretiniz? ali şerati onlardan bahsededilmiş mi? işine gelmiş mi bu tür bir eleştiri? elbetteki gelmemiş. objektif olun diyorum, sonra da kalkıp bizlere ebu zerr gıfari, hz ali edebiyatı yapıyorsunuz. işte bu da sizin ve belli oranda ali şeriati'nin çelişkisi.
    ali şeriati'yi okuyun ama ön kabullerinizden arınarak.
    1 ...
  38. 115.
  39. kral çıplak diyebilen biridir. islam'ın 1200 yıldır süregelen temel sorunu kral çıplak diyebilenlerin çıkmayışıdır. işte ali şeriati 1200 yıllık süreçte bunu başarabilmiş bir düşünürdür, düşünürlerden biridir. ancak istediği sistemi kendi ülkesinde tesis edememiş ve işin en garip yanı emevilerden ve abbasilerden daha zalim gördüğü safevi şiasına istemeden de olsa yol açmıştır. istemeden kısmına dikkat edelim lütfen. çünkü sanıldığı gibi kendisi iran'daki şii devriminin teorisyeni değildir. bu devrimin baş aktörleriyle en çok savaşan kişi ali şeriati olmuştur aslında. çünkü şeriati'nin devrim anlayışı sasaniler dönemindeki mubedler gibi toplumun kanını emen molla cumhuriyeti zihniyetinden ibaret değildi. zaten ''iran islam devrimine'' yetişse idi, emin olun humeyni'nin ilk sallandıracağı adam şeriati olacaktı.
    kendisi hakkında daha çok yazılmalı çok söylenmeli, ayrıca kendisi hakkında mezhebi taassuplardan dolayı yanlış bilgilendirilmiş arkadaşlara şunu demek istiyorum ali şerati kafanızda canlanan, algılarınızda oluştuğu şekli ile bir şii değildir. ben onu daha çok zeydiyye'ye yakın görüyorum. bu benim kanaatim.
    ayrıca kendisinin türkiye'deki takipçileri olduğu söylenen iki isim var, biri ihsan eliaçık, diğeri eren erdemmiş. güldürmeyin arkadaşlar lütfen. *
    mekanı cennet olsun, şimdilik bu kadar; şimdilik...
    1 ...
  40. 114.
  41. "din; halkın mevhum, boş, kuruntudan ileri gelen korkusunun ürünüdür."

    yeni yeni okumaya başladığım mükemmel insan, devrimci. daha bitmedi başlangıçlar.
    1 ...
  42. 113.
  43. iranlı islamcı, sosyolog ve devrimcidir. türkiyede de az olsa fikirlerinden etkilenen insanlar vardır.

    (bkz: eren erdem)
    (bkz: ihsan eliaçık)
    1 ...
  44. 112.
  45. peygamberlerin izinden giden dava adamı, devrimci.
    1 ...
  46. 111.
  47. son 200 yılın en büyük islam düşünürü, sosyolog, devrimci.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük