ağaç, çiçek ve otlardan yayılan polenler, ev tozları, yünlü giysiler, halı ve yorganlarda yaşayan mite adlı minik böcekler, hayvan tüyleri, mantarlar, çeşitli kimyasal maddeler ve gıda katkı malzemelerinden kaynaklanıyor. Alerjisi olan kişinin bu maddelerden herhangi birini soluması ya da temas etmesi halinde hastalık kendini gösteriyor. Ancak en çok bahar aylarında havaya karışan toz ve polenler alerjiye neden oluyor. Saman nezlesinin belirtileri, burunda saydam akıntı ve tıkanıklık, gözlerin yaşarması ve göz altlarında koyuluk, geniz akıntısı, kulak-burun-boğaz kaşıntısı, hapşırık, öksürük, balgam ve nefes almanın zorlaşması...
(bkz: saman nezlesi)
Alerjik rinitli hastalar uzun süre grip zannedilip yanlış tedaviler uygulanabilir. Eğer ailesinde alerjik hastalık hikayesi olan bir kişi ise alerjik rinit, hasta ve hekimin aklına daha erkenden gelir. Hastalarda alerjik rinit düşündükten sonra, öncelikle burun içi mukoza muayenesi yapılır. Burun içi mukozası ödemli, şiş ve soluktur. Bu özelliği ile gripten ayrılır. Bu hastaların kan testlerinde total IgE yüksektir. Ayrıca kanlarındaki eozinofil sayısı artmıştır. Yine kan testinde allerjene spesifik IgE saptanabilir (RAST gibi metodlarla). Bu hastalarda tanıyı desteklemek ve sorumlu allerjeni saptamak için için cilt testleri uygulanır. Cilt testleri içerisinde özgüllüğü ve duyarlılığı en yüksek olan test ön kol iç yüzüne ya da sırta uygulanabilen prick (delme) testtidir (şekil-4). Bu testte genellikle ön kol iç yüzüne bir damla allerjen eksteresi damlatılır ve üzerinden deride ince bir iğne ucu ya da özel prick test ucu ile küçük bir delik açılır. Delik derinin sadece üst tabakasını kapsar. 15 dakika sonra ciltte oluşan kızarıklık ve kabarıklık ölçülür ve kayıt edilir. Test yaparken pozitif ve negatif kontrol mutlaka uygunlamalıdır. Pozitif kontrol olarak histamin, negatif kontrol olarak serum fizyolojik kullanılır. Pozitif kontrol optimum bir değerlendirme için mutlaka en az 3 mm kabarıklık göstermelidir. Diğer test sonuçları bu değere göre değerlendirilir. Negatif kontrol de mutlaka negatif sonuç vermelidir
güzelim bahar aylarını insana zehir eden, dakikada 30 hapşuruk, burun akıntısı, genizde şiddetli kaşıntı, sürekli bir hafif sarhoşluk durumu ile "allerji mevsimi geldi nihaha" diye kendini belli eden, polenlerin arttığı dönemlerde ilaçların bile etki etmediği ibne hastalıktır.
3 ay boyu hayatı zehir eden lanet olası kronik hastalık. septum deviasyonu ameliyatı olunca anca geçiyor. güneş gözlüksüz gezemezsiniz, keş gibi ilaçlarınız olmadan adım atamazsınız, nasonex en yakın arkadaşınız olmuştur.
tüm çocukluğumu mahvetmiş, 3 yıl aşı olmama sebebiyet vermiş garip hastalık. hadi tozu anladık da hamamböceği, şeftali, kayın ağacına da mı alerjisi olur insanın yahu?
şu sıralar (üstelik 5 yıl aşı tedavisi görmeme rağmen) polenlerin burnumdan ciğerime girmesiyle birlikte burnumdan ve gözlerimden sular seller boşalmasına neden olan, hapşırmaktan göğsüme ağrılar sokan ülserimle birlikte yaşam kalitemi ayaklara düşüren baş belası bir hastalık.
alerjik rinit ileri dönemlerde burun mukozasında polip oluşumuna neden olur, bu da nefes almayı zorlaştıran yumuşak dokulardır. Ameliyat ile alınıyor, kolay ama malesef pahalı bir operasyon.. Anti Histaminik kullanararak etkileri hafifletilebilir. ilerlemiş aşaması koku alamamaktır.
tam hapşurmak isterken hapşuramaz, göt gibi kalırsınız. gözleriniz kıpkırmızı olur ve sulanır. inanılmaz bir rahatsızlık verir. durup dururken burnunuz akar ve yanınızda mendil yoksa sinirleriniz alt üst olur.
ama en fenası ise damak ve boğaz kaşıntısıdır. bu kaşıntıyı tarif edebilecek kelimeler benim haznemde mevcut değil maalesef. inanılmaz gıcık bir his verip, hayattan soğutur. dilinizle ya da elinizle kaşımak istediğinizde, verdiği kaşınma hissi katlanır. kaşımazsanız kafayı yiyecek gibi olursunuz. insanı çıldırtır. eliniz kolunuz bağlı hissedersiniz. hayatımda gördüğüm en sinir bozucu histir bu kaşıntı.
1 haftadır çekiyorum bu lanet olası şeyi ve kafayı yemek üzereyim. burnum aksın, gözlerim sulansın, hapşurayım falan ama şu damak bi kaşınmasın amına koyim kaşınmasın ya!
KBB polikliniklerini dolduran hastaların hastalığıdır. "bir aşı varmış yapıyolarmış burada geçiyormuş" hastalar hep aynı geyikle gelir. Kalıcı tedavisi yoktur. yaş ile beraber azalabilir. Allerjen maddelerden uzak durulmalıdır. Ayrıca nasonex iyi bir seçenektir.
hayatımın son 5 yılını alt üst eden hastalık yaptırdığım aşılara ragmen en ufak bir azalma olmadan devam eden sadece bahar ayları değil tüm yıl aynı şikayetlerle dolaşmak zorunda kaldıgım hastalık.
gecenin bir yarısı boğaz ve kulak kaşıntısıyla uyanmak sabahları yüz göz dudaklar şiş uyanmak biraz rüzgarda kırmızı gözler burun akıntısı.
kazara klima açılmış ortamda bulunsam burun tıkanması vucutta oluşan kızarıklıklar.
hayatttan sogutuyor insanı üstelikte yapılan aşıların işe yaramazsa ağız yoluyla alınan ilaçlar sadece o anki sikayetleri azaltmaya yönelik.
hayatı zehir eden ilaç kullanımı olmadan geçmeyen, ilacı kestikten bir süre sonra tekrar başlayan sürekli burun akıntısı, kaşıntısı ve hapşırmaya sebebiyet olan yaşam kalitenizi kısıtlayan illet.