yiyecek, ilaç, toz, koku gibi maddelerin bazı bünyeler de hastalık derecesinde gösterilen belirti;hapşurmak, kaşınmak, vücutta küçük kabarcıklar oluşması.
kötü bir illettir. tespiti bazen zor olabilir çünkü bedenin nelere tepkili olduğunu anlamak güçtür. alerji tespiti için yapılan şeyler de bela gibidir. kolunuzdan itibaren heryere delikler açıp da yok "çilekmiş, muzmuş, çikolataymış" dedikleri bir sıvı akıtırlar. o bölgenin tepkisini ölçerler.
alerjik rahatsızlık sadece hapşurmakla olmayıp başka belirtileri de vardır. örneğin bedende inanılmaz bir kaşıntı sorunu başlar. öyle bir düzeye gelir ki "ulan benim ayağımda bir sürü karınca var, bir tanesini kaşıyınca hepsi oraya geliyo, ölün lan artık!" diyesi gelir insanın.
bir diğer belirti nefes darlığıdır. bazen nefes alırken sıkışırsınız, tıkanırsınız. az da olsa görülür. ateşin yükselmesi de vardır belirtiler arasında. avuç içleri sıcağa karşı aşırı duyarlı olur. yanıyormuşsunuz hissi verir insana.* bazen de vücut şişer. su toplamış gibi olur.*
çapa'da allerji olarak geçer, herkes üstüne basa basa al-lerji diye okur.
müdahale etmeye kalkacaktım ancak allerji polikliniği yazısını görünce sesimi kestim.
(bkz: çapa)
bugün bir çocuğa rastladım.annesinin telefonda konuşmasına bakılırsa çocuk buğday alerjisi olmuş. ekmek yasak, kek yasak, pasta yasak buğday içeren her şey yasak.
çocuk annesini dinledi dinledi ve şöyle bir soru sordu:"anne çekirdek de yasak mı?" bir gülümseme aldı yüzümü ama sanki komiklik değildi beni güldüren acıma hissiydi.
düşünemedim öyle bir illete tutulduğumu. çünkü sadece mısır unuyla yaşanmaz. mısır unundan pizza olmaz, lahmacun olmaz, lavaş ekemek olmaz... bu liste uzar gider.
bazen sevmediğimiz,bazen sevdiğimiz şeylere karşı vücudun kaşıntı,hapşurma,
kızarma,kusma,yanma gibi tepki vermesi durumudur.
-limonun kendisi ve limon sözcüğü,
-polen alerjileri,
-domates alerjisi,
-soğan alerjisi,
-karabiber alerjisi,
-çikolata,kola alerjisi gibi türleri vardır.**