insanın hayatını kabusa çevirebilecek hassasiyetlerdir.
-hapşurma nöbetleri
-ağız burun akıntısı
-genzimde burnumda inanılmaz şiddetli kaşıntı
yada
-deride kızarıklık
-kaşıntı
gibi çeşitli belirtileri olabilir ve bunların çeşitli nedenleride olabilir. bunun nedenlerini öğrenmek için milyon tane alerji testi yaptırmanız gerekir.
benim mevsim geçişlerinde, tebeşir tozunda, çok toz olan ortamlarda, eski kitapların olduğu bölümde özellikle arşivlerde başlayan hapşurmalarım artık yer zaman gözetmeksizin olmaya başlamıştı ve gitgide sıklığı ve şiddeti artıyordu. hatta kafelerin bahçelerini soğutmak için kullandıkları yeni bir yöntem varya şu buhar olayı işte o benim için tam bir işkenceydi, onun altına denk geldiğim zaman orda oturduğum müddetçe hapşuruyordum ve bu öyle bişey ki sanki çok şiddetli grip olmuşsunuzda ağzınız burnunuz akıyor genziniz kaşınıyor gözleriniz batıyor ama ordan kalkın bi beş dakika sonra hiç birşeyiniz kalmıyor. tabi birde hassas bir teniniz varsa daha da vahim durum her kozmetik ürününü kullanamıyorsunuz parfüm alerji yapıyor, göz kalemi alerji yapıyor, bazı duş jelleri alerji yapıyor, ıslak mendil alerji yapıyor ve birde güneşe çıkarsanız tamam yakınınızda tüp patlamış gibi ama daha çok parça parça kızarıklıklarla dolaşmanız gerekiyor. tabi bu durumdan ancak korunabiliriz ufak tefek önlemler alabiliriz tamamen geçeceğini düşünmüyorum, zaten hassas insanlarda oluyor genelde bunlar el bebek gül bebek büyüyen narinciklerde.* bu durum artık canıma tak etti ve hastaneye gittim, eğitim ve araştırma hastanelerinde allerji bölümleri var, geçen hafta şikayetlerimi söyledim sevgili doktorcuğumda bana bir dizi test ve gelecekteki testler için ufak bir diyetle bir haftalığına eve gönderdi. tabi bu arada kan, idrar, gaita, parmak ucu alerji bilmem nesi, burun içi bilmem nesi istendi hepsini verdim. diyetimi yaptım bir hafta sonra tekarar gittim ve bazı testler yapıldı. alerji yıllardır başımın belası olduğu için daha önce de alerji testi yaptırmıştım ama deri üzerinde ufak çentikler atarak yapılan deri "prick" testi, spt, ve sonuç negatif çıkmıştı bunun üzerine doktor intradermal test ,idt, yani bildiğin iğne * yaptı. hayatımda hiç olmadığım kadar aşı oldum diye bilirim ve sonuç pozitif ev tozlarına karşı alerjim var. odamda halı, kilim yasak antialerjik nevresimler kullanmam lazım ve asıl bomba odamda kitaplık olmayacak, kitap tozlarına karşı alerjim var. kimyasallara olan alerjim içinde yama testi yapıldı sırtınıza yapıştırılan içinde küçük küçük kimyasalların olduğu bantlarla 2 gün yaşamam istendi ve bunlar bildiğin ağda bandı ve hala bunlarla yaşıyorum yarın çıkacaklar ve inanılmaz derecede kaşınıyorlar ama bu bantın kendisimi kaşındırıyor yoksa o maddelere alerjim var ondan mı kaşınıyorum daha bilemiyorum yarın öğrenicem ve diğer test sonuçlarınıda yarın alıcam.
bu kadar testin şimdilik tek iyi tarafı ise artık doktor onaylı bir temizlik yapamaz raporumun olması.*
boğazımda ağriya, genzimde yanmaya ve burnumda akmaya neden olan hapşırmayla coşan ve özellikle gözlerimi yakarak hayatımı kışa kadar zorlaştıran illet. öldürmez süründürür efendim.
yaz aylarında başıma gelen ve beni hayattan bezdiren hadise. kulak, burun, boğaz kaşıntısı ve rekorum 12 olan ardı ardına hapşırma. burun akıntısı... göz kaşıntısı ve kızarması... 2 kutu ilaç içtikten sonra bu yaz atlattım gibi. allah gerçekten kimseye vermesin. basit gibi duruyor ama halsizlikle birlikte insanı yaşamdan soğutuyor. (bkz: alerjik rinit)
acayip boktan bir şeydir. toza alerjisi olanların genelde bu mevsimde çekmediği kalmaz.
- burnum yanıyor, ve sanki burnum 1 tonmuş gibi hissediyorum.
- sümüklü olmak hoşuma gitmiyor.
- elimde peçeteyi yumak yapıp klavyede bir şeyler yazmak çok sinir bozucu.
- burun spreyini 100 defa sıksam dahi bir etki yapmıyor, imdat diye bağırmak istiyorum.
- ışığa bakamıyorum, gözlerim kısılıyor ve üst üste 5 6 kere hapşuruyorum.
-ayrıca burnumu habire çektiğim için içtiğim kahve dademin boğazıma kaçtı.
tarzı yakınmalar oluşabilir ayrıca da insanda. aynı anda hepsini içinden geçirenler olabilir mesela.
son 4 gündür hastaneden çıkamama ve yediğim onca iğnenin serumların nedeni olan ve de hala neye alerjimin olduğunu bulamamaları nedeniyle ne yememem gerektiğini çözemediğim vücudun kendi kendini cezalandırma sistemi.
vücudun çoğu insandan daha hassas olması ve aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkan hastalık türü. süründüren bir hastalık hem de. solunum alerjisi -ki buna genelde ev tozları, hayvanlar, polenler, bitkiler vb- sebep olur. ayrıca gıda alerjisi vardır ki buna çeşitli yiyecekler (çilek, yumurta, çikolata vb) sebep olur. gıda alerjisi olanlar o yiyecekten uzak durarak bundan kurtulurlar. solunum alerjisi olanların işi daha zor diyebilirim. tozdan, polenlerden, hayvanlardan ne kadar uzak durabilirsiniz ki? çocukluğundan beri bununla baş etmeye çalışan biri olarak tavsiyelerim şöyle:
öncelikle alerjinizin ne seviyede olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. her hapşıran tıksıran alerjik değildir. bunu yapılan bir test sonucu öğrenmeniz mümkün. ciddi bir boyutta alerji sahibiyseniz hayatınızdaki bazı şeyleri tekrar düzenlemeniz gerekecektir. ne kadar dikkat ederseniz, astım olma riskiniz o kadar azalır. çoğu kişinin önemsemediği ama aslında dikkat etmezseniz hayatı zorlaştıracak bir hastalıktır bu.
belirtileri; gözlerde yaşarma, kızarıklık ve kaşıntı.
arka arkaya hapşırma
boğazınıza bir şey yapışmış gibi his, kuruluk, acıma, ağrıma, kuru bir öksürük
burun akıntısı veya tıkanıklığı
nefes almada zorlanma (ileri boyutta)
bütün bunların sonucunda gelen baş ağrıları.
bu belirtiler aniden kendini gösterebilir. hemen ılık bir duşa girecek ortamda iseniz şanslınız demektir. özellikle bahar ayları kabus zamanlardır.
alerjisi olan kişi bir süre sonra bunu hastalık olarak görmeyi bir kenara bırakır ve bununla yaşamaya alışır. alışmalı ve ona göre dikkat etmek zorundasınız. çünkü bu illetten tam olarak kurtulmanın bir yolu yok. tedavisi için özellikle aşı yöntemi kullanılır. uzun süreli (3 yılı bulan) ve pahalı bir yöntemdir ama ne yazık ki hastalığınızı tam olarak geçirmeye yetmez. hatta çok nadir görülen yan etkileri vardır. şahsen bende görüldüğü için aşı şansımı yarıda bırakmak zorunda kaldım. çantanızda her zaman bir alerji ilacınız ve burun spreyiniz bulunmalıdır. her şeyden önce kendinizin doktoru olmayı öğrenmelisiniz. evinizde özellikle yattığınız odada çok fazla eşya kullanmaktan kaçınmalısınız. yatağınız, yastığınız ve yorganınız anti-alerjik olmalı. kalın toz tutan perdeler ve halılar kesinlikle kullanılmamalı. düzenli bir şekilde temizlik yapılmalı. rutubetli ortamlardan uzak durmalısınız.
ve son olarak söylemeye bile gerek olmadığını düşünsem de belirtmeden geçmeyeyim. sigara içmek bir yana içilen ortamda bile bulunmamalısınız. nargile mi? ilaçtır o ilaç. her derde deva mübarek.
beddua editi: bunu eksileyen arkadaşı alerjiye havale ediyorum. hakkından o gelsin emi?
en kötüsü deri kabarması olan insanın anasını diye başlayıp saygıdan tövbe tövbeee diye lafını bitirdiği hastalık. bugün geçirmişliğim vardır, yüzüm kabarınca alpha centauri den gelen uzaylı lara benziyormuşum.
(bkz: ya ben lan neyse bir şey demiyorum)
allah belasını versin rahatsızlığıdır. bunun gibi başka bir hastalık daha yok arkadaş. kendimi bildim bileli bu lanet şeyi çekiyorum. düşmedi yakamdan bir türlü. gitmediğim doktor, kullanmadığım ilaç kalmadı. test yaptırdım kaç hafta kollarım çizik içinde gezdim. marhemler, şuruplar kullandım banamısın demedi şerefsiz. çocukluğumun en güzel zamanlarını en sevdiğim yiyecekler olan çikolatadan, yumurtadan, domatesten uzak geçirdim. güneşe çıkmam yasakladı. ağaçlık alanlarda bulunmam yasaklandı. böceklere karşı sürekli bir savunma içindeydim. polenlerden bucak bucak kaçtım. ne güzel geçti artık ilaçlar işe yaradı dedim aha şimdi yine her yanım kabardı. deli gibi de kaşınıyor. lan bari kaşınma be. tamam kabar istediğin kadar ama öyle tatlı tatlı kaşınma. çocukluğumu rezil ettin adi yaratık bari gençliğimi rahat bırak.
adamı (bkz: antihistaminik) bağımlısıyapan,en azından nedeni bulundu mu ondan uzak durarak kısmi olarak rahatlanabilen,insanı hayattan soğutan acayip dengesiz bir hastalık.
insanı canından bezdiren rahatsızlık. tüm deriyi kulaklara kadar parçalayana kadar kaşıma isteği, kıpkırmızı ve kabarık bir vücut. kamyon dolusu iğne ve kucak dolusu ilaç içilmesine rağmen geçmeyen illet. en fenası neden olduğunun bilinmemesidir.