bazen sevmediğimiz,bazen sevdiğimiz şeylere karşı vücudun kaşıntı,hapşurma,
kızarma,kusma,yanma gibi tepki vermesi durumudur.
-limonun kendisi ve limon sözcüğü,
-polen alerjileri,
-domates alerjisi,
-soğan alerjisi,
-karabiber alerjisi,
-çikolata,kola alerjisi gibi türleri vardır.**
bugün bir çocuğa rastladım.annesinin telefonda konuşmasına bakılırsa çocuk buğday alerjisi olmuş. ekmek yasak, kek yasak, pasta yasak buğday içeren her şey yasak.
çocuk annesini dinledi dinledi ve şöyle bir soru sordu:"anne çekirdek de yasak mı?" bir gülümseme aldı yüzümü ama sanki komiklik değildi beni güldüren acıma hissiydi.
düşünemedim öyle bir illete tutulduğumu. çünkü sadece mısır unuyla yaşanmaz. mısır unundan pizza olmaz, lahmacun olmaz, lavaş ekemek olmaz... bu liste uzar gider.
çapa'da allerji olarak geçer, herkes üstüne basa basa al-lerji diye okur.
müdahale etmeye kalkacaktım ancak allerji polikliniği yazısını görünce sesimi kestim.
(bkz: çapa)
kötü bir illettir. tespiti bazen zor olabilir çünkü bedenin nelere tepkili olduğunu anlamak güçtür. alerji tespiti için yapılan şeyler de bela gibidir. kolunuzdan itibaren heryere delikler açıp da yok "çilekmiş, muzmuş, çikolataymış" dedikleri bir sıvı akıtırlar. o bölgenin tepkisini ölçerler.
alerjik rahatsızlık sadece hapşurmakla olmayıp başka belirtileri de vardır. örneğin bedende inanılmaz bir kaşıntı sorunu başlar. öyle bir düzeye gelir ki "ulan benim ayağımda bir sürü karınca var, bir tanesini kaşıyınca hepsi oraya geliyo, ölün lan artık!" diyesi gelir insanın.
bir diğer belirti nefes darlığıdır. bazen nefes alırken sıkışırsınız, tıkanırsınız. az da olsa görülür. ateşin yükselmesi de vardır belirtiler arasında. avuç içleri sıcağa karşı aşırı duyarlı olur. yanıyormuşsunuz hissi verir insana.* bazen de vücut şişer. su toplamış gibi olur.*
yiyecek, ilaç, toz, koku gibi maddelerin bazı bünyeler de hastalık derecesinde gösterilen belirti;hapşurmak, kaşınmak, vücutta küçük kabarcıklar oluşması.
insanı canından bezdiren rahatsızlık. tüm deriyi kulaklara kadar parçalayana kadar kaşıma isteği, kıpkırmızı ve kabarık bir vücut. kamyon dolusu iğne ve kucak dolusu ilaç içilmesine rağmen geçmeyen illet. en fenası neden olduğunun bilinmemesidir.
adamı (bkz: antihistaminik) bağımlısıyapan,en azından nedeni bulundu mu ondan uzak durarak kısmi olarak rahatlanabilen,insanı hayattan soğutan acayip dengesiz bir hastalık.
allah belasını versin rahatsızlığıdır. bunun gibi başka bir hastalık daha yok arkadaş. kendimi bildim bileli bu lanet şeyi çekiyorum. düşmedi yakamdan bir türlü. gitmediğim doktor, kullanmadığım ilaç kalmadı. test yaptırdım kaç hafta kollarım çizik içinde gezdim. marhemler, şuruplar kullandım banamısın demedi şerefsiz. çocukluğumun en güzel zamanlarını en sevdiğim yiyecekler olan çikolatadan, yumurtadan, domatesten uzak geçirdim. güneşe çıkmam yasakladı. ağaçlık alanlarda bulunmam yasaklandı. böceklere karşı sürekli bir savunma içindeydim. polenlerden bucak bucak kaçtım. ne güzel geçti artık ilaçlar işe yaradı dedim aha şimdi yine her yanım kabardı. deli gibi de kaşınıyor. lan bari kaşınma be. tamam kabar istediğin kadar ama öyle tatlı tatlı kaşınma. çocukluğumu rezil ettin adi yaratık bari gençliğimi rahat bırak.
en kötüsü deri kabarması olan insanın anasını diye başlayıp saygıdan tövbe tövbeee diye lafını bitirdiği hastalık. bugün geçirmişliğim vardır, yüzüm kabarınca alpha centauri den gelen uzaylı lara benziyormuşum.
(bkz: ya ben lan neyse bir şey demiyorum)
vücudun çoğu insandan daha hassas olması ve aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkan hastalık türü. süründüren bir hastalık hem de. solunum alerjisi -ki buna genelde ev tozları, hayvanlar, polenler, bitkiler vb- sebep olur. ayrıca gıda alerjisi vardır ki buna çeşitli yiyecekler (çilek, yumurta, çikolata vb) sebep olur. gıda alerjisi olanlar o yiyecekten uzak durarak bundan kurtulurlar. solunum alerjisi olanların işi daha zor diyebilirim. tozdan, polenlerden, hayvanlardan ne kadar uzak durabilirsiniz ki? çocukluğundan beri bununla baş etmeye çalışan biri olarak tavsiyelerim şöyle:
öncelikle alerjinizin ne seviyede olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. her hapşıran tıksıran alerjik değildir. bunu yapılan bir test sonucu öğrenmeniz mümkün. ciddi bir boyutta alerji sahibiyseniz hayatınızdaki bazı şeyleri tekrar düzenlemeniz gerekecektir. ne kadar dikkat ederseniz, astım olma riskiniz o kadar azalır. çoğu kişinin önemsemediği ama aslında dikkat etmezseniz hayatı zorlaştıracak bir hastalıktır bu.
belirtileri; gözlerde yaşarma, kızarıklık ve kaşıntı.
arka arkaya hapşırma
boğazınıza bir şey yapışmış gibi his, kuruluk, acıma, ağrıma, kuru bir öksürük
burun akıntısı veya tıkanıklığı
nefes almada zorlanma (ileri boyutta)
bütün bunların sonucunda gelen baş ağrıları.
bu belirtiler aniden kendini gösterebilir. hemen ılık bir duşa girecek ortamda iseniz şanslınız demektir. özellikle bahar ayları kabus zamanlardır.
alerjisi olan kişi bir süre sonra bunu hastalık olarak görmeyi bir kenara bırakır ve bununla yaşamaya alışır. alışmalı ve ona göre dikkat etmek zorundasınız. çünkü bu illetten tam olarak kurtulmanın bir yolu yok. tedavisi için özellikle aşı yöntemi kullanılır. uzun süreli (3 yılı bulan) ve pahalı bir yöntemdir ama ne yazık ki hastalığınızı tam olarak geçirmeye yetmez. hatta çok nadir görülen yan etkileri vardır. şahsen bende görüldüğü için aşı şansımı yarıda bırakmak zorunda kaldım. çantanızda her zaman bir alerji ilacınız ve burun spreyiniz bulunmalıdır. her şeyden önce kendinizin doktoru olmayı öğrenmelisiniz. evinizde özellikle yattığınız odada çok fazla eşya kullanmaktan kaçınmalısınız. yatağınız, yastığınız ve yorganınız anti-alerjik olmalı. kalın toz tutan perdeler ve halılar kesinlikle kullanılmamalı. düzenli bir şekilde temizlik yapılmalı. rutubetli ortamlardan uzak durmalısınız.
ve son olarak söylemeye bile gerek olmadığını düşünsem de belirtmeden geçmeyeyim. sigara içmek bir yana içilen ortamda bile bulunmamalısınız. nargile mi? ilaçtır o ilaç. her derde deva mübarek.
beddua editi: bunu eksileyen arkadaşı alerjiye havale ediyorum. hakkından o gelsin emi?
son 4 gündür hastaneden çıkamama ve yediğim onca iğnenin serumların nedeni olan ve de hala neye alerjimin olduğunu bulamamaları nedeniyle ne yememem gerektiğini çözemediğim vücudun kendi kendini cezalandırma sistemi.