bugün

halk arasında deli diye tabir edilen hastalık türüdür . akıl hastalığı (psikoz= akli melekelerin bozukluğu) kısaca kişinin gerçekle bağlantısının kaybolmasıdır. akıl hastaları çevreye, topluma uyum sağlayamazlar çünkü; kendi yarattıkları 'hasta' dünyalarında başkalarına yabancı olarak yaşarlar. yani onlar için new bir dünya mevcuttur ve doğru olan budur. tabii tedavi bitimine kadar. bunların hasta dünyalarını algı bozuklukları (sanrı hallüsinasyon) ve düşünce bozukları (sabuklama, hezeyan) doldurur. tedavisi bakırköyde (ilk aklıma gelen) psikolog ve psikoterapi uzmanları tarafından yapılmaktadır. ilgilenenler için -akıl hastalarının iç dünyası- bert kaplan - öteki yayınları-güzel bir eserdir.
delilik.güzel bişiidir. yaptığın hiç bişeyden sorumlu değilsindir.istediğine küfredebilirsin.
Düşünme, anlama, kavrama, karar verme, önlem alma vb. yeteneklerdeki eksiklik, ruh hastalığı, psikopati.* Dünya üzerinde en fazla yeti yitimine neden olan 10 hastalıktan 4'ünü (depresyon, şizofreni, alkol-madde kullanım bozuklukları ve obsesif-kompulsif bozukluğu) akıl hastalıkları oluşturuyor.
bize ait olan bir alana, silahsız savunmasız gitmektir aslında.
ilkçağda akli dengesizliklerin sebebinin kötü ruhlar olduğuna inanılırdı. Bunda olağanüstü güçler rol oynadığından, büyü ile kontrol altına alınmaya çalışılırdı. Ortaağda ise, şeytanın etkisine girdikleri düşünüldüğünden pek umursanmadılar. Acı veren metotlarla iyileştirilmeye çalışıldılar. Daha sonraki asırlarda benzeri rahatsızlıkların ahlaki çöküntüler nedeniyle yaşandığı düşünülmeye başlandığından, muameleler biraz daha insancıl hal aldı. hem bu devrede, psikiyatri ve psikoanalizin de gelişmesiyle, deyim yerindeyse delilere uygulanacak metodolojide çağ atlandı.
tüm hastalıkların içinde en zoru olduğunu söylenir. her sabah tekrar başlayan korkunç bir işkence. özellikle de cahil ve birbirine tahammülsüz insanların çoğunlukta olduğu bir toplumda yaşanıyorsa işkencenin boyutu katlanılamaz düzeyde artar. olayın en üzücü tarafı da aklı başı yerinde, kültür sahibi insanların dahi, akıl hastalığını aşağılanıp, yerilecek bir zayıflık, akıl hastalarını damgalanıp, dışlanacak bireyler olarak görme aymazlığına düşmeleridir.
hayvanlar dahi yiyeceğini çalmak isteyen hayvana tepki gösterirken,insanların ekmeğini çalan hırsızı alkışlaması bir akıl hastalığıdır.
doğuştan veya sonradan olan, makul düşünme yetisinden yoksun bırakan hastalıktır. akıl hastalığının sonradan oluştuğu durumlarda, stres ve sosyal yaşam karmaşası bu illetin oluşmasında etkin rol oynamaktadır. akıl hastalığı birçok kişide daha sonradan gelişir. hayatı boyunca hayaller kuran insan, bu hayallere erişemediği zaman kendisinde bazı ruhsal sıkıntılar meydana gelmeye başlar. bu tür ruhsal sıkıntıların en başında önlemler alınmazsa, akıl hastalığına doğru bir yol açılır.

akıl hastası insan çoğu zaman mantıklı düşünemez. ağırlık derecesine göre bu hastalığı sınıflandırmak mümkündür. en ağır biçimde bu hatalığı yaşayanlar halk arasında deli olarak bilinir.
(bkz: sorry) (bkz: voices)
içlerinde en çok şizofreninin hayranı olduğum rahatsızlık.
ateizm gibi bir örnek veren türleri var ayrıca, onlar en kötüsü yazık.
Doğuştan veya sonradan olan hastalık. Maddi nedenlerden dolayı sonradan bende meydana gelmesi muhtemel şey.
akil hastalığıdır.
askerlik erteletendir.
Bedenini güçlendirendir.
(bkz: din)
(bkz: dinler)
işte bunlardır.