akdeniz bölgesi

    12.
  1. Vahşet, tecavüz konularında Sürekli Samsun'a laf atıp duruyoruz ama Akdeniz bölgesi illerinin de onlardan aşağı kalır yanı yok. Antalya, Mersin, Adana...bu illerin son zamanlarda ortak özelliği, cinayetlerin, tecavüzlerin, nahoş haberlerin çoğalması değil mi? En son bir kız tecavüze uğramamak için kendini çırılçıplak araçtan atmış.

    http://www.msn.com/tr-tr/...=AAatZVN&ocid=U270DHP

    Bir doku bozulmasının söz konusu olduğu kesin. Özellikle kıyı illerinde durum vahim. Isparta, Burdur gibi verimsiz Hinterland'da kalan ve nispeten göç almayan illerin bu doku bozulmasına uğramaması ilginç bir durum. Muhtemelen güneydoğu kaynaklı iç göçün getirdiği travmatik sonuçlar bunlar. Turizmin getirdiği rahatlık ortamının da sinerjik bir etki yarattığı söylenebilir. Özelikle Mersin ile Adana gerek medeni hukuk gerek ceza hukuku bakımından titizlikle irdelenmesi gereken kentler. Buralarda bir sokakta HDP binaları yakılırken öteki sokakta PKKlılar adam öldürebiliyor, aradaki bulvarda da kızlar tecavüze uğruyor.

    Umarım Aynı başıbozukluk, izmir'i (küçük çapta örneklerini görmeye başlasak da), Aydın'ı ve Muğla'yı avuçlarına almaz.
    3 ...
  2. 11.
  3. karadeniz'in yeşil kimliğiyle ön plana çıkmasına rağmen;

    ülkedeki orman sahasında karadeniz'in yalnızca %1 ile gerisindedir.
    ülke içinde karadeniz'in orman payı %25 iken, akdeniz'in %24'tür.

    il bazında en çok ormana sahip il antalya'dır.
    3. muğla'nın orman sahasının çoğu akdeniz bölgesi'ndedir.
    4. mersin.
    6. adana'dır.

    il bazında listenin en üst kısımlarını ise akdeniz illeri almaktadır.

    6.sıradaki adana dahi kastamonu haricindeki tüm karadeniz illerinden daha fazla toplam orman alanına sahiptir.

    ormanlık alanları genellikle muğla'dan, osmaniye'ye dek toros dağları üzerinde bulunur.
    2 ...
  4. 14.
  5. kahramanmaraş'ı biz akdenizliler de akdeniz kabul etmiyoruz zaten.

    maraş akdeniz ise gaziantep de akdeniz olmalı. fark yok. ikisi de iklim ve bitki örtüsü açısından denktir, güneydoğu yöresidir.

    ama burdur, ısparta ve osmaniye'ye karışamazsınız. o kadar da değil.

    osmaniye'nin akdeniz'e uzaklığı 15 km ve iklimi akdeniz iklimidir, sıcaktır. akdeniz hem deniz, hem yayla demektir. burdur ve ısparta yayla yöresidir, serindir, bitki örtüsü akdeniz'in parçasıdır. akdeniz'e kıyısı olan antalya, mersin, adana ve hatay'ın da bu şekilde yüksek ve serin pek çok ilçesi mevcut.

    ek olarak zaten fethiye'si akdeniz sınırlarında olan muğla ve denizli'yi de akdeniz'e talep ediyoruz. *

    yalnız 1930 bölgeler haritasında (günümüz bölgeleri henüz oturmamış) ısparta ve burdur batı-ege bölgesinde. muğla, denizli, k.maraş, gaziantep güney-akdeniz bölgesinde yer almakta.
    2 ...
  6. 1.
  7. Anadolu nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır; genişliği 120-180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde iç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güney Doğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Akdeniz bölgesinin dağlık ve oldukça engebeli bir yapısı vardır. Bölgenin yeryüzü şekillerinin ana çizgilerini Toroslar belirler. Antalya Körfezi’nin iki yanında yer alan Batı Toroslar, Kuzeyde Göller Bölgesinde birbirine yaklaşıp sıkışır. Teke Yarımadası nın batısında beliren Batı Toroslar, Taşeli Plato suna kadar uzanır. Bölgede genelde yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi egemendir. Ancak yüksekliğe bağlı olarak iklim özellikleri oldukça önemli farklılaşmalar gösterir.
    2 ...
  8. 15.
  9. türkiye'nin en güzel bölgesi.
    1 ...
  10. 5.
  11. -dağlar kıyıya paralel uzandığından boyuna kıyı tipi görülür. akdeniz iklimi içerilere sokulamaz. kıyılarda falezler yaygındır.
    -karstik kayaçların ve şekillerin bol bol bulunduğu bölgemizdir. (bkz: cennet ve cehennem obrukları)
    -voklüzler yaygındır.
    1 ...
  12. 4.
  13. Akdeniz Bölgesi, adını komşu olduğu denizden alır. Türkiye'nin toplam yüzölçümünün yaklaşık %15'ini oluşturur. Hatay, Adana, içel, Antalya, Isparta, Burdur ve Kahramanmaraş ilinin büyük bir bölümü Akdeniz Bölgesi'ndedir. Ayrıca Muğla ilinin Köyceğiz, Dalaman, Ortaca ve Fethiye ilçeleri de Akdeniz Bölgesi'ne girer.
    1 ...
  14. 3.
  15. 2.
  16. adana ve antalya bölümü olarak ikiye ayrılır.
    1 ...
  17. 10.
  18. göl sayısı en fazla olan bölgemizdir. ayrıca hatay ve adana mutfağı ile midelerimize taht kurmuştur.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük