ufak tefek hastalığın olduğunda (nezledir, ishaldir vb) gidiyosun ilaç yazıyo, gerekirse raporunu veriyo hastane kalabalığından seni kurtarıyo. ha bir de bizi çok ilgilendirmese de sorumluluk sahasındaki yeni doğan bebeklerin takibini yapıyor her şeyiyle, aşısı, genel sağlığı gibi.
ekonomiye can vermektedirler. aile hekimleri olmasa ilaç sektörü bitme noktasına gelirdi. hep 3 eczaneden 2 si kepenk indirirdi. ben hiç ilaç yazdırmadım ama anam yazdırıyor gidip. gittiği zamanlarda akşam eve bir gidiyoruz 1 poşet ilaç var. çocukken şeker gofret poşeti görünce sevinirdik ya yaş 30 lara gelince ilaç poşetine seviniyoruz aceba hangisini yutsam yeşili mi sarıyı mı ımmmm diye *
Yatıyordur. Boş beleş iştir esasında. Bir de her mahalleye kurar devlet ki daha çok kişi poposunu yaya yaya oturup yatsın. Birinci basamak sağlık hekimliği falan fasa fiso. Yatmaktan başka bir iş yapmazlar. Görüldükleri yerde hemen kovalayıp mahalleden uzaklaştırmak lazımdır böyle boş insanları
ehliyet yenilemek için sağlık raporu almak gerekiyormuş ve bu raporu aile hekimimden alabileceğimi öğrendim. aile hekimim, bir karar aldıklarını ve bu raporu veremeyeceğini söyledi. nasıl bir karar olduğunu sorduğumda ise;
''kendisinin uzman olmadığını kalp, tansiyon, şeker gibi hastalıklar yönünden bir uzman doktor tarafından değerlendirilmem gerektiğini söyledi. arkadaşları ile ortak aldıkları karar ise şöyle; ''bu sorumluluğun asla aile hekimlerine yıkılmaması gerektiği!'' aynı hekim bana daha önce, yüzme kursu için almam gereken rapor ile alakalı tam teşekküllü bir hastanede hepatitlerime baktırmam gerektiğini söylemişti. sonra öğrendim ki aynı testler -ki sadece bunlardan birisi o da, hepatit b- asm'de yapılıyormuş.
şayet ben direksiyonun başında kalp krizi geçirirsem aile hekimim mi sorgulanıyor hiçbir şekilde bunu anlayamayacak olmam gibi ben, devletin tüm resmi organlarınca, tüm bu resmi raporlar için aile hekimime yönlendiriliyorken bu kurumun görev tanımını aile hekimlerinin kendileri dahil tam anlamıyla bilen kimseyi göremedim çevremde.
ben tüm bunları yaşarken ise pansuman için gelen bir hastaya, ''burada yapılmıyor devlet onun için bize malzeme vermiyor.'' denildiğini işittim. şimdi bu hastanın acile mi, yoksa ancak iki ay sonrasına randevu alabileceği polikliniğe mi yahut, özel bir hastaneye mi gitmesi gerektiğini ise kimse bilmiyor ve görev tanımlamasında kimsenin de bilmesi/ bildirmesi gerekmiyor öyle sanıyorum ki.
bugün bana küçük çaplı bir isyan yaşattıran tüm bu olanları düşündükçe ne mesleki etik ve ahlaktan ne de doğruluktan veya insanlıktan dem vuracak merci değilim elbette. fakat aile hekiminin görev tanımını veya yapılan ödeneklerinin kapsamını bilmiyor olsam da; hala yaptıkları işe büyük saygı duyduğum şefkat ve merhameti en çok yakıştırdığım doktorluk mesleğinin kutsal hipokrat yeminini en azından kendi aile hekimime hatırlatmak adına şuraya iliştireceğim.
Bence aile hekiminin yararları şunlardır; aile hekimi sizi sağlıklı yöntemlere yönlendirir. Ayrıca bu soru aklına nereden geldi. Onu çok merak ediyorum
türkiye cumhuriyeti'ndeki sağlık sistemini ayakta tutmaya yarıyorlar.
tüm türkiye'de sadece 1 hafta bütün aile hekimlikleri kapalı olsun bak nasıl bir kriz ortaya çıkıyor.
hükümet bile düşer.
aile hekimi ne işe yarıyor diye sorarken sen önce kendi mesleğin veya kendin ne işe yarıyorsun onu bir açıkla da delikanlı mısın yoksa amcık ağızlı mısın herkes bilsin.
yanında çalışan hemşireden tutun da kullanılan sargı bezlerinin ücreti bile kendisinden alınan doktordur
evet 10.000 tl alıyorlar ama emin olun hemşireye verdikleri maaş kadar bile para kalmıyor ellerinde.
Lise zamanlarımda bana iyi dayanabilmişti. Okuldan çok sağlık ocağındaydım ben. Kapıdan girer girmez okuldan kaçtığımı anlıyordu kadın. Adımı da ezberlemişti. Kimlik falan da vermiyordum. Rapor değil de reçete işimi görüyordu işte... kadını bıktırdığım için izin kağıdı vermişti bana. Veline doldurtup okula götürürsün demişti.
Üniversitede rapor, reçete vs işlemediği için benden kurtuldu. Hatta bunu kendisine de söylemiştim galiba.
Ufak tefek işler için aile hekimini tercih ediyorum. Hastaneye göre daha yakın ve işlemler kolay. Genellikle geldiğim gibi giriyorum odaya. 5 dakika sürmüyor.
yeni ehliyet çıkarmak için yeniden sağlık raporu almak gerekiyormuş. hastanelerde 70-80 tl gibi bir bedelle veriliyormuş. hayır fakir değilim, 70-80 tl para değil tabiki ama yok yere de bu çakallara 70-80 tl yedirmek bana koyar, napalım doğam böyle. keriz değilim en nihayetinde...
dedim ben aile doktoruna gideyim de sorayım, belki o verir sağlık raporu diye, içeri girmemle raporu almam 1-2 dk sürdü toplamda.
kısacası keriz silkenlerden kaçınmak için de işe yararlar.
rapor yazar 3 güne kadar, yaşlı hastaları evinde tedavi eder, sağlık raporu tanzim eder, belli ilaçları yazar sürekli kullananlar için. minör sağlık hizmeti işte mahalli neticede çok da bir şey beklememek lazım.
Şakası bir yana, türkiyede aile hekimlerini sadece ama sadece 1 gün çekin, sağlık sistemi o gün için krize girmezse ben hiçbirşey bilmiyorum. Aile hekimi sistemin tamponlayıcısıdır. Sistemi bilen biri olarak bunu söyleyebilirim.