ilaçların israf edilmesine yarıyor. gidip kullanmadan tarihinin geçip çöpe atılacak milyonlarca antibiyotik, ağrı kesici, kas gevşetici falan yazdırmaya yarıyor.
BiR SOru.
Yaşlı teyzelerimize ve amcalarımıza düzenli ilaç yazıyorlar. Başka da bir halta yaramazlar. Bir şikayet için gittiğinizde Ota boka 'hastaneye git' derler, o halde sen neden varsın?
gebe takibi, yeni doğmuş çocukların aşı takibi, bitmiş ama kullanmaya devam etmeniz gereken ilaçların reçete edilmesi. tüberküloz gibi hastalıklarda ilaçları alıp almadığınızın takibi, gezici Hekimlik hizmeti sayesinde evde bakılan yaşlı yatalak engelli hastaların evlerinde kontrolleri, düzenli kontrol gerektiren kan tetkiklerinin yapılması ve kontrol edilmesi, sigara gibi kötü alışkanlıkların bırakılması için takibi, üsye, kabızlık, ishal, gibi 1. basamak tedavi gerektiren hastalıkların tedavisi(acile bunlar için gidip acil doktorları bir işe yaramıyor diyen cahillere şiddetle tavsiye edilir. burun akıntısı acil değildir, kimse senin burun akıntını acilde tedavi etmek durumunda değil.), yara bakımı ve pansumanı, gerekli durumlarda primer suturasyon, çevre temizliği, obezite vb. konularda halkı bilinçlendirmek... diye uzar gider.
Hastahane özellikle acil servislerde yığılmaları önlemek amaçlı adeta "sivil toplum" kuruluşu. Ha bu amaçla mı kullanılıyor; yada kullanılıyor mu, açıkçası bilmiyorum; eşim ve ben gerektikçe ziyaret ediyoruz.
kıyak meslek olarak görülen aile hekimliğini bilgi sahibi olmadan yorumlayınca ortaya çıkan sorunsal.
aile hekimleri 1. basamak sağlık kurumu olan aile ya da toplum sağlığı merkezinde çalışırlar: 2.basamak (devlet hastanesi) ve 3. basamak (araştırma hastanesi ve üniversite hastanesi) üzerine binen yükü azaltmaya ve doktorun hastaya ayıracağı zamanı insani seviyeye getirmeye yarar; basit şikayetleri olan hastaların iyileştirilmesi, enjeksiyon, kan tahlili gibi ufak işler buralarda halledilir.
bazı aile hekimleri günde 100 hasta bakıyor, ülkede hekim başına düşen hasta sayısına baktığımızda bırakın gereksizliği, ülkenin aile hekimine ihtiyacı var.
ehliyet değişimi için tam girecektim odaya, ne var diye karşıladı aq.
göz muayenesi için harfleri okutacak, hani şu ters düz yazılır, kimisi büyük küçük. onlar bile yok elinde gittim dışarda bi sürü paraya yaptırdım.
üstteki girdilerde bir çok kişi neden gerekli olduğunu yazmış.
ama ülkede bir işe yaramıyor çünkü her birey nezle bile olsa uzman doktora - prof'a muayene olmak istiyor. ve doğal olarak hastanelerde üniversite hastanelerinde aşırı bir yığılmaya yol açıyor.
memnun kalmadığınız e-devlet üzerinden kolayca aile hekiminizi değiştirebiliyorsunuz.
Şakası bir yana, türkiyede aile hekimlerini sadece ama sadece 1 gün çekin, sağlık sistemi o gün için krize girmezse ben hiçbirşey bilmiyorum. Aile hekimi sistemin tamponlayıcısıdır. Sistemi bilen biri olarak bunu söyleyebilirim.
rapor yazar 3 güne kadar, yaşlı hastaları evinde tedavi eder, sağlık raporu tanzim eder, belli ilaçları yazar sürekli kullananlar için. minör sağlık hizmeti işte mahalli neticede çok da bir şey beklememek lazım.
yeni ehliyet çıkarmak için yeniden sağlık raporu almak gerekiyormuş. hastanelerde 70-80 tl gibi bir bedelle veriliyormuş. hayır fakir değilim, 70-80 tl para değil tabiki ama yok yere de bu çakallara 70-80 tl yedirmek bana koyar, napalım doğam böyle. keriz değilim en nihayetinde...
dedim ben aile doktoruna gideyim de sorayım, belki o verir sağlık raporu diye, içeri girmemle raporu almam 1-2 dk sürdü toplamda.
kısacası keriz silkenlerden kaçınmak için de işe yararlar.
Lise zamanlarımda bana iyi dayanabilmişti. Okuldan çok sağlık ocağındaydım ben. Kapıdan girer girmez okuldan kaçtığımı anlıyordu kadın. Adımı da ezberlemişti. Kimlik falan da vermiyordum. Rapor değil de reçete işimi görüyordu işte... kadını bıktırdığım için izin kağıdı vermişti bana. Veline doldurtup okula götürürsün demişti.
Üniversitede rapor, reçete vs işlemediği için benden kurtuldu. Hatta bunu kendisine de söylemiştim galiba.
Ufak tefek işler için aile hekimini tercih ediyorum. Hastaneye göre daha yakın ve işlemler kolay. Genellikle geldiğim gibi giriyorum odaya. 5 dakika sürmüyor.
yanında çalışan hemşireden tutun da kullanılan sargı bezlerinin ücreti bile kendisinden alınan doktordur
evet 10.000 tl alıyorlar ama emin olun hemşireye verdikleri maaş kadar bile para kalmıyor ellerinde.
türkiye cumhuriyeti'ndeki sağlık sistemini ayakta tutmaya yarıyorlar.
tüm türkiye'de sadece 1 hafta bütün aile hekimlikleri kapalı olsun bak nasıl bir kriz ortaya çıkıyor.
hükümet bile düşer.
aile hekimi ne işe yarıyor diye sorarken sen önce kendi mesleğin veya kendin ne işe yarıyorsun onu bir açıkla da delikanlı mısın yoksa amcık ağızlı mısın herkes bilsin.