ahmet taner kışlalı'nın eski asistanı, şimdinin profesörü eser köker'in çoğu ders öncesi gözleri sulanarak bu dersi aslında onun anlatması gerektiğini söylediği aydın kişi, bilim adamı. eminim şimdi kendi aydınlarına sahip çıkmayan bir memleket için rte'nin bile lüks olduğunu düşünüyordur.
ayrıca ölümünden sonra ilef'te, ismi bir amfiye ve sanat evine verilmiştir ve her yıl ölüm yıldönümünde anma töreni düzenlenir.
"eğer cumhuriyet'i koruyabilirseniz, yitirdiğiniz demokrasiye bir gün yeniden kavuşabilirsiniz. ama eğer cumhuriyet'i yitirirseniz, demokrasiyi de zaten yitirmişsiniz demektir"
buyurmuştur kendileri.
sanırım hamasi kemalizm edebiyatını bir kenara bırakıp reel anlamda demokrasinin oluşturucusu olan ekonomi-politik üzerine eğilebilseydi meseleyi daha anlaşılır kılabilirdi.
cenaze törenine dönemin genelkurmay başkanı orgeneral hüseyin kıvrıkoğlu da katılmış ve tören sırasında "ordu, millet omuz omuza" sloganları atılmıştır.
büyük siyaset bilimci maurice duverger in asistanlığını yapmıştır. *'in büyük hocalarındandır. anısına ilef te derslik açılmıştır (bkz: ahmet taner kışlalı dersliği)
Ahmet Taner Kışlalı, Tokat`ın Zile ilçesinde 10 Temmuz 1939'da doğdu. Gazeteci-yazar Mehmet Ali Kışlalı'nın küçük kardeşidir. Kilis Kemaliye ilkokulu'ndan sonra, Kilis Orta Okulu'nu ve Kabataş Erkek Lisesi'ni bitirdi.
Kışlalı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdikten sonra 1962-63 yılları arasında Yenigün Gazetesi'nde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1968-72 yılları arasında öğretim görevlisi olan Ahmet Taner Kışlalı, 1967 Paris Hukuk Fakültesi'nde doktorasını yaptı. Hacettepe Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak akademik yaşamına atıldı. 1988 yılında da profesör olan Ahmet Taner Kışlalı, 1977'de Cumhuriyet Halk Partisi`nden 5. Dönem izmir Milletvekili seçildi. Kışlalı, Bülent Ecevit tarafından kurulan 42. Hükümet'te 1978-79 yıllarında Kültür Bakanı olarak görev yaptı.
12 Eylül sonrasında üniversiteye dönen Kışlalı, Ankara Üniversitesi iletişim Fakültesi'nde siyaset bilimi dersleri verdi. Ahmet Taner Kışlalı, aynı zamanda Cumhuriyet Gazetesi'nde ''Haftaya Bakış'' başlığıyla köşe yazıları yazıyordu. Bu köşesinde Kemalizmi, laikliği, demokrasiyi, insan haklarını savunan ve eğitime önem veren yazılar yazdı. Kışlalı, 1971'de "TRT Bilimsel başarı Ödülü"nü aldı. Kışlalı, 9 Eylül 1995'te geçirdiği trafik kazasında, 28 mayıs 1968'de evlendiği ilk eşi Nilgün Kışlalı öldü, kendisi ağır yaralı olarak kurtuldu. ilk eşi Nilgün Hanım'dan Dolunay ve Altınay adında iki kız çocuğu olan Kışlalı'nın ikinci eşi Nilüfer Kışlalı'dan da Nilhan Nur adında bir aylık bir kız çocuğu vardı.
Kışlalı, 21 Ekim 1999 Perşembe günü, Ankara'da evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu vefat etti.