servet i fünun döneminin bağımsız sanatçılarındandır. anı, fıkra, makale gibi düşünce yazısı türlerinde eserler vermiştir. eserlerinde meşrutiyet ve cumhuriyet dönemlerinde istanbul'da görülen toplumsal değişimleri işlemiştir.
aynı zamanda "sakın geç kalam erken gel " gibi çok sevilen şarkıların bestecisidir. çok hızlı yazı yazdığı için, hakkında pek çok şehir efsanesi türetilmiştir. genelde istanbul 'u yazmıştır. toprağı bol olsun...
kitabe-i gam (sevgiliye yazılmış mektuplar) (1897 -1899)
ilk sevgi (1890)
bir sefilenin evrak-ı metrukesi (1891)
afife (1892)
tecrübesiz aşk (1894)
ömr-i edebi (1897- 1900)
ülfet (1899)
anı, fıkra, makale gezi ;
gecelerim (1899) , makalat ve musahabat (1907), şehir mektupları (1910-1911), tarih ve muharrir (1910) iki hatırat, üç şahsiyet (1916), cidd-ü mizah (1918), eşkal-i zaman (1918)
fuhş-i atik (1922), muharrir, şair, edip (1924), muharrir bu ya (1926) falaka (1927) .
bu bölümü bitirirken florinalı nazım'ın ahmet rasim için yazdığı ağıtı da bir kağıda gerip cebimize yerleştirmeliyiz :
ey çok sevimli, ince
istanbul'un çocuğu !
yaşamaktan bezince
gökte aldı soluğu
.......
gözlerden uçsan da sen,
gönüllerde yerin var.
gül dudaklarda gezen,
yanık bestelerin var.
gerçi ahmet rasim'e öteki bölümlerde daha çok rastlayacağız ama, ne olur, ne olmaz, ağıtı elimizde bulunsun. çünkü yıllar inanmayacaksınız, günler de çabuk geçiyor. işte 21 eylül 1932 çarşamba günündeyiz. ahmet rasim'i dostları heybeli mezarlığı'na götürüyor.
şu da var ki, bu ağıt türkçeNin en büyük ustasına yazılan tek ağıttır. üstelik florinalı nazım bu şiirinihiçbir dergi ve gazetede yayınlatamadığı için, onu tarife üzerinden para ödeyerek bir büyük gazetenin ilan sayfasına koydurmuştur.
fıkra ve anılarıyla tanınır.
fıkra, anı, makale, öykü türlerinde eserleri vardır.
cümleleri kısadır.
uslübu canlıdır.
her sınıftan halkın yaşayışını anlatır.
gelenek ve görenekleri tüm ayrıntılarıyla yazmıştır.
malumatgazetesinde yazdığı yazıları toplanıp şehir mektupları adında bir kitap haline getirilmiş yazardır. canlı ve etkileyici bir anlatımla dönemin istanbul' unu realist bir yaklaşımla anlatır. günümüze göre komik gelebilecek durumları gözler önüne serer. örneğin, ingilizce de spor adı verilen bizim hayatımızda av, futbol, güreş gibi etkinlikleri ifade eden bir kelime günlük hayatta kullanıma geçmek üzeredir. insanlar bisiklet adı verilen tekerlekli bi alete binip farklı yerlerde gezmektedirler. derhal gazete çalışanına da bir bisiklet verilmesi tavsiye edilir. ahmet rasim' e göre bir an önce bisiklet günlük hayatta yer edinmelidir, çünkü rahat ve pratik bir araçtır*.
1864 1927. ÜNLÜ yazar, gazeteci, şair ve besteci. istanbulda doğdu. Tahsilini Darüşşafaka Lisesinde yaptı. 1891 yılında Ahmet Mithat Efendinin teşvikiyle gazeteciliğe başladı. Türk basınının gelmiş geçmiş ve ünlü kalemlerinden biri olarak temayüz etti. «Şehir Mektupları» adını taşıyan dört ciltlik eseri ile yine dört ciltlik «Resimli ve Haritalı Osmanlı Tarihi» ölümsüz eserleri arasındadır. Aynı zamanda 65 kadar bestesi de vardır. 1927 yılında vefat etmiştir.
her gece takıldığı rakı sofralarından bıkan eşi heybeliada daki evlerinden rasim' i uğurlarken:
"Sakın geç kalma erken gel, artık tahammül edemiyorum, bu gece gün batmadan gel," diye rica eder. Ahmet Rasim, vapurda karısının kendisini çok üzen sitemini bir şarkı güftesi yapar ve dostu Tatyos Efendi de şu unutulmaz şarkıyı besteler: Bu akşam gün batarken gel Sakın geç kalma erken gel
Tahammül kalmadı artık Sakın geç kalma erken gel..