türk komutan. 31 mart olayı'ndan sonra yeşilköy'de toplanan mecliste ikinci abdülhamit'i ülkedeki sorunların tek nedeni olarak gösteren bir konuşma yaptı. 1912'de sadrazamlığa getirildi. başarısız sadrazamlığı, parlak askerlik şöhretini gölgeledi. askeri ve siyasal yaşamının yanı sıra gökbilim alanında kişisel çalışmalar yaptı. doğu ülkelerinde kullanılan saat ve takvimle ilgili kitaplar yazdı.
yemen de elde ettiği başarılar neticesinde mareşal rütbesi almışsa da 93 harbinde ruslara karşı doğu cephesinde gayet pasif ve ezik savaşmıştır. yine de aynı savaş esnasında kazandığı Zivin, Gedikler ve Yahniler muharebeleri sayesinde epeyce ün kazandıysa da sadrazam olması otuz seneyi bulmuştur, sadrazamlığı esnasında balkansavaşı başlayınca da sadaretten çekilmiştir.
93 harbin de ruslara karşı osmanlı ordusunu sevk ve idare eden komutandır. askeri dehası sayensinde savaşta çok büyük başarılar elde etmiş, rusların erzurumu ele geçirmesini engelleyerek anadolu'nun işgal edilmesini engellemiş büyük bir kahramandır.
savaş günlüğü günümüze kadar korunmuş, 93 moskof harbi adlı kitapda da bir çok alıntı yapılarak savaş anlatılmıştır.
elinde ki imkansızlıkların, çok zor şartlarının vahimiyetini anlatırken, kürtlerin yaptıkları ihanetleri, asker göndermemelerini, mevcut kürt askerlerin kaçmalarını ayrıntılarıyla anlatmaktadır.
rus ordusu kars'ı ele geçirip erzuruma doğru ilerlerken, kürtlerin baskınlarına karşı orduyu bir araya getirememesini, doğubeyazıt vilayetini ve etrafını yağmadan korumak için oralarda asker bırakması anlatması bizim içim ibret verici bir olay, aynı zamanda biz bu devleti beraber kurduk yalanına karşı da büyük bir delildir.
kendisi hakkında bir bilinmeyende, mustafa kemal paşa nın harp akademisini beşincilikle bitirmesinde baş aktör olmasıdır.
titizliği ve kılı kırk yaran disiplini ile ahmet muhtar paşa, mustafa kemal i öğrencilik yıllarında zorlamıştır.
ahmet muhtar paşa nın 93 harbindeki tarihe malolmuş kahramanlıkları düşünülünce, mustafa kemal paşamızın sahip olduğu dirayet ve sınırsız disiplini anlamak biraz daha kolaylaşıyor.
ahmet muhtar paşa gibi bir hocanın öğrencisi olmak zor zanaat olsa gerek.
rus harbi'nden daha sonraki yıllarda, ingiltere'nin mısır'ı işgal etmesi sonrasındaki diplomatik süreçte, 1885'ten itibaren osmanlı devleti'nin mısır yüksek komiseri olarak mısır'da görev yapmışlığı da vardır. bu göreve iyi arapça bilgisi ve söz konusu görevi yürütebilecek sair altyapısı babında padişah 2. abdülhamid tarafından özellikle tercih edilerek seçilmiştir.
bursa doğumludur. Gazi Ahmet Muhtar Paşa olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nin Kafkasya cephesi komutanı, asker, gökbilimci, yazar, eğitici ve devlet adamıydı.wikipedia
""kürtler, savaştan önce 5000 atlı asker göndereceğiz demelerine rağmen 5 kişi dahi gelmediler."
ahaha adam kürt kini kusma yeri olmuş ama allah var doğru söylüyor. çok büyük bir paşaydı allah rahmet eylessin. kafkasya cephesindeki başarıları gerçekten muazzam.
gibi zeki yetenekli ve değerli bir adamdı. Öyle şakşakçı sümsük devlet adamlarından değildi.
Aynı Osman Paşa gibi Ruslara karşı az sayıda askeri ile savunma yaparken istanbul dan yardım istemiş. Ancak Padişah yine aynı Osman paşa ya göndermediği gibi Ahmet Muhtar paşaya da yardım göndermemiştir. (Gönderememiştir değil)
Zeki ve mert olduğu için devlete en büyük zarar verenin abdülhamit olduğunu söylemiştir.
Bu devşirme Osmanlı ailesi paşaları her fırsatta biçmiş ve hem onlara muhtaç duymuş hem de korkmuşlardır.
Bu yüzden bu halk bu asker,
genç osman'a (osmanlı sülalesinin içinde istisnai bir adam!)