Aslında ahlak, irade dışı olmayan her iştir. iradenin bittiği yerde ahlaksızlık başlar. Yani, sizi istemeyen birine zorla sahip olmak veya o kişiyi saplantı haline getirmek ahlaksızlık demektir.
şahsi kanaatime göre toplum genel kanıları ve insan vicdanının toplamından oluşur ve özgürlüğün diğer insanları rahatsız eden noktasında son bulan kavram.
esas ve en temeli vicdan olmakla beraber, ahlak empati ile birleşir ve doğru ve yanlışlar oluşur.
toplumun doğrusu sana yanlış gelebilir mesela ama bu fikrini insanların özgürlüğünü rahatsız eden noktaya kadar savunabilirsin.
sonuç olarak ahlak çok acayip bir kavramdır. neye göre? kime göre? soruları sorulduğunda akan sular durur, kimseyi yargılayamazsınız fakat bu insanlar bir toplum içinde yaşadığından toplumdan bağımsız düşünülemezler, sonuçta toplumsal ahlak diye bir şey var. bireysel olarak yargılayamasak da yine de toplumsal ahlaka göre yargılanır bu insanlar.
Çoğu kişi tarafından dinle bağdaştırılan ama aslında alakası olmayan olgudur.
iyi veya kötüylede alakası yoktur. iyi olan şey ahlaksız olabiliceği gibi kötü olan bir şey de özünde ahlaklı olabilir. Ahlaki normlar yaşadığın topluma, okuduğun kitaba, dinlediğin müziğe, aldığın eğitime hatta günlük yaşantıda kullandığın dile göre bile değişiklik gösterebilir. Herkesin parmak izi gibi kendine has bir ahlak anlayışı vardır. Görecelidir.
Skolastik dönemle birlikte dinin egemen olduğu bir ahlak anlayışı ortaya çıkmıştır. Ve insanların yaşantısına etki eden bu kavramı, ruhani kurumlar kendi çıkarına göre kullanmıştır. Şimdilerde olduğu gibi.
kişiden kişiye ve toplumdan topluma değişen bir olgu. izmir'li birine göre ahlaksızlık olan bir şeyi trabzon'lu biri ahlaksızlık olarak görmeyebilir veya ankara'lı birine göre ahlaksızlık olan bir şeyi bir amerikalı ahlaksızlık olarak görmeyebilir.
bana göre açık ilişki ve eşcinsel ilişki ahlaksızlık değil. şunlar ahlaksızlık:
hırsızlık yapmak
yalan söylemek
dalavere çevirmek
açgözlülük sergilemek
dedikodunun dibini bulmak
haksızlıklara imza atmak
iftiralar yağdırmak
kindar olmak
küfür etmek
çamur atmak
ikiyüzlülüklerle dolu bir hayat sürmek
intikam almak
2020 düzenlemesi: açık ilişki fikrinden vazgeçtim. gavatlık yapmak bana çok zor gelir.
her toplum için farklı şekillenen ve toplumu düzen içinde tutması öngörülen yazısız kuralların alt başlıklarındandır.
Abartıldığında insanları tamamen sıkıcı ve tekdüze hale getirir.
belli bir dönemde belli insan topluluklarınca benimsenmiş olan, bireylerin birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen davranış kurallarının toplamıdır. iyi bir yaşamın temelini teşkil eden inançlar bütünü olarak da görülebilir.
Uhrevi değil pragmatistir. Tüm yaratılmış baskı unsurları toplum için vardır ve bu toplum denen illet daha iyi nasıl işler üzerine açıklama barındırır.
Ahlak da bunlardan biridir. Temelde toplumun var olması ve varlığını devam ettirmesi için bir takım kurallar koyar. Bunların adı ne olursa olsun, kendini neye dayandırırsa dayandırsın hepsi aynıdir.
ister biri komşusunu tanrıdan korktuğu icin öldürmesin, ister devletten, isterse erdemli olduğunu düşündüğünden bunu yapmasın. Motivasyonu ne olursa olsun temelde öldürmemek bir gizli toplum yasasıdır. Çünkü herkes kafasına esenı öldürürse toplum değil kaos oluşur. işte bunu ister hukuk, ister ahlak, ister din, ister salt baskı, ister töre ile sağla. Fark etmez. Temelde pramatist yanı vardır. Çünkü sen de bir başkasının komşusundur. Öldürmemede uzlaşmak aslında bir nevi senin de varlık garantin.