ahilik

    1.
  1. her kötü şeyi türk olmakla bağdaştıran bünyelerin anlamakta güçlük çekeceği, büyük ihtimalle varlığından haberdar olmadıkları, çalışma hayatını düzenleyen edep, ahlak kurallarının tümünü belirleyen sistem.

    ahi'nin kelime anlamı kardeştir. bir şekilde masonik bir oluşum olarak değerlendirilebilir. insanın yaptığı işe, aynı işi yapan diğer insanlara, çevresine, ustalarına ve kendisine duyduğu saygı ile anlam kazanır.

    ulusunun neler yapmaya muktedir olduğunu bilmeyen ve unutturulanlar bugünlerde batının insan kişiliğini yok sayarak sadece sistemin bekaasını sağlamaya yönelik geliştirdiği toplam kalite yönetimi gibi sistemleri "win&win" stratejilerini yüceltirler.

    iş'in insanın yaşam biçiminin bir parçası olduğunu unutmayan, herşeyin temelinin temiz ve edepli insan olmaktan geçtiğini bilen sistemdir. liberalizm, serbest girişim ve rekabet kelimeleriyle aynı cümle içinde kullanılamaz.
    5 ...
  2. 15.
  3. Selçuklu dönemi Anadolu'da yaşayan Türkmenler'in bulundukları her yerde (Şehir, kasaba, köy) bulunurlardı.
    Bulundukları yere gelen ziyaretçileri karşılamak, ilgilenmek, yiyecek - içecek - yatacak yer sağlamak, çeşitli ihtiyaçlarını gidermek onların görevleriydi.
    Bir diğer görevleri arasında da : iti -uğursuzu, edepsizi - ahlâksızı ve bunlara katılanları ortalıktan temizlemek vardı (yeryüzünden sonsuza kadar kaldırmak).

    Ahî'liğin başka bir örneği dünyanın başka hiç bir yerinde görülmemiştir.

    Türkmenlere selâm olsun.
    2 ...
  4. 11.
  5. avrupanın "masonluk" mefhumuna karşılık gelen bir türk anlayışıdır.
    günümüzde yeni kamu yönetimi vizyonunda olan yöneticilerimiz ahilik teşkilatını devletin kurumsal yapısında "ombudsmanlık" adıyla tekrar diriltmiştir. helal olsundur.
    2 ...
  6. 3.
  7. anadolu selcukluları ve osmanlı devleti'nin kurulusu arasındaki dönemde varlıgı belirginlesen , ahi evran tarafından kurulan esnaf örgütüdür. ahilik geleneksel toplumlara özgü esnaf kültürünün türk_islam kültüründeki tasıyıcılıgını yapmıstır. ahi evran örgütün sürekliligini saglamak icin örgütü tekke ve zaviyelere baglamıstır ve herhangi bir meslekte calısabilmek icin o meslegin ahi zaviyesine baglanmıs olması gerekmektedir.örgütün temelinde yardımlaşma ve topluluk düzenini koruma ilkeleri yatmaktadır. 15.yüzyıldan sonra zanaatcıların resmi kurulusu haline gelen ve osmanlı devleti döneminde cok önemli bir yer tutan ahi birlikleri 1925'te resmen kapatılmıstır.
    1 ...
  8. 4.
  9. anadolu'da islam inançları çerçevesinde oluşmuş üretici yardımlaşma birliği.
    1 ...
  10. 19.
  11. 2.
  12. kırşehirli esnaf arasında halen devam ettirilmekte olduğu öne sürülen, esnafa dayanışmayı, güzel ahlakı öğreten teşkilatlanma.
    kurucusu ahi evran'dır.
    1 ...
  13. 8.
  14. 7.
  15. - Kökleri eski Türk törelerine dayanan ve Anadolu'da yüksek bir gelişim gösteren esnaf, zanaatçı, çiftçi vb. bütün çalışma kollarını içine alan ocak.

    - Cömertlik. *

    (bkz: ahi)
    0 ...
  16. 13.
  17. ahi tarikatının bünyesi çok zengindir. osmanlı döneminde var olmuş bir tarikattır. ahi ler hem esnaf hem kılıç tutan hem de ilim zengini insanlardı. tarihten bir alıntı yapacak olursak.

    ahiler bir çarpışma haline girecekler... kılıçlarını çekiyorlar fakat karşıdaki 5000 kişilik ordu baygın halde bakımsız ve açlar. ahiler kılıçlarını kınlarına sokup az önceki düşmanı kucaklar ve yedirir içirir ve iyileştirirler. o beşbin kişinin 4000 i müslüman olmuştur 1000 kişisi ise selametle memleketlerine dönmüştür... hırpalanmamışlardır.

    atalarımızı "osmanlıyı" barbar olarak nitelendiren karalamaya çalışanlara çok iyi bir tarih dersidir.

    istiklal marşımızın 5. kıtasında Mehmet Akif ersoy un da bahsetmiş olduğu gibi

    "Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın;
    Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.
    Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın,
    Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın"

    osmanlı tarihi boyunca türkler hiç bir şekilde hayasızca savaşmamıştır. çocukları katledip kadınlara tecavüzde bulunmamıştır. hatta gittikleri yerleri geliştirerek eserler bırakmışlardır.

    Türk islam tarihinde osmanlıda kesinlikle hayasızca savaş olmamıştır.

    yakın tarihimizde tvlerde de gündeme gelen bir haber.

    çanakkale de savaşıp yaralanan bir düşman askerini savaşamayacak halde olduğundan bizim şu "sözde barbar" türk yaralarını iyileştirir ve sığınmasına yardımcı olur. sonra memleketine döner bu asker.

    işte bu düşman asker memleketinde herkese tabiki anlatmıştır olayı . ve torunları yakın zamanda bizim bu yaraları saran türk ün köyüne dozerler tarım araçları ve kamyonlar iş makineleri hiğbe etmiştir bir teşekkür niteliğinde.

    ahilik, ahiler ve osmanlının öz anlayışı illaki kazanç çıkarıyor ortaya.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük