türkiye'nin kuruluş yıllarında en çetin mücadelelere tanıklık etmiş olan ve ege bölgesinde yer alan bir şehrimiz. kaymağıyla bilinmektedir. aynı zamanda şehirlerarası yolculuk yapanların dinlenme tesislerinde donarak ölmesine sebebiyet verecek kadar soğuk bir ildir. insanı merttir ve aynı zamanda çalışmayı sever.
Nasıl anlatsam, nereden başlasam bilmiyorum. Evet trafik yok, evet çok kalabalık değil, evet lezzetli coğrafi ürünleri var, ancak sorunlar da var maalesef. Halkın çoğu saygılı, saf, kendi halinde insanlar, evinden işine, işinden evine giden, ağırlıkla çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan insanlar. Ama, azınlıkta bazıları da var ki, gerçekten bu şehre dışarıdan geleni şehirden soğutur, kabadır, anlayışsızdır, ağzı bozuktur. Asayiş noktasında da ciddi problemler olduğunu gözlemliyorum, zira müthiş bir silah-tüfek popülasyonu mevcut. Tarihi çarşısıyla, kalesiyle, lokumuyla, sucuğuyla güzel ve kadim bir Ege şehri, ancak her şehirde olabilecek "kötü" insanlar, bu şehirde de var ve şehirden soğutuyorlar...
3.yıl editi: Hayatımda hiç bu kadar kaba ve keko insanı bir arada görmemiştim. Kavga, dövüş, kendi kendine efelenen tipler, doğu-güneydoğuya geri kalmış diyenin alnını karışlarım güzel kardeşlerim. Ve evet, nüfusun geneli çok tatlı ve minnos Anadolu insani olsa da, içindeki kötüleri gerçekten çok ama çok kötü.
Benim hatunun memleketi.
Sayesinde bir ayağım hep burada.
Kozan'dan pek de bir farkı yok. Hatta ikisi de bir dağ tepesindeki kale etrafına yayılmış şehirler, pek çok yönü ortak.
Afyon sadece ek olarak çok soğuk.
dün ziyaret ettiğimiz şehir. sevdik burayı, küçük hoş bir yer. şehrin ortasındaki kalenin en tepesine kadar çıkmak isterdim ama daha yarısına gelmeden kesildim. başka zaman çıkarım diyerek indim. aman diyim çıkması bir dert inmesi ayrı bi dert. kaymak, sucuk, köy ekmeği, tereyağı ve kabak tatlısı ile ekmek tatlısı aldık. buraya yolu düşecek olan arkadaşlara tavsiyem köy ekmeğinin tadı çok güzel ve bu yörenin köy ekmeği oldukça meşhur. mutlaka durun alın. fiyatı 12.5₺. birde bükme diye bir şey var yemeden dönmeyin.
''akreon'' kalesi denilen kuşatılması güç kale, selçuklu sultanı kılıç arslan tarafından alınmıştır. o tarihten beri karalar giymiş bu kaleye ''karahisar'' denildi. selçuklu sultanı ı. alaaddin keykubad bu kaleyi yeniden onarım yaptırarak, hazinelerini buraya taşıttı. kalenin eteğinde bulunan şehri karahisarı devle adı verildi. selçuklu devletinin ünlü veziri sahip ata fahreddin ali hazinelerin bekçiliğini yapmak ve şehri moğol akınlarından korumak üzere buraya yerleşti. bundan dolayı şehre: ''karahisar-ı sahip'' denildi. daha sonra başına afyon eklenerek afyonkarahisar adı verildi.