istanbul Şişli'de 31 Mart Ayaklanması'nda ( 13 Nisan 1909 ) gericiler tarafından öldürülenlerin anısına dikilen anıttır. Geniş bir alanın ortasında, mermer bir kaideye oturtulmuş top namlusu biçimindedir.
diğer adıyla Hürriyet-i Ebediye Abidesi, 31 Mart Vakasında ölenlerin anısına istanbul'un Şişli ilçesinde Hürriyet-i Ebediye Tepesi'nde dikilmiş olan anıttır. Türkiye'de yapılmış ilk ulusal anıttır.
çevresindeki alan anıt mezarlığa dönüştürülmüştür. 2. Meşrutiyet ve ittihat ve Terakki hareketi önde gelenleri defnedilmiştir, sırasıyla;
Sadrazam Mahmut Şevket Paşa (1856-1913), birlikte şehit olan koruması Kazım Ağa ve Yaveri ibrahim Efendi.
Sadrazam Talat Paşa (1874-1921. Ölümü ve ilk defni: Berlin. Yeniden defni: 25 Şubat 1943)
Milletvekili (6. ve 7. Dönem) Atıf Kamçıl (1884-1947)
Sadrazam Mithat Paşa (1822-1884. Ölümü ve ilk defni: Taif. Yeniden defni: 26 Haziran 1951)
Milletvekili (1., 5. ,6. 7. Dönem) Eyüp Sabri Akgöl (1884-1953)
Milletvekili (3.Dönem) Mithat Şükrü Bleda (1874-1956)
Harbiye Nazırı Enver Paşa (1881-1922. Ölümü ve ilk defni: Çeğen, Tacikistan. Yeniden defni: 4 Ağustos 1996)
Osmanlı döneminde inşa edilmiş ilk ulusal anıttır.
Osmanlı’daki özgürlük hareketinin bir sembolü olan anıt, havaya atış yapan bir top şeklindedir. Altı, üçgen biçiminde bir mesciddir.
Etrafı, 31 Mart Vakası’nda hayatını kaybeden 71 asker ile ittihat ve Terakki hareketinin önde gelen isimlerinden daha sonraki yıllarda buraya defnedilenlerin mezarlarının yer aldığı bir mezarlıktır. Sadrazam ve Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa Türbesi ile Mithat Paşa, Talat Paşa ve Enver Paşa’nın mezarları bu anıtın çevresindeki mezarlardandır.
31 Mart Vakası’nda hayatını kaybeden üçü subay 71 asker isyanın bastırılmasından sonra “Hürriyet Şehidi” ilan edilerek 26 Nisan’da düzenlenen büyük bir cenaze töreni ile Şişli’nin en yüksek tepesine defnedilmişlerdi. II. Mehmet'in istanbul'u kuşatması sırasında otağını kurduğu yerlerden biri olduğu düşünülen tepeye “Hürriyet-i Ebediye Tepesi” adı verildi. Bu tepede şehitlerin ve Osmanlı meşrutiyetinin anısını cisimleştirecek bir anıt dikilmesi kararlaştırıldı.
Sultan V. Mehmet Reşad’ın himayesinde çalışacak bir Âbide-i Hürriyet Komisyonu oluşturuldu ve bu komisyon tarafından bir proje yarışması düzenlendi. Devrin önde gelen mimarlarının katıldığı yarışmayı Mimar Muzaffer Bey'in projesi kazandı.
Abide için gerekli tutar halkın gönüllü bağışlarıyla elde edildi.
ikinci Meşrutiyet'in birinci yıl dönümünde, 23 Temmuz 1909 tarihinde yapılan iyd-i Millî kutlamaları sırasında anıtın temeli atıldı.
Meşrutiyet’in ilanının üçüncü yıldönümü olan 23 Temmuz 1911’de ise bazı hanedan üyelerinin, askeri ve mülki erkanın huzurunda Bakanlar Kurulu tarafından açılışı yapıldı. Açılışta Harbiye Nazırı Enver Paşa ile Seryaver Paşa hazır bulunmuştur.
Şişli belediyesi logosunda da bu anıta yer verilmiştir.
osmanlı'nın ilk ulusal anıtı. 31 mart vakası'nda demokrasiyi korumak isteyenler için yapılmıştır. istanbul şişli'de bulunur.
daha sonra vefat etmiş büyük vatanseveler olan ittihatçı Talat Paşa ve Enver Paşa’nın mezarları bu anıtın çevresindeki mezarlardandır.
mekanları cennet olsun, inşaaallah.
bugün anıt şişli belediyesi'nin logosunda da yer bulmuştur.
(bkz: istanbul) ilinin (bkz: şişli) ilçesinde yer alan önemli bir cadde. Aynı zamanda Tayyip'in oğlu (bkz: ahmet burak erdoğan)ın 11 Mayıs 1998 tarihinde ehliyetsiz haliyle karşıdan karşıya geçen ses sanatçısı (bkz: sevim tanürek)i orada öldürdüğü ve o dönemde (bkz: Refah partisi) istanbul Büyükşehir Belediye başkanı olan (bkz: recep tayyip erdoğan)ın da ilgili olaydan sonra arabanın lastik izlerini itfaiye köpüğüyle olayı örtbas ettiği yerin adıdır.
istanbul'da yaşayanların tahmini tabi,%98'inin bilmediği bir yer,halbuki tam önünden türkiye'nin en çok trafiği olan yol geçer,şu an kapalı imiş. herhalde adliyenin arkasında olması nedeni ile güvenlik açısından ziyarete kapatılmış.