türkiye her krizin ardından yeni bir parti doğurup onu iktidara taşımıştır. misal ismet inönü aralarında türkçe ezan okunması da dahil bir çok kritik konuda halkın tepkisini toplamış ve halk inönü hükümetine karşı adnan menderes alternatifine yönelmiştir. şöyle diyebilirsiniz ama o dönem iki parti vardı. evet ama birisi inönün yaşattıklarını size yaşatmayacağım şiarını benimsemiş idi. yani bir kriz partisi idi menderesin partisi.
devam eden dönemde icraatları ve belki başka sebepler mendersin idamına uzanan süreci başlattı. akabinde gelen darbe ve mendersin asılması, 61 anayasası türkiyeyi yeni bir kritik döneme sokar. bu dönemde yani 61 yılında yapılan seçimlerden önce 4 yeni parti kurulur ve bunların arasında ap'de vardır. darbenin halkın üzerinde yarattığı tartışılmaz etki sonunda chp iktidar gelir. ama daha sonra yapılan 1965 seçimlerinde yeni kurulmuş olan ap yüzde 52 oy ile iktidar olur.
türkiye bu dönemden sonra bir koalisyon ve kıbrıs barış hareketı görür. ve hepimizin malumu 12 eylül darbesi. bu darbe ile siyasi yasaklılar listesi genişler ve sıkı yönetim başlar. 83 yılında yapılan genel seçimlerde hepimizin malumu turgut özal ve yeni partisi anap yüzde 45 oy ile iktidar olur.
daha sonra siyasi yasakların kalkması yeni kurulan refah partisini iktidara taşır. ve bu dönemde 28 şubat süreci yaşanır. ve 80 darbesinden sonra yasaklılar listesinde yer alan bülent ecevit ve yeni partisi dsp aponun yakalanmasının da etkisi ile iktidara yürür. sonra anayasa fırlatan cumhurbaşkanı ahmet necdet sezer türkiye'nin ekonomisini ve iktidarını bir anda çatırdatır ve ardından kurulan akp ilk seçimde iktidarı ele alır.
şu an gelinen nokta ve abdüllatif şenerin yeni parti kurabilirim mesajı diğerlerinden pek farklı bir durum olmadığını gösteriyor. konjonktür yine bir krizi işaret ediyor ve bu krizin ardından olacaklar net değil.
abdüllatif şener yeni parti kurup iktidara yürür mü bilinmez ama bilinen şey bir krizin kapımızda olduğu.
akparti ye açılan kapatma davasından sonra, ne yüzle oldugunu anlamadıgım, akşam tv de gördügüm mkyk toplantısına giren üzsün adamın, partili arkadaslarını arkadan vurma girişiminde geldigi en delikanlı nokta.
açıkca akp kapatılacak, şener e yeni parti kurdurulup erdogan ın siyasi karizması ancak böyle doldurulabilir diye, cindoruk gibilerle yaptıgı gizli kapaklı görüşmelerin son meyvesi. cindorukltan bi hal olsa, chp ye genel başkan olurdu.
ergenekon opxine sekonder sorulan soruya; genel seçimle sorun çözülür diyecek kadar saçmalayabilen kişinin, birkaç cuntacıyla yapılması olası girişimdir.
başarılı ya da başarısız olur bilemem ama abdullatif şener parti kurarsa o partinin akp nin düştüğü hatalara düşmeyeceği kanısındayım. kısacası abdullatif şener akp de olduğu gibi milli görüşçülerin sesinin yüksek çıkmasına izin vermeyecektir. bu nedenle de kuracağı bir partinin kapatılma olasılığı düşük olacaktır. merkez bir parti kurmak istediğini söylemiş, dilerim öyle olur ve kalır...
danışıklı dövüştür efenim bu ülkede kimin hangi taraftan olduğu artık kestirilemiyor. akp nin olası kapanma durumunda milletvekillerinin geçeceği alternatiftir. zihniyet değil post değişmiştir. ha kapanmadı fesh edilip tekrar akp ye dönülecektir. hamle hamle iyi hesaplamak lazımdır.