abdal

    62.
  1. Yanlış bilinen " aptala malum olurmuş" sözündeki abdal'dır.
    4 ...
  2. 5.
  3. ağırlıkla kırşehir, nevşehir yörelerinde hayatlarını müzikle kazanan müzisyenlere verilen genel ad.

    muharrem ertaş, çekiç ali, Neşet ertaş

    Bir hikaye. Abdal'ın birine sormuşlar: istiklal Marşı'nı kim yazdı?
    Abdal bir süre düşünmüş ve...:

    -Muharrem Usta *desem cık deeel,
    Çekiç Ali deeesem, cık o da deeel...
    Bunu yazsa yazsa Neşet Abi Neşet Ertaş yazmıştır, der.
    3 ...
  4. 1.
  5. 1.Gezgin derviş.
    2.Dilenci kılıklı,üstü başı perişan kimse.
    2 ...
  6. 8.
  7. devamli biseyler malum olan, derhal kanka olarak bir adet edinilmesi gereken kisi. sayisal ve iddaa tuyolari icin faydali olabilir. paradan komisyon falan da istemez bu, dunya islerinden elini etegini cekmistir zira kendisi.
    3 ...
  8. 18.
  9. yaradan haricini maddiyat sayarak yaşamını sürdüren anlamındadır.
    2 ...
  10. 12.
  11. 11.
  12. temiz yürekli, hile bilmez.

    ayrıca yoksul manasida var.
    3 ...
  13. 3.
  14. Türk tasavvufunun daha radikal formlarında karşılaşılan en üst mânevî mertebenin bir adı olup Sünnî islam dışında kalan birçok Türkmen dinsel topluluğunda rastlanmaktaydı. Derviş veya baba da denmekteydi.

    Bir abdal Allah hariç dünyadaki her şeyden vaz geçmiş kişidir. Abdallık mertebesine ermiş kişi Hakikatın mutlak ve doğrudan bilgisine erişebilmektedir. Toplumsal bir şahsiyet olarak abdal zayıf, ezilmiş ve baskı altında olanlara yardım elini uzatan, ve dinsizlere (kâfirlere) karşı mücadele veren bir otoritedir. Daha ziyade göçebe Türkmenler arasında yaygın olan abdallar Selçuklu veya Osmanlı yerleşik devlet otoritesi karşısında çevre halkının hoşnutsuzluklarını dile getirmişler ve çeşitli isyan hareketlerinin başlatıcısı olmuşlardır.

    Abdallar islam dini ile Türklerin islam öncesi şamanizmini şahıslarında birleştirmişlerdi. Eskiden Kök Tengri ile mânevî bağlantı kurabilen kam karakteri islamlaşmayla beraber yerini abdala bırakmıştır.

    15.yüzyılda abdallar giderek Osmanlı Devleti'nin merkezîleşme ve bürokratik bir imparatorluğa dönüşme sürecinin dışında kalmışlar, ve Sünnî islam'ın Edirne ve 1453'ten itibaren istanbul'da yerleşmesi sonucunda düzendışı bir niteliğe bürünmüşlerdir. iran'da Safevî Devleti'nin kurulması ve Kızılbaş etkinliğinin Anadolu'da yayılması ile birlikte abdallar Kızılbaş hareketiyle bütünleşmiştir.
    4 ...
  15. 2.
  16. Safeviler devrinde iran'da yaşayan Türk oymaklarından biri.
    Anadolu'da yaşayan oymaklardan bazısı.
    2 ...
  17. 17.
  18. iç anadolu bölgesinde yaşayan, çeşitli müzik aletleri ve bazı tarlalarda ırgatlık yaparak yaşamlarını geçiren topluluğa verilen addır.
    abdallar daha çok saz çalarak kendilerini duyurmuşlardır, zamanında orta asya'dan geldiği rivayet edilen 4 abdal gencin saz türü bir aleti çaldığı anadoluda farkedilince abdallar bu saz çalma işini bir meslek haline getirmişlerdir ve nesilden nesile aktarmışlardır. kırşehir yöresinde çokca abdal bulunmaktadır, dini inanışları müslüman olup çoğunlukla sünniliğe meyletmektedirler.
    en tanınmışları için:
    (bkz: neşet ertaş)
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük