senelerdir abd ambargolarıyla boğuşan iran ve venezuelayı unutun!
insansız hava araçlarında kullanılan kameraların tamiri ve bakımı imkansız hale gelir, zeiss, nikon, canon gibi üç beş marka haricinde optik mercek teknolojisinde mesafe kat edebilmiş fason markalara ancak çinde rastlayabilirsiniz!
uçaklarda, savaş jetlerinde, dronelarda Intel (ABD) - x86 mimarili işlemciler amd xlinxler,
Microchip Technology (ABD) marka PICler ve
STMicroelectronics (isviçre/Fransa/italya) - STM32 serisi mikrodenetleyiciler kullanılıyor.
en ufak anakart arızasında drone ve uçak anakartları ıskartaya ayrılır!
Texas Instruments (ABD) - Geniş bir yarıiletken ürün yelpazesi, dahilinde transistörler ve MOSFET'ler tasarlıyor!
infineon Technologies (Almanya) - Güç MOSFET'leri, IGBT'ler, transistörler ve sensörler, porselen kapasitörler ve daha nice elektronik komponentte aranan isim.
hakeza abd ekonomisinin güttüğü Toshiba Corporation (Japonya) da bu sektörün demirbaşlarından!
geniş kapasitör yelpazesine sahip dünyaca ünlü markaların hiçbiri abd-israil ambargoları karşısında türk hükimeti ve türk milyarderlerle çalışmak istemeyecektir!
Seramik kapasitörler, piezoelektrik sensörler, endüstriyel bileşenler üreten japonyadan Murata Manufacturing, bütün ekran kartlarında karşımıza çıkan ve birinci sınıf askeri kartlarda tercih edilen, Alüminyum elektrolitik, seramik, film kapasitör üreticilerinden abd menşeili Vishay Intertechnology!
hangisi ekonomik çip ambargosu konusunda abd yönetimine direnç gösterebilir ki!
işte o aşağıladığınız çin buna benzer sayısız şirketin ambargosuna karşı, her şeye sıfırdan başlayarak, ulusal servetini araştırma geliştirme projelerine gömerek küresel arenada lityum iyon, pcb, elektronik komponent, optik mercek, litografi, yarı iletken sanayisinde söz sahibi oldu!
en az kırk, elli yıllık emeğin, alın terinin, sinir stresle tükenmiş zamanın, masabaşında dirsek çürütmüş sayısız dehaya ait üstün çalışmaların meyvesini yemekteler!
çhc, halk ait gelirleri emlak rantıyla betona gömmedi en azından!
don lastiği bile üretemez hale gelir koca türkiye, zaten yediğimiz içtiğimiz her şey ithal, bir de yan sanayi girdilerinin gümrükten girişi engellenirse ülke taş devrine döneriz.
çin bile batı teknolojine zar zor alternatif üretebiliyor, türkiyenin gıda ve beslenme gibi temel konularda kendi kendine yetmeyi becerip çin ekonomisini taklit etmesi hayal bir kere.
allahın etini, samanını, ununu bile dışarıdan dolarla satın alıyoruz!
abd, almanya ve japonya nın (zeiss, nikon, canon )türkiyeye optik mercek,
lazer,
kamera satışına topyekün ambargo getirebilir.
internete bağlı biçimde çalışan hayati öneme sahip yazılım lisanslarının hepsi tek bir tuşla iptal edilir. devletin elindeki windows pc lerin hepsi ıskartaya çıkar.
alphabet şirketiyle tanınan, google ın kurucu ceo ları yahudi asıllı sergey brin ve larry page türkiyede yasadışı faaliyet yürüten herkesi izinsiz biçimde takibe alır.
qualcomm, intel, nvidia, ibm gibi firmaların hepsi türkiyeye verdiği kurumsal desteği keser.
analog devices, vishay electronics savunma sektörüne dönük tüm anlaşmaları iptal eder.
General Electric F110 u düşünün, türkiyede birçok uçağa can veriyor, patent ve lisans hakları tamamen amerikanın elinde, basit bir ambargoyla türkiyenin tüm ihracat projeleri suya düşer, global markette don bile sattırmazlardı bize.
ilaç sektörü ve tıbbi ekipmanlar dışında çok bir sıkıntı olmaz. Sadece kara borsa ve istifçilik dibine vururken mafyatik yapılanma her yeri sarar ve devlete kadar sızar. Halk da bu duruma uyum sağlar karı koca gibi geçinir gideriz.
iha, siha diye kafa ütüleyen arkadaşlar, savunmayı sadece havadan ibaret sanıyor, dünyada bu kadar kıtaya kara sınırı bulunup da, bu kadar demodernize bir teknolojiye sahip tek bir avrupa ülkesi bile yok: https://www.youtube.com/watch?v=EgtbHohlMAs
devlet kurumlarındaki çoğu bilgisayar bile hurda, binlerce güvenlik açığıyla hurda, eski işletim sistemleri kullanılıyor. vista, xp gibi. gazmatiklerde, bilet gişelerinde, hasta kayıt makinelerinde bile bu külüstür yazılımlar var.
en son yerli pardus projesi vardı o da rafa kaldırıldı.